Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Zeemijlen voor Ramiro, dankzij Koffie Kàn

Zeemijlen voor Ramiro, dankzij Koffie Kàn

Dat Koffie Kàn garant staat voor (h)eerlijke koffie, wisten we al. Maar wist je ook dat ze de koffietelers zo goed mogelijk proberen bij te staan?

Dit is het verhaal van Ramiro, een koffieboer in Mexico. Koffie Kàn steunt graag nieuwe initiatieven die het voortbestaan van de bioplantage garanderen. Toen hun koffiebrandmachine op een gegeven moment te klein werd, besloten ze om een grotere machine te installeren. Meer nog, ze besloten om de kleine machine aan Ramiro te schenken. Voor Ramiro betekende dit een geschenk dat op de tweedehandsmarkt nog 25000 euro waard was én waarmee hij zijn eigen bedrijf kon uitbouwen. Om de koffiebrander tot in Mexico te krijgen, wierf Koffie Kàn de nodige centjes voor de transportkosten. En dit via hun project Zeemijlen Voor Ramiro. Sindsdien kan Ramiro, dankzij een intensieve cursus bij Koffie Kàn in Wenduine, zijn eigen koffie branden voor lokale verkoop. Everybody happy!

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Koffie kennen we als het warme, zwarte goedje dat onze harten ’s ochtends verwarmt aan de ontbijttafel. Maar wat is koffie juist? Het begint bij jonge koffiescheuten die discreet uit de aarde ontspruiten.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

De Coffee Nursery is de plaats op de plantage waar jonge scheuten worden geplant en verzorgd.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Na veel liefde groeien de scheuten uit tot jonge koffieplantjes.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Na 3 tot 5 jaar krijgt een koffieplant bessen. Eerst zijn de bessen groen.Wanneer de groene bessen een warme rode gloed krijgen, is het tijd voor de pluk.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

De koffiEen koffieplantage levert miljoenen geplukte bessen op.

de koffieboon is de pit van de bes. In elke bes zitten 2 koffieboontjes.

I love eco blog, Koffie Kàn, slow coffee, koffie verhaal, koffie bessen

Als laatste stap in het proces moet de koffie gedroogd worden. De gestockeerde koffie in het stapelhuis krijgt dan nog een laatste rit naar de koffiebrander. Dan enkel nog malen, vermengen met water en opslurpen!

Beelden: Koffie Kan

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Introductie van het Ecoplan Gent

Introductie van het Ecoplan Gent

Begin juni kreeg ik een “officiële persuitnodiging” in mijn mailbox om het nieuwe Ecoplan van Gent als eerste te ontvangen én te testen. Daar zegt I ♥ Eco geen neen tegen! Ik was een half uurtje eerder aanwezig bij de gezellige Gentse Coffee bar Simon Says. […]

PrintFriendly and PDF
Onze partner Koffie Kàn schenkt een koffiepakket!

Onze partner Koffie Kàn schenkt een koffiepakket!

We hebben onze derde partner Koffie Kàn nog meer net verwelkomd of ze schenken al meteen een heerlijk koffiepakket! Elke vrijdag verloten we 5 pakketjes met twee pakjes koffie, een receptenboekje (voor lekkere drankjes en dessertjes op basis van koffie) en een vershoudclip onder onze […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *