Het Cradle to Cradle Concept

Het Cradle to Cradle Concept

Cradle to cradle, je hebt er al van gehoord of nog niet. Recycling en upcycling zijn termen die je misschien bekender in de oren klinken. Allemaal zijn het begrippen die te maken hebben met duurzame productontwikkeling, maar cradle to cradle is het summum van ecologisch verantwoord produceren.

Letterlijk betekent cradle to cradle van wieg tot wieg. Die filosofie houdt in dat men een product maakt met een gesloten kringloop. Het belangrijkste gevolg hiervan is dat er na gebruik geen restproducten als afval overblijven.

Wanneer is zo’n kringloop gesloten? Ofwel wanneer alle elementen van het product terug opgenomen kunnen worden door de natuur, ofwel wanneer alle onderdelen apart recycleerbaar zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is deze i-Pad hoes uit vilt. De hoes is gemaakt met 100% herbruikbare materialen, 100% duurzame energie en 100% sociale productie. De wol van ecologische schapen wordt gekleurd met afbreekbare stoffen. Het resultaat is dus een volledig afbreekbare hoes die niet als afval eindigt, maar als compost. De kringloop is rond!

Bij mama-i vind je dit prachtige kinderboek van Maartje en Menno dat ook volgens dit principe gemaakt is. Het hele proces om tot dit boek te komen, is milieuvriendelijk en de gebruikte inkten, het papier en de vloeistoffen zijn biologisch afbreekbaar. Het papier draagt het FSC-label.

Ken jij nog zo’n leuke cradle to cradle producten? Laat het ons dan weten! De vijf leukste reacties op dit blogbericht, krijgen dit schone boek cadeau! Het boek is geschreven voor kinderen maar ook als volwassene zal je er door meegesleept worden. Als je wint, kan je trouwens ook kiezen voor het e-book.

Wil je meer weten over cradle to cradle en het ontstaan ervan? Lees dan zeker het boek Cradle to Cradle, Afval = Voedsel van Michael Braungart en William McDonough. De moeite waard! Je kan het boek bestellen bij Kudzu.

C2C rocks!

 

Print Friendly, PDF & Email


18 thoughts on “Het Cradle to Cradle Concept”

 • Ik vind het Palmblad Servies (bio disposables) echt helemaal het einde!

  De palmblad producten worden in India gemaakt uit de bladeren van de Areca palm. De vrucht van deze boom, waarvan er in India honderden miljoenen groeien, is de bekende betelnoot. De bladeren van de palm vallen in de periode van februari tot juli om de paar dagen op de grond en worden grotendeels verbrand.

  De medewerkers verzamelen de bladeren en wassen ze in water. Het water wordt voor 90 % gerecycled. En door de zon gedroogd. Daarna worden de bladeren met stoom bewerkt en onder druk gesteriliseerd en in elke gewenste vorm geperst. Een volledig milieuvriendelijk proces dat bovendien een extra bron van inkomsten biedt aan de lokale bevolking in vorm van microkrediet ondernemingen. Dit is honest trade voor alle partijen.

  De BioBorden producten zijn vervaardigd van natuurlijke grondstoffen gewonnen uit hernieuwbare bronnen

  http://www.fairtrade-artikelen.nl/huishouden-bioservies-c-116_152.html

 • HO HO plantbare postkaartjes, http://www.kudzu.be/nl/​winkel/artikels/i/43871
  om iemand een zalige kerst toe te wensen. Het kaartje is gemaakt van gerecycleerd papier en bevat verschillende zaadjes van wilde bloemsoorten. De persoon aan wie u deze kaart geeft, zal altijd aan u denken bij het zien van de bloemen.

  Plant de postkaart onder wat aarde op een zonnige plaats.
  Botanical Paperworks

  Plantbare Kerstpostkaartjes Ho Ho (8)
  http://www.kudzu.be

  Bij Kudzu ontdek je dat ecologisch gaan leven helemaal niet saai of oubollig hoe…Lees meer

 • Een product dat vaak wenkbrauwen doet fronsen, maar oh zo leuk : sheep-poo-paper oftewel luchtverfrisser van schapekeutels.
  Ik vind het concept geweldig !

  Dit is hoe ze gemaakt worden : (met dank aan Kudzu ! http://www.kudzu.be/nl/winkel/artikels/i/88 )

  In de magische bergen van Wales worden er met de grootste zorg verse schapenkeutels verzameld om er papier van te maken!

