Wat maak je met een groentepakket? #3

Wat maak je met een groentepakket? #3

In de winter zijn wij fan van de groentepakketten van de Voedselteams. Ons Voedselteam werkt samen met Hartenboer, een project van elf Limburgse boeren die via de korte keten hun groenten, vlees en zuivel aan de man/vrouw brengen. Via een goed uitgekiende route komen de bestelde producten wekelijks naar verdeelpunten in quasi elke gemeente. Daar haalt de klant ze op met z’n eigen boodschappentas. Lokaal, seizoensgebonden en met zo weinig mogelijk verpakking. Daar hou ik van!

Elke week lijkt het wel even of Sinterklaas geweest is als het groentepakket aankomt. Wat zit er deze week in? Wat ga ik ermee maken? In tien weken neem ik jullie graag mee in mijn groentetas en overloop ik wat er uiteindelijk op ons bord kwam. Wat ik de voorbije weken maakte, lees je hier en hier.

De groentetas komt bij ons op donderdagavond aan en het eerste wat ik dan probeer te doen, is ordenen in functie van houdbaarheid. Zo verwerk ik eerst de verse bladgroenten. Eén paksoi verdween op die manier meteen in een curry, samen met één van de twee wortels van de wortelpeterselie. Het hardere stuk van de paksoi liet ik mee stoven en pruttelen in het stoofpotje; het groen voegde ik pas op het einde toe, zoals ik normaal spinazie toevoeg.

Er zaten twee vreemde eenden in de bijt deze week, want de paprika en aubergine verwacht je niet meteen in de winter. Ik vermoed dat de voedselteams dit doen op een moment dat de hartenboeren zelf weinig van het veld kunnen halen. En dat gebeurt wel eens in maart. Ik hou van zomergroenten als paprika, tomaat en aubergine, dus je hoort me zeker niet klagen. De paprika en aubergine sneed ik in lange repen, roosterde ik in het weekend toen de oven toch aanstond voor mijn broden. Ik voegde smaak toe met oregano en olijfolie. Daarna bleven ze in een weckpot in de koelkast tot we er woensdagavond van aten bij een lekkere pasta.

De aardperen gingen samen met een halve knolselder die ik van de winkel meebracht de oven in om een heerlijk lunch-slaatje te worden met quinoa. Ik bracht deze groenten op smaak met paprikapoeder, komijn en ook weer een goede geut olijfolie. Met wat vers groen uit de kruidentuin werd het een heerlijke lunch.

De Chinese kool en de tweede paksoi werden de basis voor een groentelasagna, die ik vochtig maakte met tomatenstukjes uit blik. Zij kregen smaak door een lekkere kruidenmengeling die ik uit Italië meebracht op basis van knoflook en pikante peper. Ik had op dat moment geen linzen meer in huis en dat was jammer. Linzen kan je immers heel eenvoudig toevoegen aan een lasagne om er wat gezonde eiwitten aan toe te voegen en er zo een volwaardige maaltijd van te maken. Door wat edelgistvlokken bovenop de lasagne te strooien, kreeg het gerecht een lekker zoutige smaak en miste ik de (Parmezaanse) kaas niet.

De tweede wortelpeterselie ging met een stukje knolselder en een gewone wortel de kookpot in en ik maakte er met zijden tofoe (een plantaardige versie van mascarpone) een lekker broodsmeersel van.

Volgende week zitten er weer raapjes in het pakket. Suggesties om er iets lekkers van te maken?

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.