Recept: notencake

Recept: notencake

Het recept voor deze notencake staal al een tijdje in mijn receptenboekje. Maar nu ik met de #TryVegan meedoe, probeerde ik ‘m plantaardig te maken. Dat deed ik met een vijgenbladpomoen die ik onlangs van een Velter kreeg. Een vijgenbladpompoen, hoor ik je denken? Geen nood, ik dacht net hetzelfde. En wat zoektochtjes op internet maakten me eerlijk gezegd niet echt wijzer.

Vijgenbladpompoen
Ik kreeg deze vijgenbladpompoen onlangs van van een Velter uit onze afdeling.

Vijgenblad

De vijgenbladpompoen heeft haar naam gekregen van de vorm van de bladeren aan de plant in het groeiseizoen. De vrucht van de plant lijkt op het midden tussen een courgette en een pompoen. De kleur (buiten- en binnenkant) van een courgette, de structuur en toepassingsmogelijkheden van een pomoen. Ik lees op internet dat ze vooral in Spanje als een heuse delicatesse wordt beschouwd en in dessertjes gebruikt wordt waar ik nog nooit van gehoord heb. Maar het idee om het in dessert te gebruiken, in combinatie met mijn zoektocht naar een plantaardige variant van mijn notencake, sprak me wel aan.

Pompoenmoes

Vorig jaar leerde ik al dat je appelmoes kunt gebruikan als je eieren wil vervangen in koekjes. Zo maakte ik bijvoorbeeld dit recept van krachtkoeken. In mijn notencake geen appelmoes, maar wel moes van vijgenbladpompoen. Hiervoor schilde ik de pompoen, ontdeed ik ze van pitten en sneed ik ze in grove stukken. Zonder vocht of olie liet ik ze twintig minuten garen in de oven op 180°C, waarna ik ze pureerde met de staafmixer. Dat werd de basis voor de eivervanger in de notencake.

notencake
De notencake met nog grove stukken noot in.

Oorspronkelijk recept

Stel dat je productieve kippen hebt en van je eitjes af wil of gewoon niet meedoet met de TryVegan en geen probleem hebt met een eitje af en toe, wil ik je ook het oorspronkelijke recept van de cake niet onthouden.

Voor 1 bakblik van ongeveer 20 cm lang

  • 250 gr amandelmeel
  • 250 gr gehakte noten
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 koffielepel appelazijn
  • 4 eieren
  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 150 gr kokosolie
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel koekkruiden (a.k.a. speculaaskruiden)

Bereidingswijze: in mijn receptenboekje staat heel simpel: alles goed onder mekaar mengen met de K van de keukenrobot en gedurende een uur bakken op 170°C.

De plantaardige variant

Voor de vegan variant gebruikte ik in plaats van amandelmeel een mengeling van amandelschaafsel (een handvol) en 250 gr licht volkoren tarwemeel. Niet omdat dat moet, maar wel omdat ik geen amandelmeel in huis had. Nu zegt mijn gevoel ook wel dat de gluten in het tarwemeel de cake iets meer aan mekaar gaan doen plakken dan het amandelmeel, zeker bij het ontbreken van de eitjes. Maar als je gluten vermijdt, kun je zeker het oorspronkelijke recept met amandelmeel volgen!

  • 250 gr licht volkoren tarwemeel
  • 1 handvol amandelschaafsel
  • 250 gr gehakte noten
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 koffielepel appelazijn
  • 8 eetlepels puree van vijgenbladpompoen
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 150 gr kokosolie
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel koekkruiden (a.k.a. speculaaskruiden)

Ook hier weer: gewoon alles goed mengen met de mixer of keukenrobot en 1 uur bakken op 170°C.

krachtkoeken
Ook de krachtkoeken lukken met vijgenbladpompoen, maar dan wel met chocolade erbij.

Krachtkoeken

Ook de krachtkoeken probeerde ik met de vijgenbladpompoen in plaats van appelmoes. Maar omdat ik las dat de pompoen heel weinig smaak heeft van zichtzelf en in staat is om goed de smaak van een ander ingrediënt over te nemen, besloot ik een stukje pure chocolade toe te voegen aan het recept. Dat werd ongeveer dit:

Voor 10 flinke koeken of 15 kleinere exemplaren

  • 100 gr havermout
  • 100 gr gehakte noten
  • een handvol rozijnen of een mix van gedroogde vruchten
  • 30 gr pure chocolade, in kleine stukjes gesneden
  • 100 gr puree van vijgenbladpompoen

Meng alle ingrediënten goed onder elkaar en vorm er koeken van. Bak ze op bakpapier gedurende 20 minuten in de oven op 180°C.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.