I ♥ Eco op bezoek bij bioboer Tom

I ♥ Eco op bezoek bij bioboer Tom

Hoe gaat er eigenlijk aan toe op zo’n veldje waar je als particulier je gang kan gaan met groensels en fruit? I ♥ Eco ging op bezoek bij boer Tom Troonbeeckx op zijn Open Veld in Leuven en kent nu het antwoord: gemoedelijk!

iloveecoblog_openveld1

Tom ontvangt ons met al z’n warmte en vertelt: “In 2007 ben ik samen met een groep van 50 liefhebbers van verse groentjes Het Open Veld gestart. Wanneer je langs de rekken in de supermarkt wandelt, kom je heel de wereld tegen. Maar een heel deel van die wereld kunnen we gewoon in ons eigen Belgenlandje terugvinden als we willen. Appels smaken niet beter uit Argentinië en uien uit Egypte kunnen evenveel tranen opwekken. Zo’n simpele groenten worden bij ons geoogst van 1,5 hectare vruchtbare grond, door ondertussen meer dan 320 deelnemers.”

iloveecoblog_openveld2-

“Om deel te kunnen nemen aan Het Open Veld betaal je 220 euro per jaar voor een oogstaandeel. In ruil voor een oogstaandeel mogen de leden natuurlijk verse groentjes van het veld komen oogsten voor eigen gebruik. En op deze manier kan ik het bedrijf duurzaam laten draaien – eventuele mislukte oogsten zijn ingecalculeerd – én ik kan mezelf een waardig loon uitbetalen.”

iloveecoblog_openveld3

“In het begin beperkten we ons tot de belangrijkste groenten, je weet wel de Belgische groentjes die we kennen. Maar nu durven we ons ook te wagen aan vreemde groenten. Op ons veld vind je nu ook yacon, shiso of winterkers. Het Open Veld is niet alleen een verhaal van zelfplukkers en verse groentjes op je bord maar ook een sociaal verhaal. Wil je een doodgewone wortel omhoog zien schieten, wil je wat shiso mee naar huis kunnen nemen of wil je een vergeten groente zoals boerenkool of warmoes terug nieuw leven inblazen, maar weet je eigenlijk niet goed hoe? Dan wordt er op Het Open Veld gewoon hulp gevraagd aan de geroutineerden. Er worden oogsttips en recepten gedeeld, er worden vriendschappen gemaakt.”

iloveecoblog_openveld4

Wij hebben Het Open Veld alvast uitgetest en goedgekeurd. En ja, het buitentoilet ook!

Heb je zin om zelf je lekkere, verse en lokale groentjes te telen? Dan ben jij zeker welkom op Het Open Veld. Naast “hard labeur op het veld” is er ook tijd voor gezelschap van de diertjes die er rondlopen. En kinderen vinden hun weg op één van de vele speelplekjes.

Haast je, want er is een wachtlijst!

En voel je niet gegeneerd mochten je vingers of tenen niet zo groen zien. Tom stelt je gerust: “Als ik aanlever aan de veiling dan wordt er een groot percentage van mijn groenten geweigerd omdat ze niet de perfecte maat of kleur hebben. Dus het kleine verlies dat ik lijd wanneer iemand met weinig of geen ervaring iets kapot trapt of verkeerd oogst, is echt verwaarloosbaar.”

Oef!
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.