Recept: chili con passione

Recept: chili con passione

Week van de peulvruchten

Wat is de eiwitshift en waarom is die nodig?

Peulvruchten zijn niet alleen voedzaam en veelzijdig, maar spelen ook een cruciale rol in de eiwitshift: de overgang van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten. Momenteel halen we in Vlaanderen nog 60% van onze eiwitten uit dierlijke bronnen en slechts 40% uit plantaardige, terwijl we dat net willen omkeren. Waarom? Omdat een 60-40-verhouding in het voordeel van plantaardige eiwitten beter is voor onze gezondheid én de planeet.

Peulvruchten: een duurzame bron van eiwitten

Bonen, linzen, kikkererwten… ze zitten boordevol vezels, eiwitten en ijzer en verdienen een prominente plek op ons bord. Daarom deel ik deze week elke dag een van mijn favoriete peulvruchtrecepten om je te inspireren!

Meer weten over de voordelen van peulvruchten? Check de site van Gezond Leven.

Recept: groentechili met bonen en maïs

Mijn eerste recept heette vroeger ‘chili sin carne’. Maar dat legt de focus op wat er niet in zit: vlees. Terwijl het zoveel lekkerder is als het boordevol groenten zit.

Nodig voor vier porties:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 1 chilipeper
  • 400 gr stukjes tomaten (vers of uit blik)
  • 300 ml passata
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel mild chilipoeder of -pasta
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 blik rode bonen (400 gr)
  • 1 klein blikje maïs
  • verse peterselie (en koriander als je dat graag hebt)
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

  1. Snipper de uien, de knoflook en het chilipepepertje fijn. Verwarm intussen een paar eetlepels olijfolie in een stoofpot en doe er meteen de komijn en chilipoeder (of pasta) bij. Geef de groenten de tijd om de kruiden op te nemen en langzaam glazig te worden.
  2. Snij intussen de tomaten (als je met verse tomaten werkt), de paprika en eventueel extra groenten (zie tips) en voeg ze bij de uien zodra die glazig zijn. Voeg ook de passata en groentebouillon toe en laat minstens een half uur zachtjes koken.
  3. Spoel de bonen en maïs even af en roer ze door de chili. Laat nog 10 minuten mee pruttelen.
  4. Werk af met de verse kruiden en breng op smaak met peper en zout.

Opties:

  • Ook lekker met extra stukjes wortel of zoete aardappel.
  • Ik vind een lente-uitje om af te werken niet alleen mooi, maar ook heel lekker.
  • Serveer met vegan zure room, jalapeno-pepers, guacamole (of enkel de avocado’s) en nacho’s voor een ideale aperitief.
  • Voor een volwaardige maaltijd voeg ik wat rijst toe.

 

Meer recepten met peulvruchten vind je in mijn boek Lekker Duurzaam.

Wat is jouw favoriete gerecht met peulvruchten? Laat het me weten!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *