Recensie: Mijn Moestuin – Wim Lybaert (herwerkte versie)

Recensie: Mijn Moestuin – Wim Lybaert (herwerkte versie)

Voor ik aan de bespreking van dit nieuwe boek van Wim Lybaert begin, moet ik eerst iets bekennen. Helemaal objectief kan ga ik niet kunnen zijn. Want toen De Moestuin volgens Wim een paar jaar geleden op Vier kwam, viel ik als een blok voor het concept. Heldere communicatie, recht uit het hart, eerlijk en oprecht. Dat over een – toen nog – onpopulair thema als moestuinieren in prime time op een commerciële zender. Je moet het maar doen. Vijf jaar later is Wim dé moestuinman van Vlaanderen, maar blijft hij lekker met zijn voetjes op / in z’n moestuinzandgrond als the boy next door. Ik noemde hem onlangs helemaal oprecht mijn moestuinheld.

Vijf jaar geleden waren wij moestuiniers die enkel wat aardappelen, pompoen, prei en courgettes kweekten. Voor meer hadden we geen tijd, ervaring of kennis. De korte programma’s waarin Wim aan z’n regisseur uitlegde wat hij deed in zijn moestuin (én waarom), triggerden ons om een stapje hoger op de moestuinladder te gaan. Een wereld ging voor ons open en we leerden een passie kennen die ons gemaakt heeft tot wie we nu zijn: met beide voeten in onze Kempense zandgrond, levend op het ritme van de seizoenen, met veel meer respect voor onze planeet.

Al snel was Mijn Moestuin (de eerste versie) de leidraad voor alles wat we in onze tuin ondernamen. Het boek is georganiseerd volgens de maanden van het jaar en dat is super praktisch. Je denkt in maart: Wat ga ik eens in de moestuin doen? Je hoeft het boek er maar bij te nemen en je weet precies wat je te wachten staat. Never change a winning team moeten ze bij WPG-uitgevers gedacht hebben. Want zowel het auteursduo Wim Lybaert & Laurence Machiels als het opzet om het boek de maanden van het jaar te laten volgen, zijn niet veranderd.

Eigenlijk zijn er niet zoveel aanpassingen gebeurd. De teksten zijn quasi onveranderd gebleven. De hoofdstukken zijn op dezelfde manier geordend en veel foto’s komen ook terug, maar dan met een andere filter erover, waardoor het op mij meer volwassen en rustiger overkomt. Ook de lettertypes (vooral van de titels) kregen een ietwat matuurder uitzicht.

De grote verandering zit ‘m achterin het boek. Daar kozen Lybaert & Machiels voor een echte must voor moestuiniers: een mooie zaaikalender én fiches van heel wat groenten die je in onze contreien in je moestuin kunt zaaien, maken het boek vollediger dan de eerste versie. Elke fiche bevat een kalender waarop je ziet wanneer je moet zaaien en planten en wanneer je kunt oogsten. Je vindt aanwijzingen over de moeilijkheidsgraad, vorstgevoeligheid, water-, compost- en lichtbehoefte, groeiwijze, zaaidiepte en -afstand, tijd van zaad tot oogst en opbrengst per m2. Op die manier wordt het boek ook een handig naslagwerk om snel informatie in op te zoeken.

Conclusie? Een ideaal boek voor iedereen die start met moestuinieren of zijn moestuinniveau wat omhoog wil halen. Wim en Laurence weten waarover ze spreken en schrijven. De fotograaf kent z’n vak en de lay-outer / vormgever weet als geen ander hoe je tegenwoordig mensen verleidt met mooie beelden en rustige bladspiegels. Het geheel klopt ook: de Wim die je in het moestuinboek ziet, is niet anders dan de presentator van Het Goeie Leven (en bijhorend boek) en niet anders dan de gast met wie je op café een pint gaat drinken. Ik ben en blijf fan. Nog van dat, graag!

Wil je daarna nog een stapje verder? Dan is er uiteraard de Moestuinbijbel van Velt (Handboek Ecologisch Tuinieren).

 

Mijn Moestuin – Wim Lybaert & Laurence Machiels kost 29,99 euro en kun je hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.