Win 1 van de 3 boeken “De Tuindokter”

Win 1 van de 3 boeken “De Tuindokter”

boek, davidsfonds, De Tuindokter, i love eco blog, tuintips, tuinen, planten, bloemen, wanneer doe je wat in de tuin?

Heb je thuis een leuke tuin, een gezellig terras vol planten of enkel een bloembak op je vensterbank staan? Wil je jouw planten zo goed mogelijk kunnen verzorgen én wil je ze kunnen genezen als ze ziek zijn?

boek, davidsfonds, De Tuindokter, i love eco blog, tuintips, tuinen, planten, bloemen, wanneer doe je wat in de tuin?

Dat kan met de tips van De Tuindokter! Roestkleurige vlekken op je gazon, een insectenplaag, te veel algen in je vijver of gaatjes in de bladeren? Dit boek geeft je de juiste remedie!

Wil jij wel zo’n boek in huis hebben? Laat ons dan voor het einde van de maand augustus jouw beste tuinier-tip weten, via een bericht op deze blogpost. En wie weet staat De Tuindokter binnenkort bij jou thuis!

 

Via: Davidsfonds

Print Friendly, PDF & Email


52 thoughts on “Win 1 van de 3 boeken “De Tuindokter””

 • Onze beste tuintip …hhhmmm, moeilijk … eigenlijk modderen wij maar wat aan … En we houden niet van chemische brol in onze tuin, nergens trouwens 🙂
  Daarom zou deze tuindokter héél welkom zijn hier!
  warme groet
  Sofie Dekkers

 • Ik heb een gouden tip meegekregen van mijn tuinaannemer. Ik wou graag een moestuin beginnen, maar het stukje grond was helemaal begroeid met onkruid en ik zag me daar al lang op zwoegen…
  Toen zei mijn tuinaannemer dat ik het ook als volgt kon aanpakken: karton leggen op het stuk grond, zodat er geen licht meer aan het onkruid kan, dan groffe humus over strooien en daar bovenop nog een dikke laag stro. Op die manier creëer je voor het volgende jaar een goede startlaag voor de moestuin. En effectief: alle onkruid is verdwenen, er groeit niets meer, alleen moet ik nu nog geduld oefenen tot volgend jaar om er aan te beginnen! 🙂

 • Ik heb maar 1 tip, en dat is eigenlijk mijn gouden regel.
  Hoeveel liefde je in de tuin steekt is hoeveel liefde (oogst en schoonheid) je terug krijgt!

  Dus steek je veel moeite en liefde in de tuin, dan zal je ook rijkelijk beloond worden!

 • Helaas heb ik geen gouden tip. Ik heb maar weinig verstand van tuinieren, maar oh wat ben ik jaloers op de super mooie onderhouden tuintjes bij mij in de buurt!

 • Ik beschik nog niet zo lang over een tuin, dus ik kan nog veel hulp gebruiken.
  Ik heb wel veel ervaring met kamerplanten. Daarin is mijn top-tip toch wel: geef planten wekelijks een bad ipv gewoon water in de pot. Ze nemen dan genoeg op en verzuipen niet. Werkt voor orchideeën, maar evengoed voor al de rest 🙂

 • hoy , ik ben een beginnende tuinier en zou via De Tuindokter heel veel tips kunnen gebruiken want je bent nooit te oud om goeie tuintips te leren hé
  dit boek zou voor mij zeker een goeie leerschool zijn

  groetjes Linda

 • Als slakkenverweer: afrikaantjes en lavendel planten tussen je sla, rabarber enz.
  Het werkt echt! Veel efficiënter dan elke 2 dagen korreltjes strooien 🙂 En het ziet er nog goed uit ook 🙂

 • in mijn glazen serre hang ik ieder jaar de lege gele zakken van pedegrepal hondebrokken , ik houd die het hele jaar door bij , dan heb je geen kleine beestjes op de sla , en dit werkt echt hoor , doe het al jaren 🙂

 • Last van muggen op het terras. Plant een notelaar aan. De muggen houden niet van de geur van de bladeren. Bovendien heb je er een stukje schaduw bovenop.

