Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Zeemijlen voor Ramiro, dankzij Koffie Kàn

Zeemijlen voor Ramiro, dankzij Koffie Kàn

Dat Koffie Kàn garant staat voor (h)eerlijke koffie, wisten we al. Maar wist je ook dat ze de koffietelers zo goed mogelijk proberen bij te staan?

Dit is het verhaal van Ramiro, een koffieboer in Mexico. Koffie Kàn steunt graag nieuwe initiatieven die het voortbestaan van de bioplantage garanderen. Toen hun koffiebrandmachine op een gegeven moment te klein werd, besloten ze om een grotere machine te installeren. Meer nog, ze besloten om de kleine machine aan Ramiro te schenken. Voor Ramiro betekende dit een geschenk dat op de tweedehandsmarkt nog 25000 euro waard was én waarmee hij zijn eigen bedrijf kon uitbouwen. Om de koffiebrander tot in Mexico te krijgen, wierf Koffie Kàn de nodige centjes voor de transportkosten. En dit via hun project Zeemijlen Voor Ramiro. Sindsdien kan Ramiro, dankzij een intensieve cursus bij Koffie Kàn in Wenduine, zijn eigen koffie branden voor lokale verkoop. Everybody happy!

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Koffie kennen we als het warme, zwarte goedje dat onze harten ’s ochtends verwarmt aan de ontbijttafel. Maar wat is koffie juist? Het begint bij jonge koffiescheuten die discreet uit de aarde ontspruiten.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

De Coffee Nursery is de plaats op de plantage waar jonge scheuten worden geplant en verzorgd.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Na veel liefde groeien de scheuten uit tot jonge koffieplantjes.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Na 3 tot 5 jaar krijgt een koffieplant bessen. Eerst zijn de bessen groen.Wanneer de groene bessen een warme rode gloed krijgen, is het tijd voor de pluk.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

De koffiEen koffieplantage levert miljoenen geplukte bessen op.

de koffieboon is de pit van de bes. In elke bes zitten 2 koffieboontjes.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Als laatste stap in het proces moet de koffie gedroogd worden. De gestockeerde koffie in het stapelhuis krijgt dan nog een laatste rit naar de koffiebrander. Dan enkel nog malen, vermengen met water en opslurpen!

Beelden: Koffie Kan

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *