Hormoonverstoorders: tips van pro’s: Meer dan Mooi

Hormoonverstoorders: tips van pro’s: Meer dan Mooi

Hormoonverstoorders zitten overal en dat is een probleem. Ze zorgen er namelijk voor dat de dirigent van het orkest dat al onze organen zijn, zijn werk niet kan doen. En dat kan (op termijn) voor gezondheidsproblemen zorgen. In dit bericht schreef ik al wat de overheid de komende jaren van plan is rond hormoonverstoorders en mijn kritiek daarop. 

In deze reeks laat ik vrouwen aan het woord die al jarenlang ervaring opbouwden in de problematiek. Maar vooral: die zich verdiept hebben in de alternatieven. Zo kon je al de verhalen van Druantia, ZoleaCîme en Blabloon lezen. Vandaag: Nancy van Meer dan Mooi.

Wie ben je en wat doe je professioneel?

Ik ben Nancy De Poorter en sinds 2008 de mevrouw van Meer dan Mooi. Bij Meer dan Mooi shop je je ecologische kleding op drie manieren: in de webshop, tijdens de kijk- en koopdagen in Geel- Zammel en op beurzen of marktjes. Je Naast ecologisch verantwoord wil ik dat mijn assortiment ook fairtrade, tijdloos, van goede kwaliteit en betaalbaar is. 95% vanhet aanbod is ook vegan. Deze voorwaarden combineren is een hele uitdaging die ik nog steeds met beide handen aanneem.

Meer dan mooi
Nancy van Meer dan Mooi verkoopt alleen kleding die ze zelf ook 100% vertrouwt.

Krijg je vaak vragen over hormoonverstoorders?

Bij hormoonverstoorders denken de meeste mensen – als ze er al aan denken – vooral aan plastic en verzorgingsproducten. Klanten vragen mij in de winkel regelmatig in welk land een bepaald kledingmerk produceert, of het bepaalde labels heeft of dat er al dan geen polyester in zit. De vraag naar hormoonverstoorders kreeg ik letterlijk nog nooit.

Wat mensen niet weten, daar kunnen ze ook geen rekening mee houden. Nu kiest iemand die mijn winkel opzoekt al bewust voor slow fashion, geen kinderarbeid, geen pesticiden, geen overconsumptie. Sommige klanten kan ik donkergroen noemen, anderen zetten hun eerste stapjes in die richting, zoeken er online informatie over op en komen zo bij Meer dan Mooi terecht. Ik help mensen graag en zie het ook als mijn taak om zoveel mogelijk relevante informatie te geven. Ik kan de mensen niet forceren tot écht duurzame aankopen, ik vertel ze wel dat er toch een euh… klein verschilletje is tussen bio kleding met het GOTS-label en kleding met een groen “eco” of “bio” kaartje aan die je voor een appel en een ei in de grote kledingketens koopt.

meer dan mooi
In haar aanbod vindt Nancy van Meer dan mooi de ideale mix tussen tijdloze basics en modieuze stuks om af te wisselen.

Hoe worden hormoonverstoorders gebruikt bij kleding?

Nonylfenolen en nonylfenolethoxylaten worden gebruikt om kleuren te fixeren. Daar zit ook wat betreft hormoonverstoorders de grote meerwaarde van certificering. Het GOTS- keurmerk (Global Organic Textile Standard) is wereldwijd het strengste keurmerk voor biologisch textiel. Koop je kleding met dat label, dan koop je kleding die minstens voor 70% bestaat uit biologisch materiaal. Veel van onze kleding bestaat trouwens voor 95% of 100% uit biologisch katoen. Dat is niet alles. Het GOTS-label verbiedt het gebruik van alle hormoonverstoorders.

Los van labels zijn er deze praktische tips: kleding met een glanzende print (zoals fotoprints) zijn behandeld met ftalaten (hormoonverstoorders). Kleding kan ook bedrukt worden op waterbasis, daar komen geen ftalaten aan te pas. Het merk Paäla doet dat bijvoorbeeld. Ook kleding met een grote sticker “strijken overbodig” kan je beter vermijden. Een katoenen overhemd is niet uit zichzelf kreukvrij.

Welke tips geef je de lezer mee?

  1. Kies voor kleding met het GOTS-label.
  2. Koop je kledingmet een print, ga dan voor een print op waterbasis 3. vermijd kleding die “kreukvrij” gemaakt is.
  3. Was je kleding voor je ze voor het eerst draagt.

Hoe denk je over labels voor hormoonverstorende stoffen op kleding?

Dat vind ik een moeilijke. Veel niet-biologische kleding is samengesteld uit verschillende materialen die weer afkomstig zijn uit verschillende landen. Als je weet hoe in landen als India wordt omgegaan met giftige pesticiden en verfstoffen, dan denk ik dat een betrouwbare vermelding van hormoonverstoorders niet haalbaar is. Het zou zéér mooi zijn als die stoffen wel op de kleding vermeld worden, maar dan wel met een vermelding van wat de gevolgen kunnen zijn. Alleen een verwittigd mens is er twee waard.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.