Wat schaft de pot vanavond?
Geen inspiratie voor het zoveelste avondmaal? Dan vind je in dit boek misschien wel Wat de pot schaft…
Het kookboek vol originele recepten geeft verrassende seizoenscombinaties prijs. Overheerlijk én tegelijkertijd goed voor onze planeet! Perfect voor milieubewuste foodies die alles willen weten over een authentieke en duurzame keuken.
Leve de groene gastronomie: wat dacht je van skrei (kabeljauw) met pompoen en hazelnoot, plattekaas met Oost-Indische kers en radijsjes of een groentelolly als tussendoortje, heerlijke confituur van aardbeien en rozenblaadjes op je boterham of een kruidenpannenkoek met stroop als dessert?
Hier alvast een voorsmaakje van het boek in de vorm van een tip. Heb je nog veel te veel citroenen in je fruitmand liggen? Leg ze dan op zodat je ze tijdens de wintermaanden kan gebruiken in een heerlijke tajine…
Citroenen opgelegd in zout
Het hele jaar rond
Wanneer je een overschot aan citroenen hebt, is dit een zeer leuke manier om ze te bewaren. Ze blijven lang goed en zijn ideale smaakmakers voor tal van vooral Marokkaanse gerechten. De techniek is dan ook afkomstig uit de Marokkaanse keuken.
Citroenen
Zout (een kopje per citroen)
Snijd van boven naar onder een kruis in de citroenen zonder de bodem los te snijden. De citroenen zijn zo verdeeld in vier partjes, maar onderaan hangen de delen nog aan elkaar vast. Leg een citroen in een gesteriliseerde bokaal en druk ze plat zodat het sap eruit komt en de citroen bedekt is met een laagje sap.
Voeg één na één nieuwe citroenen toe en herhaal. Zorg dat alles steeds bedekt is met zout. Keer de pot de eerste drie weken af en toe om. De citroenen zijn bruikbaar na een maand en houdbaar tot 6 maanden.
Dit boek bevat heel wat verrassende combinaties voor elk seizoen. De originele recepten uit dit kookboek zijn niet alleen lekker, ze zijn bovendien goed voor onze planeet!
Smaakt dit naar meer? Dan hebben wij goed nieuws, want drie van onze bloglezers kunnen het boek winnen! Wat moeten jullie daarvoor doen? Reageer op dit blogbericht en laat ons weten welke leuke seizoenstip jij hebt voor in de keuken. De drie leukste, groene tips worden beloond met het boek Wat de pot schaft.
Mocht je toch niet bij de gelukkigen zijn, dan kan je het boek gelukkig hier ook vinden!
Via: Davidsfonds
Proficiat! Liesbet, Heidi Vermeir & Didier VDM. Jullie tips worden beloond met een exemplaar van Wat de pot schaft! Aan alle andere bedankt voor je tip! Blijf ons volgen en wie weet…
De rode pepertjes die je zelf kweekt in de zomer, hang je omhoog om te laten drogen. Achteraf vermaal je ze in je keukenrobot of vijzel en voilà je hebt je eigen pili pili. Wel oppassen wat heel spicy!
in de zomer zien we altijd veel fruit liggen en kopen we vaak meer dan we opmaken, want het is toch vaak een gedoe om het schoon te maken. Daarom maak ik een paar keer per week een grote bak fruit met soorten die ik in huis heb, lekker in stukjes snijden en husselen maar.Lekker alle fruitsappen erbij en evt nog een beetje aanvullen met water zodat het niet uitdroogt.
Nu eten anderen binnen het gezin ook beter en sneller fruit en als er vriendinnetjes met mijn dochters mee komen om te spelen dan willen ze geen snoepje maar een bakje fruit! Dus ook nog eens gezond bezig!!!
Mijn tip? Tijdens de zomermaanden krijgen wij makkelijk 100 courgetten van de grootouders van mijn man. Die verzorgen de courgetteplanten met heel veel liefde en veel liefde geeft veel oogst 🙂 Omdat je niet elke dag courgette, courgettesoep kan eten, en ook de diepvries zijn beperkingen heeft maak ik elk jaar courgetten jam. Hiervoor heb je enkel courgetten nodig, citroen, gember en een sinaasappel (en suiker natuurlijk). Een heel lekker alternatief voor zoete fruitconfituur. En als je ze in mooie potjes doet is het ook nog een zeer leuk en origineel geschenkje tijdens de feestdagen. Zo breng je de zomer in de winter 🙂
Ik maak altijd confituur van het seizoensfruit (aardbeien, frambozen, nectarines, perziken, abrikozen, kersen, …). In hun seizoen kan je die op de markt vaak goedkoop in grote hoeveelheden kopen. Dan haal ik mijn lege potjes boven (die ik ook steeds hergebruik), en kan ik zo in het hele jaar daarop blijven geniet van de heerlijk volle smaken van dit fruit. Bovendien kan je zo ook confituur maken met minder suiker dan die in de winkel, wat nog eens beter is in het kader van een gezonde voeding.
Oh, heerlijk al die tips! Dank je wel!
Ik ben nogal gek van pompoen. Je kan er zo oneindig veel mee variëren, alleen zijn ze slechts een beperkte periode beschikbaar. Daarom verwerk ik een grote voorraad pompoen tot moes. Die kan ik dan in kleine zakjes of doosjes invriezen. Ze nemen minder plaats in in de diepvriezer, zijn heel handig van formaat en je kan er nog steeds alle kanten mee uit. (soufflé, rotsjes, wafeltjes, soep, puree, ovenschotels, zelfs chutney en confituur, …) Op deze manier kunnen we er het hele jaar door van genieten.
Een heerlijk Oostenrijks recept om een teveel aan courgettes te verwerken: Zoetzure courgette “von Rosa”.
2 kg courgette, 4 paprika’s, 3 uien, 1 l wijnazijn, 1/2 l water, 300 g suiker, 1 koffielepel kurkuma, wat Provençaalse kruiden, 1 koffielepel zout. Groenten in blokjes snijden, alle andere ingrediënten toevoegen, 5 minuten laten koken en heet in bokaaltjes vullen.
Van alle groenen en restjes kun je pannenkoeken maken door er ongeveer 50 gram meel en 3 eieren aan toe te voegen. Denk aan restjes nasi, of zie dit recept met wortel http://kookvegametmijmee.blogspot.nl/2012/09/wortel-notenkoekjes-met-pittige-saus.html
Gr., mariel
hmm… ik krijg er spontaan honger van ♥
Ik doe verschillende soorten fruit in de blender en giet het resultaat in vormen om waterijsjes te maken. Voor iedere dag dat het zonnetje nog schijnt heb je alle vitamines binnen met een lekker ijsje!
Mijn beste seizoentip? Alle restjes groenten vliegen in een eenpansgerecht! (Of in de wok, of in de ovenschotel… opties genoeg)
In het winterseizoen altijd heerlijke stoofpotten, flinke hoeveelheid in 1x want de tweede dag is het nog lekkerder!! En je kan in deze stoofpotten alles verwerken wat te weinig is als alleenstaande groente en wat je dus over hebt.Heerlijk toch!
wij maken van het teveel aan courgettes , courgettetaart , net zoals cake maar met geraspte courgette , zeer lekker en kan in de diepvries , zodat je in de winter bij de open haard en een tasje thee ,koffie of hete sojachocomelk een lekker plakje kan eten mmmmmmmmmm
Groenten bevatten veel pitjes, die we meestal uitsnijden en weggooien. Soms op de composthoop, maar vaak ook in de vuilbak. Maar je kan deze ook drogen, en opsturen naar een zaden voor voedsel inzamelpunt. Dan worden deze verstuurd naar vluchtelingenkampen waar men in woestijnregio’s kleine tuintjes kan aanleggen om hen in staat te stellen vers voedsel zelf te kweken. Een echte win win situatie.
@Didier, Liesbet en Heidi: you’ve got mail 😉
Proficiat! Liesbet, Heidi Vermeir & Didier VDM. Jullie tips worden beloond met een exemplaar van Wat de pot schaft! Aan alle andere bedankt voor je tip! Blijf ons volgen en wie weet…