Recensie Sisu – Joanna Nylund

Recensie Sisu – Joanna Nylund

Sisu is een fijn, klein boekje met de ondertitel: de Finse kracht om met kracht te leven. Het deed me meteen denken aan Leef Lagom, dat ik een paar maanden geleden las en besprak in deze recensie. Dit boekje zoekt dus inspiratie in een mysterieus Fins begrip en wil dat uitrollen naar iedereen die uitdagingen dapper en vastberaden tegemoet wil treden. Maar ook zijn eigen doelen wil bepalen, beter wil communiceren, fitter wil worden, de kracht van de natuur wil ervaren en oprecht wil handelen. Dat staat tocht allemaal zo op de achterflap.

Sisu Review
Tekst wordt afgewisseld met mooie illustraties.

Definitie

Maar wat is Sisu nu eigenlijk? Het blijkt een moeilijk te vertalen begrip. Volgens Emilia Lahti: Sisu is het universele vermogen van mensen om hun grenzen te verleggen en te putten uit hun reserves. Sisu is eerder lichamelijk en intuïtief dan iets dat zich gemakkelijk laat aanleren. Vergelijk sisu met doorzettingsvermogen. Bij dat laatste gaat het om passie en is het iets dat we gebruiken om gericht een doel te bereiken. Maar sisu is wat ons langs de zwaarste ogenblikken helpt. Als we op het punt staan om op te geven, is sisu de extra dosis  energie die we nodig hebben om door te gaan.

Natuur

Na het lezen van het boekje, zou ik het uitleggen als een combinatie tussen lef en doorzettingsvermogen, zowel in groep als individueel met een sterke band met de natuur en het klimaat. De Finnen hebben immers nog veel meer dan wij donkere, lange winters en korte, maar krachtiger zomers. Uitgestrekte en ongerepte natuur ook. De combinatie van klimaat en natuur moet de Finnen hun speciale karakter gegeven hebben.

Sisu Review
Hier krijg je toch meteen zin van om planten te verzamelen, niet?

Quotes

Met mijn iPad op schoot, noteerde ik deze quotes die ik uit het boekje wil meenemen en niet wil vergeten:

  • Een wijs mens zal zwijgen als hij niets waardevols te zeggen heeft.
  • Plukken uit de provisiekast van de natuur is de toekomst
  • Sterke mensen kunnen soms net als bomen omvallen,  maar iemand met sist weet altijd weer overeind te komen.
  • Ontberingen trotseren is goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
  • ‘Wanneer ik als kind klaagde dat het te koud was om buiten te spelen, zeiden mijn ouders: ‘Blijf in beweging, dan krijg je het niet koud.’’
  • Finse baby’s slapen buiten, ook al het vriest. Buitenlanders schrikken hier vaak van, maar met goede bescherming kan de kou bijzonder goed voor je zijn. Frisse lucht laat je heerlijk slapen en is goed voor het immuunsysteem.
  • Om van de Finse topsporter Paavo te leren: Probeer alleen van jezelf te winnen. De gedachten dat je voortdurend van anderen zou moeten winnen, is uitputtend en levert stress op.
  • Eenvoudige trucjes om buiten je comfortzone te komen: pak gewone dingen anders aan. Neem bijvoorbeeld een andere route naar het werk. Verander de manier waarop je elke dag je vaste dingen doet en kijk wat er gebeurt.
  • Moed is: bang zijn en toch doorgaan. Sisu wil niet zegen dat je totaal geen angst kent. Angst Ireen gezonde menselijke reactie die je waarschuwt voor gevaar. Laat angst alleen niet de overhand krijgen.
  • Als je niets vraagt, krijg je ook niets. Er zijn maar weinig dingen die je helemaal alleen voor elkaar krijgt. Je hebt anderen nodig en je moet niet bang zijn om hulp te vragen.
  • In 1997 beklommen Pata Degerman en zijn collega-alpinist Veikka Gustafsson als eersten een berg op Antarctica. Ze gaven deze berg de naam Mount Sisu. Trend e mannen de top bereikten, hadden ze veertig uur lang niet geslapen. Om niet in een naderende storm vast te komen zitten, moesten ze meteen beginnen aan een lastige 34 uur durende afdeling die hen over twee andere toppen voerde, dat alles bij temperaturen van -60°C.
  • Grote doelen kunnen verlammend werken, dus deel ze op in overzichtelijke stukken. Vraag je af wat je vandaag moet doen om je doel te bereiken.

Besluit

Sisu is een leuk boekje om even stil te staan bij hoe je in het leven staat, wat voor jou ‘sisu’ is of hoe je het denkt te kunnen bereiken. Het heeft een erg mooie vormgeving, met mooie foto’s en illustraties. Het kan wel bijna een reisgids of promotieboekje voor Finland zijn. De auteur beschrijft dat Finnen niet altijd spraakzaam zijn en dat verklaart misschien wel de korte, wat drogere schrijfstijl. Net dat wat nodig is en niets meer. Voor mij mag het wat uitvoeriger, wat poëtischer zijn, maar dat past niet helemaal in het sisu-plaatje, heb ik begrepen.

 

Sisu is uitgegeven bij Unieboek Spectrum, kost 13,99 en je kunt het hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.