Een plasticvrije badkamer

Een plasticvrije badkamer

Het is mei en dus de maand waarin we met z’n allen proberen ons plasticverbruik te reduceren onder de welluidende hashtag #meiplasticvrij. En dus voel ik de nood voor een berichtenreeks. Want er is heel wat te vertellen over plastic. En heel wat te doen ook. En daarbij kan echt iedereen helpen. Hier las je al wat eigenlijk het probleem is met / van al dat plastic. Vandaag leg ik je uit hoe wij in onze badkamer plastic proberen te bannen.

1 Refills

Hervulbare flesjes: ze geven niet alleen een minimalistische, opgeruimde indruk in je badkamer, ze zijn ook nog eens super tricks in de strijd tegen plastic. De eerste stap naar minder plastic was bij ons: grote bidonnen van 5 liter douchegel kopen en dat telkens overgieten in het kleine flesje dat in de douche staat. Idealiter kun je die 5 liter-bidon ook weer inleveren. Of ga je met je kleine flesje naar een ‘refill-station’. Cîme heeft een gamma douchegel, shampoo en conditioner dat je kan navullen in de winkel waar je het gekocht hebt. Je krijgt dan trouwens een mooie korting op je aankoop. Ook Ecover heeft refill-stations. 

2 Bars

Nog een stap minder plastic voor shampoo, douchegel en conditioner en je zit bij de bars. Je vindt ze tegenwoordig gelukkig in heel wat geuren en kleuren en op heel wat plaatsen. Wil je nog een stap verder gaan, kun je ze ook zelf maken. Zo’n bar om je huid te hydrateren in plaats van een pot body lotion, ben ik in de winkel nog niet tegengekomen. Maar hier vind je wel een recept om het zelf te maken. 

plasticvrije badkamer
Voor alles in je badkamer vind je tegenwoordig een plasticvrij alternatief.

3 Microplastics

Niet alleen de verpakking is een probleem; in heel wat cosmetica zitten ook microplastics. Ik vind het onbegonnen werk om alle verpakkingen te gaan checken én ik ben niet chemisch geschoold, dus met ingrediënten als PE, PP, PET, PMMA, PFTE kan ik weinig. Zeker als bedrijven me dan nog willen misleiden door een andere naam te gebruiken. Daarom maak ik heel wat producten zelf. Vind je dat uitdagend of heb je daar geen zin in, kun je je product altijd screenen via de website van Beat the Microbead. 

4 Wattenschijfjes en -staafjes

Wattenschijfjes zorgen voor een hoop afval. Overbodig afval, want je kunt gewoon een waslapje gebruiken. Of uitwasbare wattenschijfjes. Ik heb de mijne al jàren en krijg ze niet versleten. Ze zijn van biokatoen met bioflanel aan één kant.  Ook voor wegwerp-wattenstaafjes (die dankzij de Europese richtlijn rond Single Use Plastics intussen verboden zijn) zijn er intussen heel wat alternatieven.

5 Make-up

Make-up is een moeilijke als je helemaal plasticvrij wil gaan. Vaak zitten de stoffen in een stevige plastic verpakt. Maar geen nood: bij winkels als Druantia kun je voor quasi alle make-up spullen een refill-versie vinden (zelfs voor mascara!). 

6 Lippenverzorging

Lippenbalsem heb ik ook al zelf gemaakt via dit recept. En ik ben fan van de balsem in een blikken doosje van Cîme. Zo moet je niet telkens een plastic omhulsel weggooien telkens je lippenstift leeg is.

tandpasta
Wist je dat je tandpasta ook gemakkelijk zelf kunt maken?

7 Tanden poetsen

Voor tandpasta vind je tegenwoordig allerlei alternatieven. Het eenvoudigste zijn wellicht de tandpastatabletten: hiervoor stop je gewoon een tablet in je mond, je begint te kauwen en dan te poetsen. Spoelen en klaar. Tandpasta kun je ook eenvoudig zelf maken met kokosolie, natriumbicarbonaat (baking soda) en een paar druppels etherische olie. Ook voor tandenborstels van plastic zijn er heel wat alternatieven, waarvan de bamboe versies met verwisselbare kopjes de meest ecologische zijn. 

8 Scheren

Als je nadenkt over het principe van wegwerpscheermesjes, kun je eigenlijk alleen maar fronsen. Het enige dat vervangen moet worden, is het mesje. En toch gooien we telkens het hele handvat weg én kopen we nieuwe (in plastic verpakt dan weer). Veel logischer is een stevig handvat kopen en enkel het mesje te vervangen. Je vindt zalig vintage modellen in barber shops.

Scheerschuim gebruik ik al jaren niet meer. Je kunt gewone zeep gebruiken, maar er bestaan ook speciale scheerzepen die de huid nog zachter achterlaten. Wij kopen die super lokaal via onze Buurderij bij een zeepziederij uit onze buurt. 

9 Vrouwelijke hygiëne

Op vlak van vrouwelijke hygiëne gebeurt er de laatste jaren heel wat. Uitwasbare maandverbanden, menstruatiecups, menstruatieondergoed, natuurlijke sponsjes (in plaats van tampons)… Ik heb zelf uitwasbare maandverbanden, maar moet toegeven dat ik op erg lange dagen soms opzie tegen het heen- en weergezeul van die verbandjes. Daarom ben ik blij dat er ook nog wegwerpmaterialen bestaan zonder chemische troep (want chemische troep in combinatie met intieme hygiëne vind ik maar akelig) én gemaakt van afbreekbare materialen. Naty is een merk dat zulke maandverbanden aanbiedt en op drukke, lange dagen ben ik daar wel blij mee. 

Zolea
Met een aantal basisingrediënten kun je heel wat badkamerproducten zelf maken. (Foto: Zolea)

10 DIY

Om dit lijstje badkamertips af te sluiten wil ik nog een beetje reclame maken voor de DIY-artikels die ik samen met Druantia gemaakt heb voor mijn blog. 

 

Voor deze tips haalde ik heel wat inspiratie uit het boekje ‘How to give up plastic’ van Will McCallum.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.