Week van het Bos 2011

Week van het Bos 2011

Begin dit jaar ging in New York het Internationaal Jaar van de Bossen van start. Met deze actie zet de Verenigde Naties het bos in de kijker. De Week van het Bos doet ook mee en met de slogan Bos zonder grenzen trekken ze dit jaar van 9 tot en met 16 oktober het bos in.

Sta even stil bij de betekenis van bossen en natuur in ons eigen leven. Een bos is zo veel meer waard dan je denkt. Enkele voorbeeldjes:

Een kwart van de geneesmiddelen in de apotheek bevat plantaardige stoffen en de helft van die stoffen is afkomstig uit de tropische regenwouden.

Slechts 31% van de aarde is met bos bedekt en toch leven ongeveer 66% van alle planten­ en diersoorten op aarde in bossen.

Heel wat dieren vinden voedsel in het bos, eekhoorntjes verzamelen beukennootjes, gaaien eikels, maar ook wij vinden lekkers in het bos. Inheemse regenwoudbewoners voeden zich vooral met bosvruchten, knollen, insecten, wild en dichter bij huis smullen we van morieljes, eekhoorntjesbrood, kastanjes of bramen.

Je dagelijkse kop koffie is oorspronkelijk afkomstig uit het bos. Koffiestruiken zijn ongeveer drie tot vier meter hoge, groenblijvende struiken die het best in het donkere en zeer vochtige milieu van het bergwoud gedijen.

Tot in de 19de eeuw was hout wereldwijd de belangrijkste energiebron, maar in grote delen van de wereld zijn mensen nog steeds afhankelijk van hout om te koken en zich te verwar­men.

Een huis zonder hout is bijna ondenkbaar. Sommige mensen leven zelfs in en met het bos, zoals de Pygmeeën in Centraal­-Afrika, de Amazone Indianen in Zuid­-Amerika of de Penan in Sarawak (Borneo).

Je ziet het, een bos betekent meer dan een stukje hout. Om dit te vieren en onder de aandacht te brengen, kan je tijdens de Week van het Bos meedoen aan tal van leuke activiteiten in Vlaanderen. Check snel de activiteitenkalender, er staan al meer dan 250 activiteiten gepland, keuze genoeg dus!

 

via vbv.be/weekvanhetbos

 

 

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Week van het Bos 2011”

  • Heel mooi dat mensen zich inzetten en de natuur ook aandacht willen geven. Al zou het in Belgie wel anders kunnen. Want als je ziet hoeveel bossen hier kaal gekapt worden dan is het toch droevig om te aanzien.
    Op de link enkele beelden die dus in Averboden bos en heide te bespeuren zijn. http://www.youtube.com/watch?v=I-eJ0E1nyTU&feature=youtu.be
    Daarom hebben we dan nu ook de actiegroep Forest rescue front Belgium opgericht om deze praktijken een halt toe te roepen.Want Honderden hectaren bossen worden kaal gekapt onder het motto bestrijding van exoten. En die omzet in praktijk zorgd dus voor massale kaalkap en verwoesting van heel wat mooie bossen en natuur.

    • Daarom dat een actie zoals De Week van het Bos niet alleen een mooi initiatief is maar ook de waarde van een bos nog eens in de kijker zet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.