Recensie: Plant & Eter – van vezels tot vanille

Recensie: Plant & Eter – van vezels tot vanille

Het boekje ‘Plant & Eter’ wil haar lezers inspireren door verhalen over de oorsprong en gezonde werking van groente en fruit, de diversiteit aan natuurlijke smaak-, geur- en kleurstoffen, praktijkrijpe van medewerkers uit botanische tuinen voor in de eigen tuin en 21 smakelijke recepten met plantaardig voedsel. 

 

Plant&eter
De inhoudstafel van Plant&Eter

 

Waarom dit boekje?

In de inleiding ben ik al meteen mee, want Evelien Rozema vertelt hoe fantastisch het is om in je moestuin je eigen groente en fruit te kweken.  Dat plant-bases cooking en nutrition (een manier van koken en eten op basis van plantaardig voedsel) past bij een gezonde levensstijl en dat het een beduidend lagere ecologische voetafdruk heeft. Ze roept ook op om de hele plant zoveel mogelijk te gebruiken in gerechten. Ze maakt ons nieuwsgierig naar hoe het eten in elkaar zit: de werking van vezels, flavonoïden in duizendblad en andere effecten van natuurlijke stoffen uit planten op onze gezondheid. 

 

Plant&eter
Een voorbeeld van een recept.

 

De inhoud

In het eerste deel beschrijft ze de planten(r)evolutie: plantaardig voedsel en wat het met je zintuigen doet, maar ook een opsomming en korte beschrijving van de natuurlijke stoffen (geur-, smaak- en kleurstoffen, essentiële voedings- en bouwstoffen). Daar moet ik regelmatig afhaken door de moeilijke terminologie. Of sommige zinnen een paar keer lezen en vaststellen dat ik ze toch niet begrijp. 

In het tweede deel lees je meer over peulvruchten, granen, noten, zaden, bladgroenten, wortel- en knolgewassen, fruit vegetables (vruchtgewassen), citrusvruchten, bessen, kruiden, specerijen, thee en koffie. Daar blijf ik inhoudelijk wat op mijn honger zitten. Over bieten lees ik bijvoorbeeld enkel: ‘Bieten (beta vulgaris, familie Amaranthaceae) zijn knollen die hun kleur danken aan stoffen die betalaïnen heten. Het lichaam neemt betalaïnen overigens niet op. Ze worden uitgescheiden met urine, die daardoor rood kleurt.’ Zijn bieten daardoor gezond? Hoeveel eet ik er best van? En als ik de hele plant wil gebruiken: wat doe ik dan vb met de schil en het blad? 

De 21 recepten zijn aangenaam om te lezen en vergezeld van een foto. Maar een paar keer fronste ik toch toen ik ze las, want ik ging uit van een plantaardige oorsprong en dan vind ik het raar om eieren, yoghurt en honing als ingrediënten tegen te komen.

De getuigenissen van experts zijn wel leuk om te lezen. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat het in onze streken aangeraden is om een citrusboompje af en toe een restje rode wijn te geven als de bladeren beginnen te verkleuren. Ook de infographics waarmee de opsomming van voedingsmiddelen wordt onderbroken, zijn een welgekomen afwisseling.

 

Plant&eter
Een voorbeeld van een infographic.

 

Mijn mening

Ik vraag me af welke doelgroep de auteur in gedachten had toen ze dit boekje schreef. Op de achterflap staat: wie meer wil weten over de gezonde werking van plantaardig voedsel. Dan denk ik aan beginners, maar die moeten wellicht – net als ik – even slikken als ze zinnen lezen als ‘In cranberries vind je naast pelargonidines, proanthocyanidinen. Dit zijn polymeren van de flavan-3-olen catechine, epicatechine en galzuren. Polymeren hebben grote molecuulstructuren waarin hetzelfde of soortgelijke molecuul meerdere keren voorkomt en die moleculen aan elkaar gekoppeld zijn.’ Als beginner denk ik dan: ja, wat kan ik hiermee in de keuken? Richt je je op een publiek van gevorderden, dan vind ik de recepten weer wat mager: guacamole, water met citrus en komkommer, yoghurt met walnoten en bessen, pesto… Been there, done that, als je al even met gezonde voeding bezig bent, toch?

 

Plant & Eter van Evelien Rozema is uitgegeven bij KNNV en kost 19,95 euro. Je kunt het hier bestellen: https://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/0/166114

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.