Wat eet je dan op je boterham? #2

Wat eet je dan op je boterham? #2

Als je geen zuivel eet, wat eet je dan op de boterham? Het is een vaak gestelde vraag als je plantaardig eet of probeert te eten. Ik schreef er vorige week dit berichtje al over, waarin ik pesto van radijzenblad, champignon à la grecque en een slaatje van kikkererwten maakte. Maar deze week maakte ik weer helemaal andere receptjes: weer veel te lekker om niet met jullie te delen. Dus ook als je volledig plantaardig eet, kun je overheerlijk broodbeleg maken.

1 Smeerkaas

Tijdens de #TryVegan mis ik soms wel een stukje kaas. Maar smeerkaas kun je dus ook zelf maken zonder maar één dierlijk product te gebruiken. En nu de natuur in de prille lente dan toch aan het ontluiken is, kun je meteen wat vers, fris groen uit de tuin toevoegen.

Nodig:

  • 100 gr cashewnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • verse kruiden uit de tuin (denk ook aan vogelmuur of brandnetel)

Zo maak je het:

1 Laat de cashewnoten minstens vier uur weken in (lauw) water.

2 Giet het water af en mix de geweekte noten met de rest van de ingrediënten in een food processor.

3 Kruid naar smaak met peper, zout en verse tuinkruiden.

 

Wortels heb je het hele jaar door, dus een tip voor elk seizoen, deze martino.
2 Wortelmartino

De wortelmartino is een recept dat ik leerde uit het Ecosmos-boekje van Velt. Intussen heb ik het al zo vaak gemaakt dat ik er een beetje mijn eigen recept van maakte, dus ik maak het een beetje uit de losse pols zonder me nog helemaal aan de instructies uit het boekje te houden.

Nodig:

  • 4 flinke wortelen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 grote augurken
  • 2 eetlepels veganaise
  • 1 koffielepel tabasco
  • 1 eetlepel zongedroogde tomaten
  • 1 ui
  • Eventueel wat platte peterselie

Zo maak je het:

1 Was de wortelen (schillen is niet nodig!) en snij ze in grove stukken. Kook ze in een kwartiertje helemaal gaar, tot je ze kunt prakken.

2 Snij intussen de augurken, ui en zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

3 Meng de wortelpuree met de fijngesneden groenten, de kappertjes, de veganaise en tabasco en roer goed om.

4 Als je platte peterselie of andere verse kruiden uit de tuin hebt, kun je er die nu nog onder mengen.

Venkel met zongedroogde tomaat: een heerlijke combinatie.
3 Venkelbeleg

Dit is wellicht het simpelste broodbeleg van de wereld, want je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig: venkel en een potje zongedroogde tomaten op olie. Ik gebruik graag de zongedroogde tomaten van La Vialla omdat die in een heerlijk kruidige olie zitten. Daar hoef je dus geen andere kruiden, peper of zout meer aan toe te voegen.

Nodig:

  • 1 potje zongedroogde tomaten op olie
  • 1 knol venkel

Zo maak je het:

1 Snij de venkel in stukken en was ‘m goed. Verhit de olie in een (gietijzeren) kookpot en stoof hierin de venkel.

2 Laat met het deksel op de kookpot de venkel tien minuten stoven op een matig vuurtje. Voeg dan twee eetlepels zongedroogde tomaten aan toe, sluit de kookpot opnieuw en laat nog vijf minuten stoven. Roer regelmatig om zodat de venkel niet aanbrandt.

3 Zet de staafmixer vier keer kort in de venkel met zongedroogde tomaat. Hoe smeerbaar dit beleg wordt kies je op dit moment helemaal zelf: als je ‘m helemaal smeerbaar wil, mix je nu gewoon even door. De kleur wordt dan minder mooi, dat wel. Als je nog wat grove stukken erin laat, komt de Italiaanse vlag je tegemoet door wit, rood en wat groen van de venkel: heerlijk, toch?

Ik maak altijd een weekportie van de broodsmeersels, want je kunt ze perfect een week lang houden in je koelkast. En bij een slaatje zijn ze ook allemaal lekker (als saus of gewoon ter aanvulling).

Plantaardig broodbeleg: ik wil het zeker blijven vasthouden, ook na de #TryVegan. Wat is jouw favoriet?



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.