  • ik leg tomatenbladeren op de vensterbanken en dan komen ze ook niet zo gemakkelijk binnen want muggen haten die geur en zeker geen gele bloemen zetten op vensterbanken want muggen en vliegen houden van geel:)

  • ik giet mijn koffiefilters uit in mijn tuintje tussen de houtschilfers en dan nog een weetje ik zet potjes met bier die bv al vervallen is maar de slakken lusten het wel nog hoor en dan eten ze je planten niet op!

 • Ik heb niet echt groene vingers, maar plant toch elk jaar mijn kruiden, tomaten, paprika’s, chilipepers, radijsjes, worteltjes en elk jaar heb ik een serieuze voorraad. Dus voor al diegenen die zeggen dat zelf planten niets voor hen is omdat er toch niets zal van komen, probeer het gerust en je wordt zó blij als je je resultaat kan eten

 • wij vinden vlinders erg leuk in de tuin en hebben dus een paar vlinderstruiken (Buddleja davidii) geplant. er komen veel vlinders op af, dus genieten!!

  • ik heb dit jaar ook veel in mijn tuintje gedaan voor de vlinders, insecten etc. Ik heb een insectenhotel gemaakt samen met de kids en ook een vlinderhuisje. Allemaal leuke activiteiten en ik moet zeggen we hebben opnieuw meer vlinders in de tuin… misschien ook eens proberen?

 • Wanneer er per ongeluk een tak van een plant deels afbreekt dan plaats ik die zo goed mogelijk terug en ik doe een beetje siliconen rond de breuk. En tot nog toe overleven de gebroken takken dat telkens.

 • Tuinieren is een ontspannende hobby waar veel geld en centjes in kruipen dus dat boek zou heel handig zijn voor een leek zoals ikke:) Maar het genot van de plantjes en bloemen die je zaait en ziet groeien en dan de complimenten van familie en buren maken je vele werkuren goed. Het is nu snikheet en ik denk dat er veel schimmels zitten te broeden…wat moeten we doen dokter??? Mogen we al eens in dat boek kijken???

 • ik spuit wekelijks of om de 2 weken water vermengd met natuurlijke bruine zeep over mijn groentjes.(bruine zeep is een natuurlijke zeep)
  En zo dood ik de beestjes die mijn groentjes willen op eten 🙂

 • ik lees ergens dat lavendel helpt tegen slakken maar dat klopt alleszins niet voor mijn tuin, er staan hier heel veel lavendel en toch krioelt het van de naaktslakken : ik moet ze met de hand verwijderen en doden in zout water, het is iedere jaar een plaag en ze vreten alles op ondanks de tientallen grote lavendelplanten ! alles moet eraan geloven : dahlia’s, hosta, lelies, paaslelies, tulpen, bieslook, noem maar op : wat een plaag ! en ik wil zeker geen chemische troep gebruiken en de biologische middelen kosten de ogen uit het hoofd !

 • Een goede en simpele tip tegen onkruid in de tuin. Kranten neerleggen en er houtsnippers overheen. De kranten zijn na een jaar gecomposteerd. 🙂 Werkt geweldig!

 • Goede tip tegen slakken , die bij ons in de tuin in ieder geval prima werkt:
  lege eierschalen bewaren in een bakje in de koelkast, als je er genoeg hebt ze fijnmaken en strooien om de voet van de planten. Slakken vinden het blijkbaar niet leuk om eroverheen te kruipen.En het is veilig voor andere dieren.

 • Mijn tip? Deel je “goesting” in tuin/bloembak/moestuin met vrienden, familie, collega’s, passanten… Je zult versteld staan hoe postief vele mensen reageren en dat werkt motiverend! Wat krijg je er verder voor terug? Leuke gesprekken, soms met volslagen onbekenden. Nuttige tips, zeker als je deelt dat je met een probleem zit, tips die je dan kan checken bij de Tuindokter ;). Maar ook eens een helpend handje, wat dacht je van water geven of onkruid wieden terwijl je op verlof bent. En niet zelden wat plant- of zaaigoed om te ruilen.

