Wat is fair trade?

Wat is fair trade?

I ♥ Eco ♥ fair trade en jullie, ecolovers, waarschijnlijk ook. Maar wanneer is een verhaal nu eigenlijk fair trade? Een klein woordje uitleg…

Fair trade is de Engelse term voor eerlijke handel die duurzame ontwikkeling bevordert, voornamelijk bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen.

De World Fair Trade Organization (WFTO) heeft 10 fairtrade principes vastgesteld:

1. Kansen bieden aan kansarme producenten
2. Transparantie
3. Eerlijke handelsvoorwaarden
4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
6. Gelijke kansen
7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
8. Capaciteitsopbouw
9. Zorg voor het milieu
10. Promotie van fairtrade

Welke organisaties houden zich bezig met fair trade?

Je hebt de European Fair Trade Association (EFTA) en de hierboven vernoemde World Fair Trade Organization (WFTO). De ene organisatie houdt zich met fair trade bezig op Europees vlak, het andere op wereldvlak.

Welke fair trade merken bestaan er?

Max Havelaar zal waarschijnlijk het meest bekend in de oren klinken. Het onafhankelijke keurmerk labelt producten die geproduceerd en verhandeld zijn onder eerlijke voorwaarden. Max Havelaar is dus geen merk en brengt geen eigen producten op de markt.

Fair Trade Original is de grondlegger van de ontwikkelingshandel. De organisatie koopt producten onder faire handelsvoorwaarden in en verkoopt die door aan supermarkten, Wereldwinkels, WAAR-winkels, webwinkels en andere winkels en ketens.

Fair Trade International is een organisatie die de internationale coördinatie voert voor fair trade labels. Ze bepalen internationale standaarden, ontwikkelen een globale fair trade strategie en ondersteunen hun wereldwijde producenten.

Go fair en bekijk hier een eerlijk verhaal!

Credits

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Wat is fair trade?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.