Ik doe mee met De volle grond
Sinds iets meer dan een jaar is mijn buurvrouw, Ilona Piron, de trotse eigenares van een zelfoogstboerderij. Ik was wel benieuwd naar hoe zo’n boerderij juist werkt en wat de filosofie erachter is, dus heb ik mezelf een dagje uitgenodigd bij De Volle Grond.
Ilona: “Ik liep enkele jaren rond met het idee om een gemeenschapsproject op te starten. Samen met Annelore was ik dus op zoek naar grond. Uiteindelijk vonden we dat dicht bij huis in Tielrode. Dat was dan al dat, we hadden grond. Maar nu moesten we nog op zoek gaan naar een boer. We vonden er twee: Bram en Asti!”
“Toen is alles snel gegaan. We ontmoetten elkaar in december en beslisten dat we er dit seizoen al voor wilden gaan. Twee maanden later lag ons plan op tafel en was De Volle Grond een feit.”
“Speciaal om De Volle Grond tot leven te wekken, hebben we een constructie opgericht met 3 partijen. Boeren Jan en Joris leveren de grond en de machines. Bram en Asti werken op het land. Annelore en ik zorgen voor de community. We houden evalutatiemomenten en komen op vrijdag mee oogsten zodat we voeling houden met de groenten en de leden natuurlijk.”
“1 februari 2013 was een speciale dag. We hielden onze eerste infoavond en die was een succes. Zes dagen later waren we uitverkocht. We wisten niet hoeveel het land juist zou opbrengen, dus besloten we te starten met een 40-tal inschrijvingen. Dat was voorlopig meer dan genoeg. Na de aanleg van de tunnel hadden we uiteraard een iets grotere capaciteit. Omwille van de strenge winter konden we de tunnel pas beplanten vanaf half maart. Op het veld begonnen we vanaf begin mei te werken. Enkele weken later hadden we onze eerste groentjes!”
“We werken dus met een klassieke tunnel en een veld. De principes van permacultuur passen we regelmatig toe maar durven er soms ook van af te wijken. Wij zijn voor 99% bio. We hebben geen insecticides gespoten maar gebruiken een lookmengsel tegen de larven. Ons plantgoed en onze zaadjes zijn volledig bio, maar niet al onze potgrond. We bekijken hoe we die laatste procent ook groen kunnen krijgen. Want als je een biocertificaat wil, moet je alles bio doen.”
“Vrijdag is oogstdag. Onze leden mogen dan op vrijdag of zaterdagochtend langskomen om vrij hun groenten te kiezen. Het krijtbord in het afhaalpunt zegt wekelijks welke groenten er zijn. We proberen gemiddeld een 7-tal groenten te oogsten. Soms zijn dat er 9, zoals deze week. Je brengt je eigen zak of bak mee en kiest uit waar je zin in hebt.”
“Tot nu toe hebben we 37 groentesoorten gehad op 3 maanden tijd: rode batavia, warmoes, koolrabi, mizuna (speciale Japanse sla), maar ook gewone groenten zoals tomaten, courgette, aubergines, paprika’s,…”
“De community is de essentie van dit project. Goeie groentjes in combinatie met het sociale aspect is heel belangrijk. We willen mensen hierbij betrekken. Als de leden elkaar ontmoeten in het afhaalpunt dan delen ze receptjes uit. Om lid te kunnen worden, vragen we 265 euro per jaar. Dit is een win-win situatie. De boer moet geen zware investeringskredieten aangaan en de leden hebben inspraak in de boerderij. In ruil kweekt de boerderij groenten voor zijn leden. Mooi toch, met lokaal geld lokaal investeren voor een goed product!”
Woon jij in een straal van 15 km rond Tielrode: dan is dit project misschien iets voor jou. De volgende infoavond vindt plaats op 20 oktober. Voor meer info: De Volle Grond.
Ik schreef me alvast in! Want verser kan niet!
Beelden: Steffi De Bie – I love eco blog
Met dank aan De volle grond
prachtig initiatief!
Dank je wel Elke! Dat is het zeker 😉