Recept: de lekkerste aardbeienconfituur

Recept: de lekkerste aardbeienconfituur

Ik ben een lentekind. Geboren op moederdag en volgens de verhalen na een paar dagen in het zonnetje op het terras nippend aan een aardbei. Het stond dus in de sterren geschreven dat ik mijn hele leven lang verzot zou blijven op aardbeien.

Elk jaar maak ik een lading aardbeienconfituur en gaan er porties aardbeien de diepvriezer in om me de hele lange winter van dat lekkers te voorzien in smoothies. Dat laatste is niet helemaal ecologisch, want als je fruit kan bewaren zonder energie, is dat natuurlijk altijd beter dan met de energie die naar je diepvriezer gaat. Om zonder energie fruit te bewaren in de vorm van confituur, heb je suiker nodig. En suiker probeer ik te vermijden. Dus ben ik al een paar jaar op zoek naar het juiste evenwicht tussen suiker en bewaring. De grootte van de potjes spelen mee. Hoe kleiner het potje, hoe sneller de confituur op is en hoe minder kans op bederf. De hoeveelheid suiker speelt mee. Mijn recept vandaag heeft 1/4 suiker, dus op 1 kg fruit 250 gr suiker. In mijn beleving is dat de ondergrens: bij minder heb je snel bederf en vind ik het niet meer naar confituur smaken.

Vandaag bemerkte ik het eerste bloeiende vlierscherm aan mijn (immer laatbloeiende) vlier. En ging er een fles schuimwijn open omdat ik iets te vieren had. Dus gingen zowel vlierscherm als een glas goede cava mijn aardbeienconfituur in. Het resultaat is zo hemels dat ik niet anders kon dan snel achter mijn computerscherm kruipen en dit met jullie delen. Hup, naar de aardbeienboer! Hup, naar het bos om enkele vlierschermen te plukken. En hup, verzin iets om te vieren, zodat er een fles schuimwijn open kan.

Nodig voor 4 potjes van ongeveer 250 ml:

 • 1 kg aardbeien, schoongemaakt en in stukjes gesneden
 • 250 gr niet-geraffineerde, biologische én Fair Trade rietsuiker (nee, veeleisend ben ik niet…)
 • 1 vlierscherm (mag meer als je er meer hebt)
 • 1 zakje pectine
 • sap van 1 sinaasappel

Werkwijze:

 1. Maak de aardbeien schoon: was ze goed, haal de kroontjes eraf en snij in stukjes.
 2. Doe ze samen met het versgeperst sinaasappelsap en een glaasje cava in een kookpot.
 3. Leg het vlierscherm erin en breng aan de kook.
 4. Laat even doorkoken, zodat de stukjes nog kleiner worden. Haal er dan het vlierscherm weer uit.
 5. Voeg de suiker toe en laat nog even doorkoken.
 6. Voeg dan de pectine toe en roer nog één minuut door terwijl het mengsel kookt.
 7. Giet alles in gesteriliseerde potten die je meteen dichtschroeft.

Omdat in deze confituur relatief weinig suiker zit, is hij niet zo lang houdbaar. De ongeopende potten blijven lang goed in de kelder; een geopende pot zet je best meteen na gebruik weer in de koelkast.

Ik ben heel benieuwd of jullie de smaak even hemels vinden als ik!

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.