Een maand niet naar de winkel #2

Een maand niet naar de winkel #2

Net een maand geleden kwamen we terug van vakantie. De moestuin was een woestuin en de kasten zaten vol voorraad. Toch had ik precies de onweerstaanbare drang om meteen naar de winkel te gaan om weer van alles vers te halen. In de winkel besloot ik: dit doe ik een maand niet meer.

Een snelle check van de voorraadkasten bevestigde dat we meer dan genoeg voorraad hadden: vijf potten choco, tien kilo bloem, twee kilo risotto, linzen, bonen, polenta, havermout en pasta. Een check van de tuin leerde me dat ik elke dag verse frambozen, appels en druiven kon oogsten als fruitsnoepjes. De groentetuin leverde nog volop tomaten, courgettes, warmoes, rode bieten, koolrabi, aubergines, augurken en bonen. Intussen zijn ook de pompoen afgerijpt.

Na twee weken maakte ik deze tussenstand op: vooraadkoken is fijn. Het daagt je uit om nieuwe recepten te bedenken. Ook in de laatste week vond ik nog volop ingrediënten voor een lekker bordje vol, een heerlijke pastasaus of een belegje voor op de boterham.

Elk weekend vers brood bakken was een uitdaging. Je moet weten dat ik in die hele maand geen enkele dag een volledige dag ben thuis geweest. Brood bakken – en in het bijzonder desembrood – vraagt wel wat tijd, dus dat was een enorme uitdaging om het er allemaal tussendoor te plannen.

Ik ben wel een paar keer in een winkel geweest, want ik geef kookworkshops en dat lukt niet zonder verse ingrediënten. Twee keer waren er restjes: bananen en kiwi’s van en smoothieworkshop en een andere keer een zakje spinazie. Die waren een aangename afwisseling tijdens ons moestuindieet.

Wat hebben we hier nu uit geleerd?

 • Voorraadkoken is een uitdaging en het stimuleert je om elke dag nieuwe recepten te bedenken.
 • Een hele maand frambozen, druiven en appels eten is best wel eentonig. En dan waren er op sommige dagen zelfs nog wat aardbeien.
 • De kinderen hebben deze uitdaging wonderwel aangepakt. Zij hebben wel wat gezeurd en vonden het op sommige momenten veel moeilijker dan wij, maar ook zij gingen creatief aan de slag om een koude pastasalade zo veelzijdig mogelijk te maken.
 • Linzenballetjes (op basis van gekookte linzen, geroosterde zonnebloempitten en havermout) zijn ideaal als vooraadkast-opwerkende vleesvervangers. Met verse kruiden uit de tuin maak je er elke keer een andere versie van.
 • Ik heb geen vast huishoudbudget en kan dus moeilijk inschatten hoeveel we precies bespaard hebben door deze moestuinmaand. Ik schat dat het iets rond de 400 euro moet zijn. Een mooi startbudget voor onze vakantiespaarpot van volgend jaar.

Wat heb ik het hardst gemist?

 • Als weektime vegan verrast het je misschien: maar ik heb kaas gemist. En de kinderen ook. Zij vooral voor op de boterham, ik voor in een slaatje, voor op de pasta en voor bij een aperitiefje. Straks begint het weekend, dus ik haal een blokje kaas in de winkel.
 • Ik werk twee dagen per week boven een natuurwinkel. Hoe gemakkelijk is het om gewoon daar een broodje te gaan halen? Of een slaatje? Een maand lang geen broodjes, tenzij zelf klaargemaakt, is best wel lang. Maar niet onmogelijk.
 • De kinderen misten vooral veel lekkers voor bij de aperitief op vrijdagavond.
 • Mijn verse wortelen uit de moestuin zijn op en die heb ik ook wel gemist. Zo veelzijdig om mee te werken.
 • Noten! Die waren in de eerste week al op. Voor mij onontbeerlijk om lekkere koekjes mee te maken. En de koekjes waren ook op na drie weken. Dus de laatste week heb ik vooral koekjes en noten gemist.
 • Victor miste de eitjes. De kippen hebben ons er maar twee geschonken op de hele maand. En pannenkoeken zonder eitjes vindt hij toch niet zo lekker.

Wat staat er nog in de voorraadkast?

 • Uiteraard nog heel veel tomaten, want we maakten twee weken geleden 100 kg in.
 • Aardappelen uit de moestuin hebben we ook nog een halve kist.
 • Linzen en bonen: we verwerkten heel wat van de voorraad, maar er is nog steeds genoeg.
 • De wijn hebben we ook niet op gekregen.
 • Kokosmelk, maïs, ananas en andere groenten in blik bleven onaangeroerd.

Ik kijk dus tevreden terug naar deze leerrijke maand. Volgend jaar doen we dat weer.

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Een maand niet naar de winkel #2”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.