Green up your life!

Green up your life!

Afgelopen weekend vond de Goed Gevoel Ladies Fair in Gent plaats. I Love Eco en Druantia sloegen de handen in mekaar en werkten een groene workshop uit: Green up your life! Een hele resem enthousiaste vrouwen hadden zich ingeschreven voor onze workshop!

Kon je er zelf niet bij zijn? Dan zetten we onze tips hier nog even op een rijtje. We sloten de workshop af met een DIY voor een natuurlijke scrub. En ook die DIY willen we jullie niet onthouden. Onderaan dit blogbericht vind je een link naar het recept van de scrub en natuurlijk ook aantal sfeerbeelden. Geniet ervan!

Toen Iris en ik op zoek gingen naar inspiratie voor deze workshop, kwamen we een Engels artikel tegen met de titel “7 green things our grandparents did”.

Dit artikel zette ons aan het denken over hoe wij omgaan met deze zaken en hoe onze grootouders dit deden. We maakten er onze eigen versie van en deze willen we graag delen met jullie. We hopen jullie te kunnen inspireren en dat jullie, na het lezen van de tips, er effectief iets mee doen. Hoe klein ook, want elke stap telt.

Foto

TIP1 Gebruik een waslijn!

Een gemiddeld gezin heeft vandaag ongeveer 100 elektrische apparaten in huis. Da’s veel! Gebruiken we deze allemaal? Denk hier eens over na… Onze grootouders hadden véél minder apparaten en gingen automatisch veel zuiniger om met energie. Zoals bijvoorbeeld: de waslijn! De wind en de zon drogen je kleren gratis en voor niks.

Foto

TIP 2 Kweek je eigen groenten!

Of als je, net zoals ik, geen groene vingers hebt: neem een groentenabonnement bij een bio boer! Je steunt er een lokale ondernemer mee, je eet automatisch met de seizoenen mee én je proeft het verschil in je bord! Voor onze grootouders was het ondenkbaar om boontjes uit Kenia te eten. Of aardbeien in de winter. 
Lieke van der vorst, een illustrator uit Nederland deelt haar ervaringen over de voordelen van een eigen moestuin.

TIP 3 De kunst van bewaren

Vrienden uitnodigen om mee te eten van je oogst is plezant. Maar er zijn ook andere manieren om je verse groenten en fruit langer te bewaren. Je kan het drogen, roosteren, pekelen, confituur van maken… Als je niet weet hoe je eraan moet beginnen, zoek het op of vraag raad in je omgeving. 
Ook in de bib zijn er boeken over te vinden.

Bewaartip: Wil je jouw verse tuinkruiden langer bewaren? Was ze grondig, snij de steeltjes weg en hak ze fijn. Lepel ze in een ijsblokjesvorm en vul heel langzaam met water. Invriezen en voilà. Héél de winter geniet je van verse tuinkruiden. Onze grootouders hadden een bewaarkelder. Iris haar schoonmama heeft nog appelen van de vorige oogst. En ze zijn nog altijd keilekker!

Foto

TIP 4 Donderdag veggie dag

Als ik kijk naar ons gezin en onze eetgewoonten, dan hebben we een hele weg afgelegd. Vijf jaar geleden aten we vrij traditioneel: aardappelen, groenten, vlees: bijna elke dag. Vandaag staat er hooguit nog 2 x per week vlees op het menu. Plantaardig eten is niet alleen goed voor je lichaam, maar het levert ook een enorme positieve bijdrage aan het klimaat. Onze grootouders hadden geen geld om elke dag vlees te eten. Voor hen was het dus vanzelfsprekend. We hebben lang gezocht naar een passend filmpje en kwamen uiteindelijk uit op deze Nederlandse video: duurzaam eten in Jip en Janneke taal.

TIP 5 Kraantjeswater is meer dan ok!

Een mooi voorbeeld van onze huidige wegwerpmaatschappij is flessenwater! Wist je dat tijdens de productie van 1 fles water er 2 flessen water én een kwart fles olie nodig zijn? Trouwens, waarom zou je ermee sleuren als het zo uit de kraan komt? Het is goedkoper, eenvoudiger en het bespaart een berg afval en transport! En in de tijd van onze grootouders bestond er geen flessenwater.

Foto

TIP 6 Verminder de afvalberg!

We staan er niet meer bij stil, maar rond de meeste producten die we vandaag kopen zit een overbodige plastic verpakking. Toen ik een paar jaar geleden het boek Cradle to cradle las, bleef één zin hangen: „Weg is niet weg”. Wat gebeurt er met al dit plastic? We leggen het op een grote afvalberg, stoppen het in de grond, dumpen het in de zee of verbranden het. Dit moet toch beter kunnen! Als je het nog niet doet: start met het gebruiken van een brooddoos, drinkbeker en leg altijd herbruikbare tassen in je auto. (of hang ze aan je fiets) Kleine dingen maken het verschil! In onze grootouders hun rieten mand lag geen plastic, maar enkel de producten die ze gekocht hadden.

Foto

TIP 7 Een dichtbij vakantie is minstens even leuk!

Soms hebben we de neiging om het ver te zoeken, maar in Europa is zoveel moois te zien. Zelfs in België. Heb je al eens gedacht aan avontuurlijk kamperen, een fiets of wandel vakantie, de trein op, mee met een containerschip of groene sleutel accommodatie? Het milieu zal je dankbaar zijn en je portemonnee ook! Heb respect voor de natuur en lokale gemeenschappen. Ga je toch ver weg, denk dan aan compensatie van je vliegreis. Als onze grootouders vakantie namen, was het meestal naar de Belgische kust (met de auto of de trein).

Foto

TIP 8 Heb ik dit echt nodig?

Heb niets in huis waarvan je niet weet of het bruikbaar of mooi is. Ik geef eerlijk toe dat ik hier zelf nog werk aan de winkel heb. Mijn plan voor dit jaar is mijn huis eens goed uitzuiveren. Kamer per kamer eens grondig onderzoeken: heb ik dit nog nodig? En als het antwoord nee is breng ik het naar de kringloopwinkel (of naar een kledingruilevent, zoals Swishing). Koop ik iets nieuws, dan stel ik mezelf de volgende vragen: is het gemaakt van natuurlijke materialen? Ga ik het volgende maand nog mooi vinden of gebruiken? Ik geef liever iets meer uit aan een duurzaam product, dat langer meegaat.
Onze grootouders dachten langer na voor ze iets kochten en gingen veel zorgzamer om met hun aankopen. Iets waar wij nog van kunnen leren!

Foto

TIP 9 Stuk? Herstel het!

Onze grootouders stopten hun kapotte sokken. Wij gooien ze weg… Dit typeert onze wegwerpmaatschappij. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel nieuwe initiatieven zoals naai- en breiclubs, waar je het zelf leert maken. Of het repaircafé, waar vrijwilligers je helpen om het te herstellen. Je leert van elkaar, spaart energie en grondstoffen uit. En door het zelf te herstellen haal je er ook veel voldoening uit!

TIP 10 De natuur in!

We draven alsmaar door en vergeten te genieten van de natuur en van elkaar! Dit filmpje toont een moeder die haar kinderen mee de natuur in neemt en hen zo het grootste geschenk van allemaal geeft. Onze grootouders en hun kinderen speelden meer buiten. De komst van tv en computer heeft hier helaas drastisch verandering in gebracht. Geef het goede voorbeeld aan je kinderen of kleinkinderen. Neem hen mee op een picknick en stop die voetjes in’t gras. Het zal jullie dichter bij elkaar en de natuur brengen!

TIP 11 Beperk je vierkante meters!

