Leer eens een onkruid kennen #4: zevenblad

Leer eens een onkruid kennen #4: zevenblad

Kruiden met een geschiedenis, daar hou ik van! Zevenblad is er zo eentje, want het kruid is door de Romeinen mee naar onze streken gebracht omdat het snel hele bermen kan bedekken en je het gewoon als spinazie kunt eten. Zevenblad wordt door veel mensen als echt hardnekkig onkruid beschouwd. Dat komt omdat ze een erg vertakt wortelstelsel hebben en op die manier moeilijk te verwijderen zijn. Mijn favoriete strategie bij een hardnekkig uitroeibaar plantje dat wel eetbaar is: ‘If you can’t beat it, eat it!’ In deze reeks ‘leer eens een onkruid kennen’ beschreef ik eerder ook al de paardenbloem, de brandnetel en vogelmuur.

Zevenblad
Zevenblad kan erg woekeren in de tuin en is daarom niet zo’n geliefd plantje bij veel tuiniers.

De plant

Zevenblad vind je in halfschaduw of schaduw op vochtige, voedselrijke en onbewerkte grond. De bladeren lijken handen waar zeven blaadjes aan groeien. De bovenste staan drietallig, de onderste tweetallig. De bloemen zijn wit en staan in schermen. Zevenblad kan tot 90 cm groot worden. Zowel blad als bloem zijn eetbaar. De jonge blaadjes zijn het lekkers voor salades, maar ook in de smoothie, puree, soep of vinaigrette zijn ze lekker. De bloemen doen het goed in de boter, dressings en zelfs als basis voor limonade, zoals de vlierbloesem. Als de plant bloeit, zijn de blaadjes niet meer lekker en zouden ze ook laxerend werken. Knip dus veelvuldig voor ze in bloei komt. Dat is trouwens een goede manier om het zevenblad in toom te houden.

Bloem zevenblad
Zo ziet de bloem van zevenblad eruit.

Recepten

In mijn tuin groeit er geen zevenblad, maar ik weet wel een plekje vlakbij de beek achter ons huis waar er veelvuldig groeit en waar ik in het voorjaar graag ga plukken. Omdat ik dan zoveel tegenkom onderweg, meng ik zevenblad vaak met andere wilde kruiden in recepten. Vandaar dus twee recepten die je met uitsluitend zevenblad kunt maken, maar waar je ook naar hartenlust met andere wilde eetbare planten kunt variëren.

Kruidenwafeltjes
Kruidenwafeltjes

Kruidenwafeltjes

Nodig:

  • 360 gr bloem
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • een groot handvol zevenblad, look zonder look en hondsdraf
  • 120 ml gestoomde of geroosterde wortel, gemixt of geplet
  • 1 tl zout
  • 3 eieren of voor een vegan en zoetere variant: 3 eetlepels appelmoes
  • 360 ml kokos/rijstmelk
  • 4 eetlepels olijfolie

Mix alle ingrediënten tot een glad beslag. Vet bij de eerste wafels je wafelijzer goed in, later gaat het beter. Bak elke wafel 3 minuten of tot ze goudbruin is.

Kruidentaartjes
Kruidentaartjes

Kruidentaartjes

Ingrediënten voor 12 taartjes:

Voor het beslag (vrij naar een recept van Leentje van Kookeetleef):

  • 2 cups bloem
  • 1 cup havervlokken
  • 2 el lijnzaad
  • snuif zout
  • 0,5 cup olijfolie
  • 1 cup lauw water

Voor de vulling:

  • een flinke bos zevenblad, maar ook het blad van Oost-Indische kers of zelfs kleefkruid doet het hier goed in,
  • 4 eitjes of voor een vegan variant 1 blok zijden tofu en 0,5 eetlepel arrowroot
  • 125 ml sojamelk en 125 ml sojaroom (of een andere variant)
  • peper en zout
  • 1 teentje look
  • 1 sjalotje

Maak het beslag door alle ingrediënten te mengen en te roeren tot een glad deeg. Leg cupcakepapiertjes in een vorm en voorzie elk vormpje van het nodige beslag.

Was de kruiden goed, snij ze grof en meng ze met de andere ingrediënten. Vul de vormen en bak 20 minuten of tot ze goudbruin zijn.

 

Linzensoep met zevenblad

Nodig:

  • 150 gr gele linzen (droog gewicht)
  • 2 tl ras-el-hanout
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • vier handen vol jong zevenblad
  • 1 el olijfolie
  • 1,5 liter groentebouillon

Zo maak je het:

  1. Snipper de ui en de knoflook en stoof goed aan in olijfolie. Kruid meteen met de ras-el-hanout en roer goed om.
  2. Voeg de linzen toe, roer een keertje goed om en blus met groentebouillon. Laat een kwartiertje op een zacht vuur koken.
  3. Snipper intussen het groen van zevenblad. Laat een paar blaadjes heel voor de garnituur straks.
  4. Voeg het zevenblad bij de linzensoep en laat nog vijf minuutjes mee koken, zodat de blaadjes slinken.
  5. Op dit moment kun je kiezen voor een gladde soep: dan mix je de soep tot een gladde massa. Dat is voor mij de manier om zowel mijn papa als mijn kinderen linzen te laten eten. Als ik ze zichtbaar in de soep laat lusten ze geen linzen. Voor mezelf heb ik wel graag een soep met wat beet aan en laat ik de stukjes heel.
  6. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met een toefje volle yoghurt of een plantaardige variant als je vegan eet.

(vrij naar een recept uit het Onkruidboek van Velt)

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.