Thokkthokk: de jas die op alle vlakken schoon is
Volgende week worden de eerste echte koude nachten van de winter voorspeld. Moest je nog geen goede winterjas hebben, geef ik je hier een tip voor een pareltje. Geen nood, ook als je niet op zoek bent naar een nieuwe jas, raad ik je aan om voort te lezen. Want van het verhaal achter deze jas, word je gewoon blij.
Annelies van GoedvanDoen vroeg me of ik een jas voor haar wou uittesten. Eentje die helemaal bij me past, vond ze. Want alles aan deze jas klopt. Thokkthokk, who’s there, of thokk thokk, een kledingmerk waar oprichter Vinzenz helemaal z’n ei in kwijt kon.
Dons zonder dons
Ik kreeg deze jas van GoedvanDoen en ThokkThokk: een lange donsjas, maar dan zonder dons. Dat lange is echt zalig, want tot onder je knieën geniet je van de warmte van de dons. En extra plezant is dat het dons is zonder dons. Ik bedoel: de warmte van dons, maar dan zonder dat er een diertje zijn / haar donshaartjes heeft moeten afstaan, hoe goed verzorgd ook.
Kapok
Kapok is plantaardige dons. Het is een tropische boom die een nootachtige vrucht produceert. In die noten zit een stof, acht keer lichter dan katoen, die goed isoleert dankzij holle vezels. Het is een hypoallergene stof dankzij een wasachtig laagje dat om de vezels ligt. Het ruikt niet, is niet giftig én bestand tegen schimmels, waardoor geen pesticiden nodig zijn. De bomen groeien in tropische gebieden gewoon in het wild en alles van die noot van de kapokboom kan gebruikt worden. Super duurzaam, dus! Leuk weetje: aan de jas zit een mini-zakje kapok vastgemaakt, zodat je zonder je jas stuk te maken eens kan voelen wat er binnenin zit.
Gerecycleerd polyester
Een goede jas, die moet waterdicht / waterafstotend zijn. Om dat met katoen te doen, heb je heel wat chemische processen nodig. Daarom koos ThokkThokk ervoor om met polyester te werken, maar dan wel met 100% gerecycleerd polyester. Zo zijn geen nieuwe grondstoffen nodig.
Het bedrijf erachter
Vinzenz, de bezieler van het bedrijf, is meubelontwerper van opleiding. In 2007 maakte hij de overstap naar duurzame kleding. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot acht werkkrachten en verwierven ze de nodige labels & certificaten om te verzekeren dat alles van productie tot bij je thuis eco, bio en fair verloopt: GOTS, Fairtrade & Vegan. Met de Indiase NGO Save ondernemen ze actie tegen kinderarbeid in de kledingindustrie en voor de rechten van vrouwen en werknemers in het algemeen.
GoedvanDoen
GoedvanDoen is een de webwinkel die Annelies op ongeveer hetzelfde tijdstip overnam als ik met I Love Eco startte. Annelies heeft een neus voor duurzaamheid en is heerlijk toegankelijk in de klant-verkoper-relatie. Helemaal heerlijk is dat ze al de kleding in haar webshop zo goed kent, dat ze je persoonlijk advies geeft over je maten. Zo heeft ze me al een paar keer gecorrigeerd door te sturen: ‘Barbara, ik denk dat je van dit merk gerust een M kunt bestellen’ en er dan ook nog eens ‘boenk’ op zat.
Mijn gedacht
Ik ben fan van deze jas. De kleur, de pasvorm (ik ging voor L, al had een M wellicht ook gepast, maar ik wil er in de winter ook nog wel dikke truien onder kunnen dragen), de zakken (ook een heel leuk binnenzakje), het feit dat je de rits ook van onderuit kan open doen, zodat je met de lange jas toch nog goed kan fietsen), de afneembare kap (niet dat dat zoveel gaat gebeuren in ons klimaat hier), maar vooral: hoe heerlijk warm is die kapok! De jas is niet goedkoop, maar zoals altijd bij duurzame aankopen doe je die niet voor één seizoen, maar voor heel wat jaren. En van Annelies mag ik jullie 10% korting geven als je de code ‘Ilovekapok’ gebruikt bij je bestelling.
Noot: samenwerkingen met I Love Eco moeten altijd onze strenge eco/bio/fair-screening doorstaan. Daarna schrijven wij graag een review, op voorwaarde dat we eerlijk ons gedacht mogen zeggen. Alleen zo behouden wij onze geloofwaardigheid en promoten we een echt groene levensstijl.