Onze grootouders leefden met meer personen in een kleiner huis. De omvang van onze huizen zijn de laatste jaren enorm toegenomen, terwijl een kleiner huis je minder zorgen geeft. Je wint aan vrijheid om meer buiten te zijn en aan geld om meer dingen buitenshuis te doen. Interessant is de wereldwijde beweging Tiny homes. Meer en meer mensen kiezen bewust voor een klein, meestal verplaatsbaar huis met enkel de essentie. Een ander interessant initiatief is: co-housing, waar je bepaalde gemeenschappelijke ruimtes deelt. We zullen in de toekomst genoodzaakt zijn om onze baksteen in de maag te verkleinen.

Foto

TIP 12 Leef bewust!

We staan op, haasten ons naar ons werk en terug, koken, zorgen voor onze kinderen, sporten (in het beste geval) en zakken uitgeput onderuit in onze zetel voor onze favoriete soap. Wanneer maken we nog tijd om te praten? Luisteren naar of spelen met onze kinderen? Is er nog ruimte voor echte connectie met onze vrienden, bijvoorbeeld tijdens een eenvoudige maaltijd? Onze tip: besteed je tijd verstandig. Kies bewust voor echte momenten! Onze grootouders hadden geen tv en genoten van een goed gesprek met hun buren. Iets om over na te denken.

Foto

TIP 13 Beenpower!

Je hebt er twee: gebruik ze! De voordelen zijn eindeloos: het is goedkoper, gezonder, beter voor het milieu, je bent sneller ter plaatse (zeker in de stad) en je blijft fit! Tegenwoordig zien we allerlei nieuwe fietsmodellen opduiken: denk aan de bakfiets om je kinderen mee te nemen of een transportfiets om veel goederen in te vervoeren. Heb je toch een auto nodig, bekijk de mogelijkheden van carpoolen of autodelen. Een auto was niet vanzelfsprekend in de tijd van onze grootouders. Fietsen en wandelen maakte deel uit van hun dagelijks leven.

Foto

TIP 14 Upcycling!

We hadden het al over uitzuiveren en herstellen. Maar wat als iets niet te repareren valt? Gooien we deze kostbare grondstoffen dan gewoon weg? Of kunnen we het nog een tweede leven geven? Je kent het wel: papa’s hemd verslijt het eerst aan de kraag en mouwen, maar het is nog perfect om een mini-jurkje van te maken voor je dochter of kleindochter. Of wat dacht je van een tuinstoel uit oude paletten? Voorbeelden genoeg online. Typ maar eens upcycling in. En onze grootouders? Die lieten niets verloren gaan.

Foto

TIP 15 Natuurlijk smeren!

Alles wat je op je huid smeert, zou zo zuiver moeten zijn dat je het kan opeten. Helaas is dit met de meeste producten die je in de supermarkt of apotheek vindt niet het geval.Vandaag weten we niet meer wat er in onze verzorgingsproducten zit. Wat dacht je van lood in je lippenstift, kankerverwekkende stoffen in je shampoo of hormoonverstoorders in je dagcrème? Volgens de fabrikanten is dit in kleine hoeveelheden niet schadelijk. Maar als je weet dat de gemiddelde vrouw 12 verzorgingsproducten per dag gebruikt, dan is het een héél ander plaatje. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven, die veel gezonder zijn voor je huid en voor het milieu. Doe jezelf een plezier en ga voor the natural stuff. Onze grootouders hadden meer voeling met deze natuurlijke ingrediënten.

Zijn jullie geïnspireerd? Groener leven, hoeft niet moeilijk te zijn. Als je af en toe 1 van onze 15 tips volgt, dan ben je al een heel eind op weg! Tot slot geven we jullie nog een mooie boodschap van onze aarde mee…

Foto

Wij hebben genoten van onze workshops op Goed Gevoel Ladies Fair. Jullie ook? Was je er niet bij, dan kan je toch nog een beetje meegenieten dankzij deze sfeerbeelden. Het recept van onze DIY Scrub, kan je hier terugvinden op Iris haar blog!

Beelden: Goed Gevoel Ladies Fair door Wendy Kegels voor I love eco blog

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.