Herbruikbare luiers…

Herbruikbare luiers…

…waarom en hoe zou ik er aan beginnen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van herbruikbare luiers. Natuurlijk moeten we realistisch blijven en toegeven dat er ook enkele nadelen de kop opsteken. Als je de voor- en nadelen tegen elkaar opweegt, zal je zien waar je het meeste aan hecht. Zo kan je een bewuste keuze maken, een keuze die het beste past bij jouw levensvisie en jouw manier van leven.

Als we bij herbruikbare luiers over voordelen spreken, hebben we het natuurlijk over het “ontlasten” van het milieu. Herbruikbare luiers hebben hun aandeel in het verkleinen van de afvalberg.

Er zijn ook minder grondstoffen nodig voor de productie van een herbruikbare luier dan voor een wegwerpluier. Je redt zo’n zestal volwassen bomen over de hele luierperiode van je kindje.

Herbruikbare luiers zijn ook een pak goedkoper. Afhankelijk van de soort luier die je kiest, kan je de tussen de 500 en de 800 euro besparen. Bovendien keren steeds meer steden en gemeenten er subsidies voor uit.

Waar je wel rekening mee dient te houden, is een startinvestering. Omdat je toch met een voorraadje van start moet gaan, heb je een minimum aan luiers nodig en dat kost algauw een paar honderd euro.

Omdat je de luiers niet snel kan “weggooien”, moet je extra tijd inplannen om de luiers te wassen, te drogen en te vouwen.

Sowieso wordt je leven helemaal overhoop gegooid bij de komst van een kindje en moet je de organisatie van je hele huishouden herinrichten.

Kindjes met herbruikbare luiers zouden sneller zindelijk worden omdat ze sneller nattigheid voelen. Dus die luiertijd eindigt misschien wel sneller dan je denkt.

Hoe zit zo’n luier nu eigenlijk in elkaar?

Aangezien het niet de bedoeling is om de luier met verse inhoud en al weg te gooien, vraag ik me af hoe dat dan praktisch in z’n werk gaat. De beelden die nu door m’n hoofd spoken, zal ik jullie wijselijk besparen.

Een herbruikbare luier bestaat uit vier onderdelen: een overbroekje, de luier zelf, met een inlegger en een papieren inlegvliesje.

Het papieren inlegvliesje vangt de stoelgang op zodat je het gevulde vliesje gemakkelijk in het toilet of op de composthoop kan gooien. Hoera! Da’s al één gruwelijk beeld minder in m’n hoofd…

De inlegger, die onder het papieren inlegvliesje zit, zorgt voor extra absorptie. Hiermee bepaal je hoe sterk absorberend je de luier maakt.

De luier en de inlegger gooi je gewoon in een emmer met deksel. Je kan er ook voor kiezen om ze laten weken in wat water met azijn. Dit zorgt ervoor dat er geen geurhinder ontstaat en bovendien is de azijn een milieuvriendelijke wasverzachter en ontkalker.

Als je voldoende luiers verzameld hebt, vul je er je wasmachine mee en was je ze gewoon op 60°. Klaar is kees!

Overtuigd? Open dan snel een herbruikbare luierrekening voor je kleine spruit!

 

Meer informatie vind je op www.klein-spook.be

 

Klein spook is de site voor en rond herbruikbare luiers. Mama’s kunnen niet enkel bij hen terecht voor een selectie van de beste luiers en om tweedehandsluiers te (ver)kopen, maar ook voor typische én ecologische mama-spullen. Lief en informatief want Klein Spook geeft je antwoord op al je luiervragen!



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.