Tijd voor een koud nachtje in een ijshotel

Tijd voor een koud nachtje in een ijshotel

Het vriest, het vriest dat het kraakt! Plan je binnenkort nog een weekendje weg? Dan is een overnachting in een ijshotel momenteel the place to be…

Een ijshotel is een tijdelijk hotel dat helemaal opgebouwd is uit…sneeuw en uitgehouwen blokken ijs.

Het oudste en grootste ijshotel ligt in Jukkasjärvi, Zweden, vlakbij de rivier Torne. Het is deze rivier waardoor de grondleggers van het ijshotel elk seizoen geïnspireerd worden. Elke winter bouwen ze niet enkel een hotel maar ook een tijdelijk kunstproject, namelijk ICEHOTEL. Het hotel biedt inspirerende en unieke ervaringen op het gebied van kunst, natuur, accommodatie en gastronomie.

Wanneer de winter begint, verzamelen een groep van sneeuwbouwers, architecten, ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld zich in het kleine stadje Jukkasjärvi. Midden november begint het bouwproces dat een maand in beslag zal nemen. Het ijs dat hiervoor gebruikt wordt, komt rechtstreeks van het rivierwater van de Torne. Het gebouw wordt gevormd door sneeuw te sproeien op voorgevormde, metalen bladen die daarna de tijd krijgen om te bevriezen. Na een paar dagen wordt het metaal verwijderd en is de constructie voor de ijsgangen –en kamers klaar. Ijsblokken, van het rivierwater tijdens de lente, worden in het hotel geplaatst. Hiermee gaan de kunstenaars aan de slag om het hotel te voorzien van nieuwe, unieke kunst en design.

Elke zomer smelt het ICEHOTEL en wordt het geleende water teruggeschonken aan de rivier. Omdat ze hun impact op het klimaat zo klein mogelijk willen houden, hebben ze beslist om tegen 2015 C02 negatief te zijn. Om dit doel te bereiken, willen ze meer hernieuwbare energie produceren dan ze effectief verbruiken.

Hoe verloopt jouw verblijf in het ICEHOTEL? Er wordt aangeraden om 1 nacht in het koude gedeelte door te brengen en dit af te wisselen met een warme kamer. In het ijshotel zelf kan je kiezen tussen drie kamers: de Art Suite, de Ice Room en de Snow Room. Je slaapt in een thermische slaapzak met thermisch ondergoed aan, op een speciaal bed van sneeuw en ijs dat bedekt is met elandenhuid. De temperatuur in het hotel bedraagt nooit meer dan -5 °C tot -8 °C, afhankelijk van de buitentemperatuur.

’s Morgens word je gewekt met een hete kop rode bosbessensap, krijg je warme kleren en (hand-)schoenen, een ontbijtbuffet en een verwarmende saunabeurt.

Klinkt koud, maar toch goed! Ga dus eens voor een unieke ervaring en boek een lekker koud nachtje.

via www.icehotel.com

Images Icehotel.com
Photographer: Ben Nilsson/Big Ben Productions

Photographer: Photobigben.com & Artist/s: Marinus Vroom, Marjolein Vonk

Photographer: Photobigben.com & Artist/s: Francisco Cortés Zamudio
Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Tijd voor een koud nachtje in een ijshotel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.