Ode aan de seizoenskost
Dit jaar komt mijn moestuin maar traag op gang. De overvloedige regen van de voorbije negen maanden zorgde voor een immense slakkenplaag. In andere jaren heb ik altijd een overaanbod aan plantjes die ik niet kwijt kan in mijn moestuinbedden omdat ik gewoonweg te veel zaaide. Dit voorjaar moest ik tot wel vier keer toe plantjes planten omdat de slakken de voorgaande in één nacht verorberd hadden.
Maar: de aanhouder wint en op een aantal kropjes ijsbergsla na, lijkt het alsof mijn moestuin het momenteel wint van de slakken. En dus gebeurde dit weekend wat elke moestuinier minstens één keer per zomer voor heeft: ik vergat de courgetten twee dagen uit het oog en ineens had ik een berg veel te grote exemplaren.
Overvloed
Tenzij ik ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds iets met courgetten zou klaar maken, krijgen we die overvloed niet verwerkt. Zeker niet samen met de snijtbiet, rode biet, aardappelen, tomaten (de eerste zijn rood!), kolen, paprika’s en pepers die allemaal in aantocht zijn. En dus ga ik inmaken. Want in de winter ben ik de kolen, rapen en pompoenen altijd zo snel moe, terwijl ik in zomergroenten precies het hele jaar door zin heb.
Inmaken
Dat resulteert elke zomer en herfst in inmaakweekends. Afgelopen weekend kocht ik een kist aardbeien, waarvan ik confituur maakte. Elke dag droog ik nu een courgette in mijn droogoventje, waarmee ik in de winter en lente soep bind en structuur geef. Binnenkort droog ik ook overschot aan tomaten, want halfgedroogde tomaten in de winter bij mijn pasta, zijn echte opkikkertjes. Het hoogtepunt van die inmaakweekends zal dit jaar begin augustus zijn, als we meer dan 300 kg Italiaanse tomaten verwerken (via een groepsaankoop in Genk, dus niet apart geïmporteerd).
Op het ritme van de seizoenen
Zo leven op het ritme van de seizoenen, de overvloed inmaken om te bewaren: ik word daar gelukkig van. Het is goed voor mijn portemonnee, want ik kan gaan winkelen in mijn voorraadkelder. Het is goed voor het milieu en de planeet, want ik bespaar enorm op voedselkilometers. En ik ben ervan overtuigd dat eten wat het seizoen je biedt, ook een enorme meerwaarde is voor je gezondheid. Vergelijk een krop sla in de zomer eens met spruitjes in de winter. In de zomer bevatten de verse groenten heel veel water (want dan heb je veel vocht nodig); in de winter zitten al die voedingsstoffen gewoon verwerkt in één spruitje.
Voedingssupplementen
Hoe bewust ik ook de seizoenen volg, ik ben er niet van overtuigd dat ik daardoor alle voedingsstoffen binnen krijg die ik nodig heb. Er zijn aanwijzingen dat sommige groenten- en vooral fruitsoorten nu minder mineralen en voedingswaarde bevatten dan vroeger. Dat heeft te maken met andere teeltmethodes (verarming en uitputting van de bodem door chemische meststoffen, niet meer braak laten liggen van grond, verontreiniging van de lucht…). Bovendien eten we veel minder verschillende soorten planten dan de generatie van onze grootouders. Ik eet bewust geen vis en vlees en neem daarom regelmatig een kuur ijzer en bonusan vitamine C, of wat mijn osteopaat of huisarts me op dat moment aanraadt.
En jij?
Wat is jouw favoriete inmaakrecept? Stuur het ons door via info@iloveeco.be, dan maken we er binnenkort een mooi blogbericht van!
Wil je meer weten over moestuinieren? Check dan zeker mijn online moestuincursus! Meer weten over duurzame voeding in het algemeen? Bekijk dan dit gratis webinar eens.