  Een schaap verteert enkel 50% van wat het dagelijks eet, de rest zijn bruikbare vezels. Door de keutels te wassen, persen en te drogen bekomt men een stevig papier dat helemaal niet (meer) vies ruikt en waarvoor geen bomen moesten sneuvelen.

  Een absolute aanrader !

  Wie zei er dat ecologisch verantwoord saai moet zijn ??

 • Denk aan ons verhaal Nahui Ollin tassen zijn handgemaakt van gerecycled snoeppapier. Hip, Stijlvol, Trendy & Kleurrijk.

  Wie had ooit gedacht dat gerecycled snoeppapier er zo chique uit kon zien? Nahui Ollin (spreek uit als now-we-oh-lean) maakt gebruik van een eeuwen oude Maya-techniek waardoor gevouwen snoeppapier veranderd en wordt omgevormd in een nieuwe collectie van stijlvolle …handtassen en accessoires voor mode- en milieubewuste consumenten. Nahui Ollin tassen zijn handgemaakt van gerecycled snoeppapier in diverse kleuren en maten voorzien van een jonge, frisse en herkenbare look. Een sterk groeiend aantal milieubewuste consumenten in USA, Canada, Australië, Japan, Zuid Korea, en sinds 2009 in Europa hebben gekozen voor een Nahui Ollin product.

  Nahui Ollin is de perfecte accessoire voor een dag op de markt, een avondje uit of een wandeling over de rode loper. Een tas gemaakt van meer dan 4000 kleine snoeppapiertjes. Elk stukje tas is met passie en handgemaakt volgens hetzelfde proces van weven, vouwen en naaien. De duur van het proces kan oplopen tot 4 werkdagen. De tassen zijn gemaakt van snoeppapiertjes, kauwgomverpakkingen en etiketten van frisdrankflessen, en voorzien van een transparante folie. Hierdoor kennen de tassen een lange termijn van duurzaamheid.

  Wat je eens zou hebben weggegooid zonder te aarzelen, is veranderd en omgevormd tot de volgende mode accessoire.

  Sinds 1 januari 2010 verkopen wij Nahui Ollin tassen en accessoires aan de detailhandel in de Benelux landen. Nahui Ollin wordt succesvol verkocht in damesmode boutiques, schoenen winkels, cadeau winkels, museum winkels, en accessoires winkels. De aard van de verkoopadressen zijn zeer divers en daarom ook eenvoudig bereikbaar. Daarnaast kunt je online kopen in onze webshop.

 • DOLLYPOP, een wijnkoeler gemaakt van schapenvachtafval.

  Vergeleken met andere wijnkoelers zijn het materiaal en het productieproces van de DollyPop veel minder milieubelastend. De DollyPop bestaat uit afvalmateriaal, zodat er geen nieuw materiaal hoeft worden gewonnen voor de productie ervan.
  De DollyPop isoleert bovendien beter dan een wijnkoeler uit kunststof of metaal. Zelfs als de fles in de zon staat, blijft deze nog lang koel. Dat komt niet alleen door de sterk isolerende werking van schapenwol, maar ook doordat het vachtje aan de bovenkant perfect aansluit, zodat er daar nauwelijks koelte ontsnapt.

  http://www.mvovlaanderen.be/kenniscentrum/praktijkvoorbeeld/extremis-ontwerper-en-producent-van-design-meubilair-verovert-de-markt-met-een-wijnkoeler-van-schapenvachtafval-de-dolly-pop/t/cradle-to-cradle-en-ecodesign/i/praktijkvoorbeelden/

 • Kijk ook eens op http://www.degroeneband.nl hier vindt u producten van gerecyclede autobanden. Deze producten kunnen na gebruik weer aangeboden worden bij een autobedrijf waar ze meegaan met de container oude banden opnieuw worden gerecycled en weer tot nieuwe fashion of andere producten worden verwerkt in Nederland! Proces kan dus continue doorgaan. Maximale recycling onder de merknaam Re-Tyred© . Andere productlijn is fashion van gerecyclede auto airbags volgens upcycling principe. Aangeboden onder de productnaam
  Air-Bag©. Uw mening en opmerkingen over deze producten worden zeer op prijs gesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.