Recept: brownies met zwarte bonen

Recept: brownies met zwarte bonen

Sinds dit schooljaar organiseren Kaat Vrancken en ik een nieuwe leesgroep: Boek & Koek. Kaat zorgt voor de boeken en ik voor de koeken. En omdat Kaat en ik allebei geen gluten eten, voorzien we meteen maar voor iedereen glutenvrije koeken.

In december lazen en bespraken we het boek ‘Carlota, de vrouw die rozen at’ van Kristien Dieltiens. Het levensverhaal van onze prinses Charlotte speelt zich voor een stuk af in Mexico. En als ik aan Mexico denk, denk ik aan zwarte bonen. Daarom bakte ik brownies van zwarte bonen. En die werden zo gesmaakt, dat ik het recept met jullie deel.

Nodig voor een bakblik van ongeveer 20 op 15 cm:

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 50 gr pure chocolade, in stukjes gesneden,
  • 5 eetlepels cacaopoeder (ik koos voor die van Amanprana)
  • 2 eieren of 2 eetlepels water met 1 koffielepel gebroken lijnzaad
  • 1 koffielepel speculaaskruiden
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 100 gr gedroogde vijgen, in stukjes gesneden,
  • 3 eetlepels honing of agevesiroop
  • 400 gr zwarte bonen (gekookt & uitgelekt gewicht)
  • zout

Zo maak je het:

  1. Als je vertrekt van droge bonen: week ze minstens vier uur en kook ze daarna tot ze helemaal gaar zijn. Giet af en spoel af. Zet er even de staafmixer in, zodat je een bonenpuree krijgt, waarbij je zelf kunt kiezen hoeveel stukjes boon je later nog in je brownies wil overhouden. Over de smaak moet je je geen zorgen maken, daarvoor gaat de cacao zorgen. Het witte vruchtvlees van de bonen geven bovendien een soort ‘nougat’-effect.
  2. Smelt de kokosolie en meng die samen met het cacaopoeder, het bakpoeder, de eieren (of de vegan versie), de stukjes vijgen, de speculaaskruiden en een snuif zout in de keukenmachine tot een deeg. Voeg op het einde de stukjes chocolade toe en roer nog even om.
  3. Stort het beslag in de bakvorm. Ik gebruik bakpapier opdat de cake niet te veel aan de vorm zou kleven.
  4. Bak de brownies 45 minuten op 180°C. Prik na 40 minuten even met een deegprikker om te zien of er geen deeg meer aan blijft plakken.
  5. Snij in langwerpige stukken. Het lekkerst als de brownies nog een beetje lauw zijn, maar ook overheerlijk als ze afgekoeld zijn.

Tip: perfect mogelijk om in te vriezen en ontdooid weer op te eten.

Meer tips en recepten voor glutenvrij en vegan gebak vind je in mijn boeken ‘Lekker Duurzaam‘ en ‘Het Duurzame Endo-dieet‘.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.