Hormoonverstoorders – tips van pro’s: ZOLEA

Hormoonverstoorders – tips van pro’s: ZOLEA

Hormoonverstoorders zitten overal en dat is een probleem. Ze zorgen er namelijk voor dat de dirigent van het orkest dat al onze organen zijn, zijn werk niet kan doen. En dat kan (op termijn) voor gezondheidsproblemen zorgen. In dit bericht schreef ik al wat de overheid de komende jaren van plan is rond hormoonverstoorders en mijn kritiek daarop. 

In deze reeks laat ik vrouwen aan het woord die al jarenlang ervaring opbouwden in de problematiek. Maar vooral: die zich verdiept hebben in de alternatieven. Hier las je al het verhaal van Druantia. Vandaag geeft Zoë van Zolea haar tips.

Wie ben je en wat doe je in ’t leven?

Mijn naam is Zoë en ik ben pedagoog binnen een CLB. Daarnaast blog ik op www.zolea.be over natuurlijke verzorgingsproducten en DIY’s.

Hoe kwam je met de problematiek rond hormoonverstoorders in aanraking?

Ik startte in 2012 met zelf verzorgingsproducten maken. Toen kwam ik heel veel te weten over de ingrediënten in verzorgingsproducten. In het begin vond ik het allemaal wat bangmakerij – ik sta nogal met mijn voeten op de grond en laat me niet snel meeslepen –  maar na wat wetenschappelijk opzoekingswerk besloot ik toch bepaalde producten en ingrediënten te gaan mijden.

Hoe communiceer je over hormoonverstorende stoffen?

Ik besloot te beginnen met bloggen toen ik in mijn zoektocht erg weinig Nederlandstalige informatie tegenkwam. Alles was erg “Amerikaans”, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik wou wat tegenwicht bieden en op een open manier mijn eigen zoektocht documenteren. Wie weet had iemand er wel iets aan? Inmiddels is mijn blog mooi uitgegroeid naar een vast aantal bezoekers én een boek.

De producten die ik zelf maak, verkoop ik momenteel niet. Die zijn echt enkel voor ons eigen gebruik en voor vrienden en familie. Naast mijn job, verbouwing en klein kindje zag ik het niet zitten om ook nog een merk uit de grond te stampen, al had ik dat wél erg graag willen doen.

Zolea
Met een beperkt aantal ingrediënten kun je heel wat cosmetica zelf maken. Foto: Zolea.be

Wat verwacht je van de overheid?

De cosmeticawetgeving in Europa is best streng, maar ingrediënten die al jaar en dag gebruikt worden, glippen door de mazen van het net. Er is nood aan meer langetermijn onderzoek om de schadelijke effecten van bepaalde ingrediënten na te gaan. Niet alleen op de menselijke gezondheid, maar ook voor het milieu. Daarnaast zou er een betere manier moeten zijn voor kleine producenten om hun producten op de markt te brengen. Op dit moment krijgen kleine starters weinig kansen en moeten er grote investeringen gemaakt worden terwijl de grote spelers veel te veel vrij spel krijgen. De traceerbaarheid en veiligheid van de ingrediënten is zo belangrijk, dus daar moet meer op ingezet worden, naast de volledige dierproefvrijheid.

Zolea
Tandpasta hoeft echt geen ellenlange ingrediëntenlijst te bevatten: je kunt het gewoon zelf maken. Foto: Zolea.be

Wat is jouw ultieme tip voor bewuste consumenten die geen hormoonverstorende stoffen meer willen kopen?

Less is more. Ga zelf aan de slag met ingrediënten die voor jou werken en waar je in gelooft. Je kunt zo veel meer maken dan je zelf misschien voor mogelijk houdt! Begin met iets simpels (bijvoorbeeld een lippenbalsem) en je zult snel merken dat het DIY’en van verzorgingsproducten niet veel inhoudt. Voor je het weet sta je – net als ik – shampoo, conditioner en zeepjes te maken in je eigen keuken!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.