Het is nog niet vaak gebeurd dat mijn tuin er zo mooi bij lag half mei. Alle moestuinbedden zijn intussen bezet en ik kan niet wachten op de eerste, echte oogst om een volledige maaltijd mee te maken. In afwachting daarvan trok ik met de goede Canon van mijn papa op macrofunctie door de tuin. Wandel je mee?
Het dichtst bij mijn keuken groeien de kruiden. Dit driekleurig viooltje fleurt slaatjes en thee op.
Het mooiste moment van het jaar in de kruidentuin: als de bieslookbloemen zich openen. Heerlijke bloemen om te verwerken in soepen, salades en sauzen.
Maar mijn favoriete toepassing van de bieslookbloem is zelfgemaakte aioli of knoflooksaus. Al zijn de bloemen ook mooi om naar te kijken, toch?
De voorbode van heerlijke aardbeien. Hier kan ik wellicht volgende week van plukken!
De erwten in bloei. Ik mijmerde en filosofeerde bij dit aanzien. Vroeg je je immers ooit af waarom deze familie de vlinderbloemigen genoemd wordt?
Ik liet eens een rabarberplant in bloei komen, omdat ik hoorde dat het zo’n mooie bloem is. En daar is niets van gelogen. Ze trekt ook bladluizen aan, waardoor je er op de erwten of bonen minder last van hebt.
Een ui die wil uitbreken. Ik liet ze in bloei komen omdat ik zelf zaad wil oogsten. Maar nu ik zie hoe mooi het is, ga ik dat vaker doen, denk ik.
De meest veelzijdige plant van de tuin: Oost-Indische kers. De bloemen zijn heerlijk in de sla. (En ook de bladeren en zaden zijn eetbaar. En het is een groenbemester!)
Een plantje dat mocht uitkomen waar ik het niet gezaaid heb. Ik denk dat het kamille is, maar zie het wel als het begint te bloeien.
Doorlevende kool: mooi om te zien en lekker om op te eten.
Ook dit is ecologisch tuinieren: op slakkenjacht gaan. Want ook de diertjes vinden onze groenten niet te versmaden.
Mijn kinderen zien een wens, Pascal ziet onkruid. Wat zie jij?
We kregen vorig jaar volwassen blauwe bessenstruiken van de ouders van Pascal. En dit jaar gaan ze ons verwennen met veel oogst, precies.
We verplaatsten onze vijgenboom naar de bessentuin en dat vindt ie precies wel leuk, want er komen kleine vijgjes aan!
De rode bieten komen piepen.
Mijn favoriete geur uit de tuin: vlierbloesem.
Samen met de appelboom zijn dit de laatste restanten van de vorige eigenaar van ons huis: rode besjes, die elk jaar massaal veel oogst geven. Als we de vogels voor zijn, tenminste.
Het blad van de Oost-Indische kers. Ik verplaats de plantjes die spontaan uitkomen naar de moestuinbedden waar ik zou willen mulchen, opdat ze de bodem zouden bedekken. Zo voorkom je ongewenste plantengroei en uitdroging van de grond.
En nu de keuken in, want niet in beeld schoot de spinazie door, moest ik mizuna oogsten en plukte ik zoveel bieslookbloemen dat ik ze meteen verwerkte tot een eerste moestuingerecht: tuinburgers.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.
De website kan bij weigering mogelijks niet goed weergegeven worden.AccepterenWeigeren