Waarom ik hou van ondergoed van bamboe

Waarom ik hou van ondergoed van bamboe

‘Als je op iets in je leven niet mag besparen, dan is het ondergoed en schoenen’, is een wijsheid van mijn oma die jaren na haar dood nog vaak weerklinkt in ons gezin. Ze had het dan vooral over stevige beha’s, omdat slechte beha’s tot veel hoofdpijn kunnen leiden. Maar ik trek het graag door naar alle ondergoed. Dat is immers het eerste waar je huid mee in contact komt en dat quasi de hele dag door. Die kan dus maar beter goed zijn.

Draagcomfort

De laatste jaren is ondergoed van bamboe enorm in opmars. Dat is niet vreemd, want de stof is niet alleen super zacht, ze werkt ook verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter. Dat komt door de microgaatjes in bamboevezels, die er ook voor zorgen dat het zweetabsorptievermogen van de stof groter is dan bijvoorbeeld bij katoen. De stof komt zonder kreuken van de wasdraad en verdwijnt hier daarom zonder strijken in de kast.

Greenwashing?

Ook op milieuvlak wordt vaak beweerd dat bamboe goed scoort. Het zou tot 80% minder milieubelastend zijn dan gangbare katoen, omdat bamboe genoeg heeft aan regen en zon om te groeien. Geen pesticiden noch insecticiden en daarom ook minder belasting van de grond (er hoeven namelijk geen zware machines door te rijden). Een bamboeboom neemt veel meer CO2 op als vergelijkbare bomen en geeft 35% meer zuurstof af. 

bamboe
Bamboe is eigenlijk een grassoort en kan tot wel een meter per dag groeien.

Chemicaliën

Toch is een T-shirt uit bamboe niet vanzelfsprekend 100% duurzaam om te dragen. Om van bamboe een stof te maken, moeten de vezels immers een chemisch proces ondergaan, waarbij schadelijke stoffen nodig zijn. De duurzaamheid zit ‘m dus in de details én in de openheid waarmee een bedrijf daarover communiceert.

Ik deed de test

Ik mocht van Bamboo Bascis een aantal producten uittesten en verdiepte me daarom in de stof. Want qua draagcomfort klopt alles: de stof is super zacht en zowel in de zomer als de eerste herfstdagen krijgen de topjes, T-shirts, boxershorts en sokken niet de kans om de kast te zien, maar halen we ze uit de schone wasmand om ze meteen weer te dragen.

Bamboo Basics werkt enkel met FSC-gecertificeerde plantages en dat label staat voor maximaal behoud van bossen en verantwoord bosbeheer. Het OEKO-Tex-label staat garant voor een milieuvriendelijke productie. Concreet wil dat zeggen dat de twee chemicaliën die gebruikt worden om van bamboe een stof te maken, via een circulair proces opgevangen en verwerkt worden, zodat ze zeker niet in de natuur terechtkomen. Ook voor de werknemers kunnen die chemicaliën schadelijk zijn en werkt het bedrijf enkel met onderaannemingen die hun gedragscode ondertekenen en naleven. Die code garandeert een veilige en gezonde werkomgeving voor alle werknemers. 

Conclusie

In vergelijking met gangbare katoen is gangbare bamboe nog steeds milieuvriendelijker. I Love Eco houdt echter van eco, bio én fair. Daarom raad ik aan om toch altijd goed de websites van de bedrijven te checken voor je iets bestelt. Je wil immers niet goed doen voor het milieu aan de ene kant, maar aan de andere kant werknemers en gronden blootstellen aan schadelijke chemicaliën. Bamboo Basics kan onafhankelijke certificaten voorleggen (FSC en OEKO-TEX); dat is altijd een pluspunt. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.