Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Wat is fair trade?

Wat is fair trade?

I ♥ Eco ♥ fair trade en jullie, ecolovers, waarschijnlijk ook. Maar wanneer is een verhaal nu eigenlijk fair trade? Een klein woordje uitleg…

Fair trade is de Engelse term voor eerlijke handel die duurzame ontwikkeling bevordert, voornamelijk bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen.

De World Fair Trade Organization (WFTO) heeft 10 fairtrade principes vastgesteld:

1. Kansen bieden aan kansarme producenten
2. Transparantie
3. Eerlijke handelsvoorwaarden
4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
6. Gelijke kansen
7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
8. Capaciteitsopbouw
9. Zorg voor het milieu
10. Promotie van fairtrade

Welke organisaties houden zich bezig met fair trade?

Je hebt de European Fair Trade Association (EFTA) en de hierboven vernoemde World Fair Trade Organization (WFTO). De ene organisatie houdt zich met fair trade bezig op Europees vlak, het andere op wereldvlak.

Welke fair trade merken bestaan er?

Max Havelaar zal waarschijnlijk het meest bekend in de oren klinken. Het onafhankelijke keurmerk labelt producten die geproduceerd en verhandeld zijn onder eerlijke voorwaarden. Max Havelaar is dus geen merk en brengt geen eigen producten op de markt.

Fair Trade Original is de grondlegger van de ontwikkelingshandel. De organisatie koopt producten onder faire handelsvoorwaarden in en verkoopt die door aan supermarkten, Wereldwinkels, WAAR-winkels, webwinkels en andere winkels en ketens.

Fair Trade International is een organisatie die de internationale coördinatie voert voor fair trade labels. Ze bepalen internationale standaarden, ontwikkelen een globale fair trade strategie en ondersteunen hun wereldwijde producenten.

Go fair en bekijk hier een eerlijk verhaal!

Credits

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Introductie van het Ecoplan Gent

Introductie van het Ecoplan Gent

Begin juni kreeg ik een “officiële persuitnodiging” in mijn mailbox om het nieuwe Ecoplan van Gent als eerste te ontvangen én te testen. Daar zegt I ♥ Eco geen neen tegen! Ik was een half uurtje eerder aanwezig bij de gezellige Gentse Coffee bar Simon Says. […]

Print Friendly, PDF & Email
Win de eerste Nederlandstalige gids voor eerlijke kleding!

Win de eerste Nederlandstalige gids voor eerlijke kleding!

Kleding, we zijn er elke dag mee bezig. Een mooie garderobe is onmisbaar voor iedereen die stijlvol door het leven wil gaan. Misschien wil je je kleerkast wel aanvullen met enkele fair trade stuks. Dan is dit boek van Marieke Eyskoot dé gids die je […]

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Wat is fair trade?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *