Recensie: De veelzijdige honingbij

‘Ontdek de rijkdommen van de honingbij aan de hand van wetenschap, geschiedenis en zelfgemaakte producten’, is de ondertitel van dit boek, uitgegeven bij KNNV Uitgeverij. Stephanie Bruneau is een Amerikaanse imker, natuur- en milieudocent, amateur-herborist, kunstenaar, huisvrouw en moeder van twee kleine kinderen. Maureen Kemperink (auteur van dit boekje) vertaalde het boek naar het Nederlands.

 

veelzijdige honingbij
Een voorbeeld van één van de bijenproducten: propolis

 

Ik ben fan van de bijen. Mijn tuin is een paradijs voor de solitaire bijen, want waar ik kan creëer ik nestgelegenheid en ik probeer zo lang mogelijk in het jaar bloemen te hebben zodat ze kunnen eten. In ruil bestuiven de bijen de planten in mijn moestuin. De bijen hebben het moeilijk deze tijden. Elk voorjaar hoor je weer verontrustende berichten van imkers die vertellen hoeveel volkeren de winter niet overleefden.

Lang leve de bij!

Daarom vind ik dat er niet genoeg boeken, lezingen, filmpjes en berichten over bijen kunnen verschijnen. Want het is heel hard nodig dat we er alles aan doen om het de bijen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dit boek gaat over de producten die de bijen voortbrengen en die wij als mens kunnen gebruiken. Daar kan ik het als flexiveganist moeilijk mee hebben, want het zijn dierlijke producten die sommige vegans volledig mijden.

 

Veelzijdige honingbij
Een voorbeeld van een recept.

 

Dierlijk product?

In dit boek wordt goed uitgelegd waarom je het ook niet moeilijk kunt hebben met bijvoorbeeld honing. Een bijenvolk heeft immers minstens 27 kilo honing nodig om de winter te overleven. Stephanie Bruneau laat per bijenvolk 36 tot 45 kilo honing in de kast, zodat haar bijen zelfs bij een lange en koude winter toch voldoende eten hebben. Alles wat er meer dan 45 kilo aan honing in de raten zit, oogst ze en verwerkt ze om zelf te gebruiken te verkopen. 

Opbouw van het boek

De focus van het boek ligt op wat de bijen produceren. Van honing, bijenwas, propolis, koninginnegelei, stuifmeel en zelfs bijengif krijg je telkens wetenschappelijke feiten, weetjes uit de geschiedenis en recepten om zelf aan de slag te gaan: lippenbalsem met bijenwas, hoestsiroop met honing, muesli met stuifmeelkorrels, keelspray met propolis en nog veel meer.

 

 

Mijn indruk

De auteur weet waarover ze spreekt. Fijn is dat ze haar eigen ervaringen en die van haar kinderen deelt. De foto’s zijn professionele en de opmaak straalt een gezond evenwicht tussen informatie en rust uit: net wat het moet zijn. De ingrediënten van de recepten zijn toegankelijk (en als je ze niet vindt, check dan zeker de webwinkel van Druantia eens, want daar vind je alles wat je niet denkt te vinden). Ik miste informatie over wat biologische bijenproducten zijn (misschien had de vertaler even het lastenboek van de EU-landbouw voor bijvoorbeeld honing kunnen checken en dit kunnen meegeven) en bij het hoofdstuk over de bedreiging van de bij las ik ook niets over de varroamijt. Wel goed dat de auteur pesticiden vernoemt als grote boosdoener en iedereen oproept om hier actie tegen te ondernemen. 

Conclusie? Een fijn, informatief en nuttig boek voor iedereen die meer wil weten over de honingbij of in zijn huis-, tuin- en keukenapotheek meer met bijenproducten aan de slag wil gaan. 

 

De Veelzijdige Honingbij kost 24,95 euro en je kunt het hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Recensie: De veelzijdige honingbij”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.