Lieke van der Vorst illustreert onze win-app tijdens de winter

Lieke van der Vorst illustreert onze win-app tijdens de winter

Onze facebook-winactie houdt even een winterslaapje maar gaat terug van start op 4 januari. Neem ondertussen toch al maar een kijkje want het is de moeite. Tijdens de winter is onze Facebook win-app geïllustreerd met gezellige afbeeldingen van Lieke van de Vorst.

Wil je meer van Lieke zien? Dompel je dan helemaal onder in Liekeland.

Ondertussen houden wij een gezellig gesprekje met Lieke over haar illustraties en inspiraties. Geniet ervan!

I Love Eco: Je illustreert enerzijds voor tijdschriften en anderzijds voor eigen projecten? Wat doe je het liefste?
Lieke: “Ik vind de afwisseling tussen mijn autonome projecten en de opdrachten voor tijdschriften erg fijn. Het is soms lastig om mijn aandacht en tijd te verdelen, maar het blijft een leuke afwisseling. Wanneer ik in opdracht werk, krijg ik soms met onderwerpen te maken waar ik in mijn eigen werk minder snel aan zou denken, onderzoek naar zou doen en over zou illustreren. Maar die opdrachten verbreden vaak wel mijn eigen werk. Daarnaast vind ik het fijn om aan een groot project te werken, waar ik vaak lang over nadenk, veel onderzoek voor doe en inspiratie zoek om mij heen.”I love eco blog, Liekeland, moestuin, Lieke van der Vorst, Illustratie

I Love Eco: Hoe ga je te werk? Met potlood, verf, computer?

Lieke:” Meestal schets ik in verschillende boekjes die ik op dat moment bij me draag. Hierin schrijf en teken ik compleet ongeorganiseerd. Uiteindelijk werk ik één van de ideeën uit op een groot vel. De opzet doe ik met potlood, het zwart met balpen en de kleuren met vettige potloden die beetje wasco-achtig zijn. Hierna scan ik de illustratie in. Soms bewerk ik de illustratie in de computer en zet er een achtergrondkleur in.”

I Love Eco: Er komen veel diertjes piepen in jouw illustraties. Waarom?
Lieke: “Ik geef om dieren en ze inspireren mij. Maar daarnaast vind ik het belangrijk dat dieren en mensen beter naast elkaar kunnen leven dan nu helaas vaak het geval is. Daarom plaats ik vaak dieren in mijn illustraties naast mensen.”I love eco blog, Liekeland, moestuin, Lieke van der Vorst, Illustratie

I Love Eco: Houden eco en duurzaamheid je bezig?

Lieke: “Elke dag. Ik hou heel erg van eten, het liefst biologisch en uit eigen tuin. Ook in mijn illustraties verwerk ik dit graag. Mijn inspiratie komt uit foto’s van mijn etende familie. Ze voerden hun groente en fruit rechtstreeks in vanuit de moestuin van mijn oma. Ik woon nu een jaartje in Helmond, samen met Dave. Sinds afgelopen zomer hebben we onze eigen groentetuin. Heel inspirerend. Er lopen ook kippen in de tuin die na de oogst alles lekker omspitten.”
I Love Eco: Hoe integreer je dit aspect in je werk?
Lieke: “Ik illustreer op het Munken papier van Arctic Paper. Dit bedrijf is gevestigd in Zweden en produceert daar in de bossen mooi ecologisch papier. Op dit moment zijn ze volgens mij de meest ecologische producent van papier. Drukkerij Lecturis uit Eindhoven drukt mijn kaarten en prenten. Zij bestellen dit fijne papier voor mij.”I love eco blog, Liekeland, moestuin, Lieke van der Vorst, Illustratie
I Love Eco: Je illustraties geven een huiselijke sfeer weer, gezelligheid, warmte,… Is dat een thema van jou? Zo ja, waar komt dat vandaan?
Lieke: “Ik werk veel thuis en ben ook graag thuis. Misschien zijn mijn huiselijke illustraties een natuurlijk gevolg van mijn cocooning? Mijn huis is dan ook wel een hele fijne plek. Ik woon er graag. Ik werk vanuit mijn woonkamer, naast de eettafel. Mijn bureau staat voor het raam zodat ik tijdens het tekenen de kippen in de gaten kan houden. Achter mij staat mijn lino-pers waar ik ook heel graag mee werk. Het is een heel degelijk apparaat, helemaal gemaakt door een man uit Tilburg. Het is fijn om thuis te kunnen werken en omringd te worden door mooie dingen.”

