Krachteten uit de bergen

Krachteten uit de bergen

Vorige maand mocht ik dankzij BuroSix vier dagen naar de Italiaanse bergen. Zoals jullie wellicht wel weten, ben ik gek van Italiaans eten. Maar meestal ben ik in de zomer in Italië, en zuidelijker dan de Dolomieten. Dus ik was erg nieuwsgierig naar het eten in Zuid-Tirol. Ik probeerde thuis enkele gerechtjes na te maken en zie hier: krachteten uit de bergen, met ingrediënten die je hier ook allemaal vindt en waarvan jij dus thuis ook kunt genieten.

AltaBadia in de Dolomieten

Gourmet Skisafari

Sabine van communicatiebureau Dolomighty nam ons op dag twee mee op sleeptouw door de bergen. Het was namelijk de officiële start van het skiseizoen en dat wordt in AltaBadia gevierd met een Gourmet Skisafari. Je kunt dan van hut naar hut skiën en in elke hut genieten van een bordje klaargemaakt door een sterrenchef. Wij ontmoetten er chef Norbert Niederkoffler. In skihut Ütia de Bioch stond er vlees op het programma en daarom maakte de kok van de skihut speciaal voor ons een groentebordje uit de bergen, met de specialiteit van daar: biologische polenta. Overheerlijk!

Knödel van boekweit zoals we het aten in Rifugio Lee.

Knödel

Op de derde dag mochten we gaan wildplukken met chef Andrea Irsara terwijl de rest een wijnproeverij hield op de skipiste. Achteraf kwamen we weer samen in Rifugio Lee, waar we ook echt bergeten kregen: knödel van boekweit met krautsalat. Dat beviel me zo dat ik Sabine naar het recept vroeg. Het duurde even voor ik het concept van de knödel door had, maar eigenlijk draait het om melk, boter en oud brood. Je weekt het oud brood in gesmolten boter, voegt er wat kruiden of groenten aan toe en mengt het dan met melk en ei. Dat laat je even trekken in de koelkast. Dan maak je er ballen van en die kook je nog in gezouten water.

Voor vijf knödel:

 • 120 gr stukjes oud brood, klein gesneden,
 • 1 ei
 • 2 eetlepels boter
 • 80 gr prei, fijngesneden
 • 100 ml melk
 • 100 gr boekweitmeel (volkoren)
 • 1 teentje knoflook
 • zout
En mijn poging met ingrediënten van thuis.
 1. Fruit de prei en de knoflook in de boter en laat er de stukjes brood even in zacht worden. Roer door het boekweitmeel.
 2. Meng melk, eieren en zout met de stukjes brood en de prei.
 3. Laat een half uur rusten in de koelkast.
 4. Maak ballen met natte handen en laat ze een half uur koken in gezouten water.
 5. Serveer met krautsalat. Hiervoor snipperde ik een Chinese kool (nog beter is witte kool, maar die vond ik vandaag niet in de winkel) heel fijn en mengde ik die met een gulle geut witte balsamicoazijn, olijfolie, peper, zout, sesam- en komijnzaadjes. Goed omroeren en even laten rusten en je krautsalat is klaar.
Gnocchi met tomatensaus en salie in Rifugio Lee

Gnocchi

Ik at ook twee keer gnocchi. Eén keer in een skihut met tomatensaus die op smaak gebracht was met salie. Omdat ik thuis een grote plant salie in mijn kruidentuin heb staan en ook nog heel wat tomaten op mijn kelderschap heb staan, maakte ik dat gerechtje al een paar keer na. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat met met gekochte gnocchi van bij de Italiaan was.

De laatste avond kregen we in ons hotel echte berg-gnocchi. Die zijn van een ander formaat dan de gewone gnocchi die je in de winkel kunt kopen. En ook een pak zwaarder, want ze zijn eigenlijk volgens het zelfde concept gemaakt als de knödel: ook hier weer oud brood, boter en eieren. Ook die probeerde ik thuis na te maken. Het was een goede poging en erg lekker, maar voor de echte berg-gnocchi zal ik toch eens terug moeten naar hotel Le Majun, dat ons op meer dan culinair vlak echt verwende.

Gnocchi in hotel Le Majun

Voor tien kruiden-gnocchi

 • 75 gr boter
 • kruidenzout
 • 180 gr griesmeel
 • 4 eetlepels verse kruiden
 • 1 eetlepel gedroogde kruiden
 • 150 gr brood in kleine stukjes gesneden
 • 375 gr melk
 • nootmuskaat
 • 3 eieren
 1. Laat het brood weken in de gesmolten boter, maar bak het niet.
 2. Breng de melk aan de kook met het kruidenzout, de nootmuskaat en het griesmeel. Blijf roeren tot het een pulpachtige massa wordt.
 3. Meng het griesmeel met de eieren, het brood en de kruiden. Dek af en laat een half uurtje rusten.
 4. Vorm grote gnocchi en laat ze 20 minuten zachtjes koken in gezouten water.
 5. In het hotel serveerden ze deze gnocchi met een slaatje van rode kool, vergelijkbaar met de krautsalat zoals bij de gnocchi. In het recept dat ik van Sabine kreeg, wordt het met een botersausje geserveerd.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.