Recensie: op grond van samenwerking
Commons zijn hulpbronnen die toegankelijk zijn voor alle leden van een groep of samenleving. Denk aan gedeelde grond, een gemeenschap van beheerders of regels om de grond gemeenschappelijk te beheren. Dit boek ziet commons breder als ‘alles wat niet (of niet zuiver) privaat en niet publiek is en kijken door die bril naar onze huidige samenleving. Zo herontdekken ze commons en een ander wereldbeeld: de wereld is geen grondstof om te exploiteren, maar een ecosysteem om voor te zorgen.
Samen wonen, samen leven
In vier grote delen bekijken experts commons die net opstaan of al langer meegaan: wonen, trage wegen, voedsel en het governance-model. Heel concreet, interessant en hoopvol vind ik het project Kalkbreite in Zürich, dat aantoont dat cohousingsprojecten niet enkel voor jonge hipsters zijn weggelegd, maar duurzame en langdurige projecten kunnen zijn met een erg diverse bewoners- en bestuurdersgroep. En dat wonen heel ruim kan gezien worden, want in dit project werd ook nagedacht over allerlei nuttige voorzieningen voor de bewoners. Ook heel interessant om te lezen zijn de commons in voedselsystemen, want hier komen niet alleen de samentuinen aan bod, maar ook CSA’s, agro-ecologische stedenbouw en lokale landbouw, met uitgebreide aandacht voor De Landgenoten, die gronden voor biolandbouw opkopen. Op die manier zijn ze hoopvolle projecten die duurzame voeding dichter bij de mensen brengen, maar de mensen er ook deel van laten uitmaken. Systemen waarin burgers participeren in plaats van gewoon afnemer te zijn: ik denk dat we daar meer en meer naartoe moeten gaan.
Kansen
Commons vallen niet te standaardiseren of in een keurslijf te dwingen en daar liggen zowel kansen als bedreigingen: kansen om te blijven experimenteren en vermenigvuldigen, zodat overheden en markten gedwongen worden om zich aan te passen. Zo ontstaan structurele veranderingen op lange termijn. Ik word alvast hoopvol van dit boek!
Op grond van samenwerking kost 26,50 euro en je kunt het hier bestellen. Het werd geschreven door heel wat mensen, onder wie Annette Kuhk, Dirk Holemans en Pieter Van Den Broeck