I Love Eco: Waarom werk je graag met patronen, op sokjes, truien,…?

Lieke: “Eigenlijk vooral omdat ik het fijn vind om te illustreren. Want ik heb werkelijk geen enkele trui of sok met een patroon. Afgelopen jaar sprak ik kunstenaar Jaap Schlee. Hij vertelde over zijn werk en zei dat de patronen in zijn kunstwerken enkel een uitvlucht zijn om even niet te hoeven nadenken over de rest van zijn werk. Door patronen te tekenen kan je even meditatief te werk gaan. Dit was voor mij heel erg herkenbaar. Gedurende een paar dagen een patroon meditatief uitwerken en aandacht besteden aan details vind ik heel fijn.”I love eco blog, Liekeland, moestuin, Lieke van der Vorst, Illustratie
I Love Eco: Wie of wat zijn jouw inspiratiebronnen?
Lieke: “Oude familiefoto’s, de zwart-wit foto’s van mijn oma’s huis, de tuin, de hele familie samen op de foto. Ook inspirerend vind ik ecoblogs zoals De Groene Meisjes, Green Kitchen Stories en I Love Eco natuurlijk. Mijn eigen omgeving inspireert me ook: de tuin, mijn kat, de kippen, Dave zijn bevindingen en verhalen over plastic. Eten is ook een grote inspiratiebron voor me. En dan liefst zo gezond mogelijk.”

I Love Eco: Luister je naar muziek wanneer je illustreert? Zo ja, naar wat luister je het liefste? Of heb je een ander ritueel tijdens het illustreren?

Lieke: “Ik luister naar documentaires over voeding, giffen, duurzaamheid, enzovoort. Tijdens het tekenen heb ik vrijwel altijd Hollanddoc op staan. Ik luister ook graag naar De Planteneter op YouTube. Hij kan fijn vertellen. Als ik samenwerk of in de avond werk, beluister ik soms ook muziek. De liedjes van Melanie Safka vind ik mooi en ook inspirerend. Zij zong vroeger op Woodstock en ongeveer een maandje geleden ben ik samen met mijn ouders en Dave naar een concert van haar geweest.”

I Love Eco: Wat is jouw ideale werkomgeving?

Lieke: “Het liefst werk ik samen met iemand. Ik vind het heel fijn wanneer een vriendin komt werken of wanneer Dave thuis werkt. Thuis staat er altijd een glas thee naast mijn vel papier en ben ik omringd door mijn eigen tekenmaterialen. En ik vind het heel erg fijn om tijdens het tekenen na te denken over wat ik die avond ga koken.”I love eco blog, Liekeland, moestuin, Lieke van der Vorst, Illustratie
I Love Eco: Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
Lieke: “Mijn ideale dag is opstaan en weten dat ik de hele dag patronen kan tekenen. Maar soms vind ik het ook fijn om in mijn schetsboekjes te schrijven en na te denken of om naar een lezing te gaan.”

I Love Eco: Wat vind je van I Love Eco? (knipoog)

Lieke: “I Love Eco vind ik inspirerend en een mooie plek op het internet om ecologische tips te verkrijgen.”

Bedankt Lieke, voor dit hartverwarmende gesprek en je prachtige illustraties!

Misschien kennen jullie het I Love Eco Winter Weekmenu nog? Een handig hulpmiddeltje met een lijst van winterse seizoensgroentjes, een weekmenu en een boodschappenlijstje. De illustraties zijn natuurlijk afkomstig van Lieke. Downloaden maar!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.