Recept: rode bieten inmaken
Rode bieten: you love it or you hate it. Ik hou ervan en Pascal vindt ze naar aarde smaken. Toch als je ze gewoon klaarmaakt, of rauw (zelfs in flinterdunne schijfjes) in een slaatje verwerkt. Dus was de missie: hoe maak ik rode bietjes klaar zonder dat ze voor Pascal naar aarde smaken? Missie geslaagd: ingemaakt in zoet-zure saus is de aardsmaak weg en zijn ze super lekker bij zowel slaatjes, maar ook als bijgerecht bij klassiekere warme maaltijden.
Voor een pot van een halve liter gebruikte ik:
- 2 grote rode bieten,
- 1 klein ajuintje (liefst rood als je het hebt, maar een klassiek exemplaar of een sjalotje kunnen ook)
- 100 ml appel- of andere fruitazijn,
- 100 ml water
- 1 kleine eetlepel honing
- een snuf kruidenzout
Zo ging ik te werk:
- Kook de bietjes in de schil gedurende een uur op een laag vuurtje.
- Pel de schil eraf. Normaal gezien gaat dit super vlot.
- Snij de bietjes in stukjes, net zoals de ajuin, meng de twee goed door elkaar en doe ze in een bokaal van ongeveer een halve liter inhoud.
- Warm de azijn en het water lichtjes op, zodat de honing en het zout opgenomen worden.
- Overgiet het bietenmengsel met het azijnmengsel en sluit het deksel meteen.
In de koelkast bewaarde ik het al een maand, daarna was het op. Als je bokaaldeksels klikten, zodat er een vacuüm ontstond, zijn de bietjes wellicht veel langer houdbaar.
Smakelijk!
P.S. Andere tips nodig voor rode bieten? Check dit recept van rodebietenketchup eens, of rodebietenpindasoep, allebei van Leentje Kookt.