 • ik lees veel tips tegen naaktslakken maar geloof me geen enkele tip werkt : op national geographic was jaren geleden een doku over slakken : ze maken zoveel slijm aan dat het werkt als een dikke isolatielaag en ze kruipen zelfs over scheermesjes, zo vernuft zijn ze ! ik heb de kapotte eierschalen, kapotte schelpen, houtsnippers, glasscherven… en noem maar op al geprobeerd, geloof me, enkel met de hand plukken en doden in zout water helpt !
  mijn ultieme tip voor slakken : een plank hout of omgekeerde halve uitgeholde meloen of sinaasappel in de tuin leggen, daar schuilen ze graag onder en het ruikt lekker als het fruit is, dan kan u de samengekomen slakken ” plukken ” en in zout water gooien en zo doden ! dan moet u niet op zoek in gans uw tuin naar hier en daar een slak maar vind u de concentraties slakken gemakkelijk terug ! slakken zijn ook hermafrodiet dus paren ze ” met zichzelf ” om het zo te zeggen dus ja…de merels eten ze ook niet, die naaktslakken, ik denk dat men misschien een egel in de tuin kan halen om ze uit te roeien maar egels zitten vol vlooien dus voor onze kat is dat geen optie ! trouwens zijn egels beschermde diersoorten en mag men ze niet meebrengen als men ze vindt in het bis bvb ! ik wil dolgraag het boek winnen, want ik leer graag bij en de meeste boeken herhalen zichzelf u-eindeloos : misschien staat in dit boek eindelijk eens iets nieuws ? laat maar komen dit boek, zou ik zeggen 🙂

 • Wat een leuke giveaway! Mijn tuin doet het altijd goed maar mijn binnenplanten leggen op de een of andere manier altijd het loodje, ik weet niet wat ik verkeerd doe. Een plantendokter is dus van harte welkom.

  Mijn tip: Zet veel kruiden en eetbare planten tussen de planten die je voor de mooi hebt. Ik zaai samen met mijn jongste sla, radijsjes en kruiden en laat haar alles proeven. Gewoon in de open plekjes tussen de rozen, geraniums, zonnehoed en margrieten. We vinden het allebei geweldig. Mijn middelste lust helaas niets dat groen is, dus daar is het niet aan besteed 🙂

 • gooi geen onkruid op de compost anders komt het uiteindelijk weer in de grond en zit je tuin weer onder. Dat is de enige tip die ik heb. Daarom heb ik een tuindokter nodig want sommige planten worden hier opgegeten en ik weet niet waardoor. Ik vond wel eens een slak of 2 maar lusten die zo graag mijn kruiden? Wat te dus tegen luizen op mijn munt? En pissenbedden die mijn aardbeien eten? Ze hoeven niet dood die beesten maar wel weg. Zodat ik zelf kan genieten van wat ik zaai en met liefde kweek

 • Met een keukenmesje lukt het prima om paardebloem uit gazon te snijden; vlug en efficiënt.

  Het zou super aankomen het boek te winnen daar mijn man een geweldige tuinier is en ik zeer leergierig. Dus samen passie voor alles wat groeit en bloeit!

  Met dank

 • Ik heb ipv een terras een kleine moestuin áan mijn achterdeur aangelegd. Tussen mijn groenten heb ik bloemen aangeplant die het ongedierte helpen bestrijden zoals Afrikaantjes. Ik heb nog geen enkele luis, ea moeten bestrijden en het is mooi!! Mijn gouden tip : voordat je groenten aanplant kijk naast welke je ze best zet om op een zo natuurlijk mogelijke manier te kunnen tuinieren ev bloemen erbij zetten!!
  Is dit voldoende om het boek te winnen?? 🙂

 • MIjn tip: alles kan groen opgelost worden als je maar goed zoekt.

