Recept: glutenvrije scones

Recept: glutenvrije scones

In januari kwam Boek & Koek weer samen, de leesgroep waar Kaat Vrancken en ik het beste van onszelf geven. Kaat bespreekt de boeken en ik zorg voor koeken. En omdat Kaat en ik allebei zoveel mogelijk glutenvrij eten, maak ik maar meteen voor de hele bende glutenvrij gebak. De keuze van Kaat viel dit keer op het boek ‘Er was eens een rivier’ van Diane Setterfield. En als ik aan Groot-Brittanië denk, denk ik aan scones. Vandaar: glutenvrije scones op het menu. Met home made marmelade van mandarijnen.

Sinds ik weet dat ik endometriose heb, probeer ik zoveel mogelijk glutenvrij te eten. Omdat ik ook zoveel mogelijk vegan eet, vind ik het niet altijd simpel om zelf gebak te maken. Want bloem en eieren zijn basisingrediënten van quasi alle zoete recepten die ik ken. Een uitdaging dus, maar bij Marike Bol vind ik alvast heel wat inspiratie.

Deze scones zijn ook gebaseerd op haar recepten, dus alle credits naar en liefde voor Marike.

Vanuit mijn visie “dichter bij de natuur” vervang ik bloem niet door een bakmix waar de gluten uit de bloem zijn gehaald, maar wel door volwaardige alternatieven zoals de natuur ze ons ook biedt. Daarom vertrok ik in dit recept van volwaardig amandelmeel (zelfs van hele amandelen die ik zelf in de foodprocessor tot meel vermaalde) en volkoren havermeel (gekocht bij Pit&Pit). Dat maakt dat de scones wellicht niet helemaal dezelfde structuur hebben als scones die je bij een high tea in Engeland zou eten. Maar volgens de proevers tijdens de leesgroep komen ze wel in de buurt.

Recept voor 10 scones:

 • 200 gr volkoren havermeel
 • 100 gr amandelmeel
 • 1 eetlepel maïzena
 • een snuf zout
 • 180 gr plantaardige skir, Griekse yoghurt of andere yoghurt
 • 40 gr agavesiroop of honing
 • 40 gr stukjes boter
 • 1 koffielepel kardemom
 • de schil van 1 citroen
 • 2 koffielepels bakpoeder

Zo maak je het:

 1. Begin met de droge ingrediënten: roer het havermeel, amandelmeel, maïzena, zout, kadermom en bakpoeder goed door elkaar.
 2. Voeg dan de natte ingrediënten toe: de yoghurt of skir, boter, agavesiroop en de geraspte schil. Het deeg mag nog wat plakken.
 3. Vorm er dan tien bolletjes van die je even plat duwt voor je ze op een bakplaat met bakpapier legt.
 4. Bak de scones 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Besmeer met marmelade of confituur uit je voorraadschap. Deze aardbeienconfituur is er heel lekker bij, maar ik maakte ook marmelade van mandarijnen en die was toch wel de topper.

Ingrediënten voor vier potjes:

 • 1 kg clementines
 • 500 ml water
 • sap van 2 citroenen
 • 400 gr suiker
 • 1 zakje pec of marmello

Zo maak je het:

 1. Verwijder de kroontjes en blaadjes. De schil gaan we wel gebruiken.
 2. Snij de clementines dus met schil in kleine stukjes of mix ze even in de foodprocessor.
 3. Doe ze dan in een ruime kookpan en voeg het water en het citroensap toe.
 4. Laat 1,5 uur pruttelen op een zacht vuurtje.
 5. Verwijder alle pitten die zijn komen bovendrijven.
 6. Voeg de suiker en de pectine toe en laat nog een paar minuutjes borrelend doorkoken.
 7. Giet in brandschone potten en zet die even op hun deksel om de lucht in de potten te steriliseren.

Meer glutenvrije en vegan inspiratie vind je in mijn boeken ‘Lekker Duurzaam‘ en ‘Het Duurzame Endo-dieet

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.