Recept: brandnetelpesto
In mijn moestuin is er voorlopig nog weinig beweging te zien, hoewel ik weet dat er onder de grond al van alles begint te kiemen. Wat wel al welig tiert, zijn de kruiden die door sommige mensen onkruiden genoemd worden. In de beginjaren van onze moestuin verguisde ik ze ook: de plantjes die overal ongewenst en ongeplant/d uitkomen en sneller groeien dan de groenten die je wil. Maar sinds ik mij de laatste jaren verdiep in de eetbare (on)kruiden, ben ik meer en meer van overtuigd: onkruid bestaat niet.
Vanaf half maart kan ik volop vogelmuur, paardenbloemblad en brandneteltopjes plukken in mijn eigen tuin. Vandaag mijn lievelingsreceptje van brandnetel: pesto!
Ingrediënten: 2 handjes vol brandnetels (liefst enkel de kopjes en niet meer als de plant in het zaad staat) • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas • 2 teentjes look • 100 ml goede olijfolie • 50 gr zonnebloempitten
Pluk de brandnetels, was de blaadjes goed en doe ze in een blender. Voeg de kaas, gesnipperde look en pijnboompitten toe. Overgiet met olijfolie en laat de blender z’n werk doen.
Opties: probeer eens een ander soort kaas: ook zachtere varianten zijn lekker in de pesto. Nu ik plantaardige weken heb ingelast, ben ik ook fan van edelgistvlokken in plaats van kaas en eerlijk: je proeft het verschil nauwelijks.
Ook met nootjes of pitjes kan je variëren: van de klassieke pijnboompitten tot cashew- of walnoten, het kan allemaal.
Hebben jullie nog leuke onkruidreceptjes? Deel ze gerust!
Waar gebruik je de paardenbloemblaadjes voor? Want die heb ik hier ook wel staan 🙂
Ik gebruik die liefst rauw in de sla. Je kan ze ook koken (kookwater weggieten wegens te bitter) en daarna stoven met een uitje, peper en zout.
mijn brandnetelpesto heeft een zeer harde nasmaak. Kan ik dit nog verhelpen?
Wat extra zoete nootjes, zoals cashewnoten en wat extra kaas of edelgist kan helpen.