  Enkele voorbeelden:
  Bladluizen kan je wegkrijgen door een kolonie lieveheersebeestjes los te laten (of ze gewoon verplaatsen op de plant, ze eten tot zo’n 150 stuks per dag) ofwel brandnetelsap die weken/maanden geweekt heeft. Hoe meer het stinkt, hoe beter het werkt. In principe kan zeepsop ook wel maar dat is niet groen en bovendien ook niet smakelijk als je er je groenten wilt mee behandelen.

  Slakken doden is gemeen! Wist je dat huisjesslakken niet de boosdoeners zijn? Die eten immers alle vretende insecten op! Naaktslakken vinden veel lekkers maar als je planten afwisselt met giftige (of minder lekkere) planten dan blijven ze er weg.

  Veel groenten hebben fijne buren nodig.. denk aan groenten die het met elkaar fijner doen, of de oost-indische kers houdt beestjes bij fruitbomen weg, zo is er voor elke plant wat wils.

  Alles wat moet rijpen, zet je best in het zuiden – zo kan je bijvoorbeeld de schimmelplaag bij tomaten volledig voorkomen.

  Uitgebloeide kruiden kan je best in de zomer (als het niet te warm is) al gaan snoeien, zo kan je tegen de herfst genieten van een 2de oogst.

  Hoh, ik kan zoveel meer vertellen, maar dan ben ik uren bezig! 🙂

 • Bij het voorzaaien gebruik ik oude wc-rolletjes, daar wat aarde in en het zaad erbij. Nadien is het heel makkelijk om de rolletjes met klein plantje erin in de moestuin aan te planten.

 • Om het onkruid tussen mijn planten te bestrijden gebruik ik houtschilfers.2 Vliegen in 1 klap want ze houden ook nog eens de grond goed vochtig en in de winter beschermen ze de wortels van de planten.

 • Wanneer een kat regelmatig tussen je planten krabt en kakt strooi je een beetje peper tussen je planten. De kat keert niet meer terug!

 • Praten met de plantjes, de dorre blaadjes weghalen, dus zorgen dat ze er mooi bijstaan en dan voelen ze hun vanzelf goed ! 🙂

 • enkele tips:
  – geregeld onkruid wieden zoals bijvoorbeeld bij het wandelen in de tuin de onkruiden die je ziet uittrekken
  – bij rozen de uitgebloeide bloemen geregeld uitknippen tot een blad lager; ook bij eenjarige bloemen de verwelkte bloemen uitknippen, bij budleia ook verwelkte bloemen uitknippen… dit alles leidt tot weer nieuwe bloemenpracht
  – de moestuin: deze is onderhevig aan de weersomstandigheden: wat het ene jaar goed lukt…
  – tegen slakken die de hosta bladeren zo lekker vinden: jammer genoeg toch korrels strooien want anders geen bladeren meer en dit jaar zijn er uitzonderlijk veel slakken
  en ja graag wil ik het boek winnen om nog meer ecologische tips te leren kennen want met dit belgische weer zitten er weer schimmelziekten en dergelijke op de loer

 • Liefde is als een plantje,
  fleurig, kleurig, geurig,
  schitterend & prachtig
  daar moet men dagelijks voor zorgen.

  Het groeit niet vanzelf, help het een handje,
  regendruppels & zonneschijn,
  denk niet,
  het komt wel morgen….

 • Wanneer wij, en we hebben er helaas heel wat, naaktslakken in onze tuinvinden, dan bestrijden we die door ze in twee te knippen. Dit is niet zo vriendelijk voor de slakken zelf maar wel voor de planten in de tuin en de vogels zijn er ook heel tevreden mee want die hebben lekker en veilig eten.

 • Proficiat: Koen De Rijck, Hilde Vander Elst, Els Van Houte! Jullie tuindokter komt eraan!

  Bedankt voor jullie enthousiasme & tips! Wie weet komt er binnenkort weer een kans om een leuk boek te winnen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.