Op bezoek bij Fattoria La Vialla
Vorige week waren wij op bezoek bij Fattoria La Vialla. Een fattoria (met de klemtoon op de i als je het juist wil uitspreken) zouden wij in het Nederlands een boerderijwinkel noemen. In ItalIë zie je ze quasi in elk dorp, vaak met wijn, olijfolie en kaas, die je dan rechtstreeks bij de boer kunt kopen. Fattoria La Vialla is niet zomaar een fattoria. Qua productie en oppervlakte zijn ze de grootste van Toscane, maar het bijzondere is dat ze volledig biodynamisch werken. En dat je er niet alleen wijn, olijfolie en kaas kunt kopen, maar ook honing, sauzen, pasta’s, koekjes en cadeaupakketten voor elke gelegenheid.
Ik leerde La Vialla kennen via een vriendin, in een voor mij erg moeilijke periode in het najaar van 2014. Bieke bracht me een boekje binnen op een lastige dag en vertelde erbij dat er Italiaanse vitamientjes in zaten. Het boekje was de catalogus van La Vialla, erg charmant samengesteld waardoor het lijkt alsof het speciaal voor jou met de hand geschreven is. Zalige foto’s van heerlijke Toscaanse gerechten en landschappen smukken het geheel op. Ik vroeg prompt een account aan om te kunnen bestellen. Vier dagen later stond er een leverancier van Post NL aan de deur met een doos vol Italië. Het werd sindsdien een vaste gewoonte.
Biodynamisch
Wat La Vialla voor mij zo speciaal maakt, is dat het hele plaatje klopt. Aan alles is gedacht en alles is eco, van grond tot mond. In de biodynamische landbouw volgen de boeren alle principes van de biolandbouw, maar gaan ze nog een stapje verder. Ze werken met een zaai- en oogstkalender die de stand van zon, maan en sterren volgt. Hét keurmerk voor de biodynamische landbouw is Demeter en dat staat vermeld op heel wat van de producten van La Vialla. In het hele productie- en transportproces van zaadje tot afgewerkt product aan huis geleverd, neemt de boerderij meer CO2 op dan dat ze uitstoot. Hiervoor werken ze met een uitgekiend systeem van leverpunten gespreid over Europa, die bevoorraad worden vanuit ItalIë per trein. Een ideale aanvulling voor wat je niet van dichtbij huis of uit je eigen tuin kunt halen, vind ik.
Vijgenboom
Je kunt La Vialla ook bezoeken. Wij deden dat vorige week voor de derde keer. Je kunt er een rondleiding volgen en zo meer leren over de werking van de boerderij. Wij bezochten vorige week het museum: een Italiaans landhuis ingericht zoals het in het begin van de 20e eeuw zou geweest zijn, met enkele extra kamers met oude werktuigen. Na het bezoekje mochten we aanschuiven aan tafel. Een lange tafel onder de vijgenboom voorziet je vier uur lang van heerlijke Italiaanse gerechten, vergezeld van de lekkerste wijn. Je babbelt er met gelijkgezinden onder de Toscaanse zon: la vita è bella. Voor klanten van de fattoria zijn er ook vakantiehuisjes verspreid over het domein. Dat deden wij nog niet (onze kinderen verlangen nog een zwembad en dat hebben die huisjes niet), maar het staat zeker nog op mijn wishlist.
Klimaat
Onderweg van ons vakantiehuisje naar de fattoria viel op hoe hard de klimaatverandering op dit moment toeslaat in Zuid-Europa. Ik sprak erover met de eigenaar van ons vakantiehuisje. Het leven is daar erg hard geworden, zeker voor wie moet leven van de opbrengst van het land. Sinds eind april heeft het quasi niet meer geregend in Toscane. De bergen zijn bruin, de blaadjes vallen. Heel wat olijven vallen al van de bomen terwijl ze nog niet rijp zijn. De opbrengst van de druiven schijnt kleiner, maar zoeter te zijn. Elke dag zie je wel ergens een bos of weide in brand staan. Begin augustus was het in Toscane heter dan in Noord-Afrika. Op het moment dat wij door Zwitserland reden, lag er daar op de toppen 30 cm sneeuw, in augustus. Eens te meer werd me duidelijk dat het niet meer vijf voor twaalf is, maar dat we de twaalf uur van de klimaatverandering al ver voorbij zijn.
Ik sprak bij La Vialla met Annemiek De Weerd over de extreme omstandigheden in de regio daar. Zij vertelde me dat de biodynamische landbouw op heel wat omstandigheden een mooi antwoord heeft: ze doen aan wisselteelt en planten verder uit mekaar om de planten sterker te maken en zo zijn ze ook minder vatbaar voor ziekten en plagen. Ze houden de bodem bedekt om zo uitdroging te voorkomen. En de bodem wordt verbeterd door zelfgemaakte compost. Voor mij allemaal erg logische en herkenbare principes uit mijn moestuin. Het heeft veel antwoorden kunnen geven op de veranderende omstandigheden in Toscane, maar of het deze extreme hitte en droogte aankan, moet de toekomst uitwijzen.
Lekker bio!
Wat wel heel mooi is, is hoe Fattoria La Vialla een erg charmant en gastronomisch antwoord geeft op de hele milieuproblematiek. We kunnen wel degelijk voedsel produceren met respect voor mens, plant, dier en milieu zonder in te boeten op smaak en sfeer. Want van gezond en lekker eten kennen de Italianen alles, is het niet? De productie gebeurt op het ritme van de seizoenen en daarom vind je in het voorjaar een ander aanbod dan in het najaar. Tomaten hebben ze in overvloed en ze maken ze in in glazen potjes, waardoor ze zonder energie kunnen bewaard worden. Voor mij de manier om de lange wintermaanden te overleven.
Wedstrijd
Van La Vialla mag ik dit fantastisch verrassingspakket weggeven, met allerlei lekkers van de boerderij. Check dit Facebookbericht om mee te doen. De wedstrijd loopt tot vrijdagavond 8 september 20 uur.
met zo veel liefste gemaakt