Recept: knolseldersteaks

Recept: knolseldersteaks

Knolselder: het is een groente die ik heb moeten leren eten. En die ik jammer genoeg ook altijd met lange winters associeer en die daarom toch niet meteen bovenaan in mijn favorietenlijstje opduikt.

Met Kerstmis besloten we knolselderpuree te maken om toch wat groenten te verstoppen in de feestelijke gratin. Maar de knolselder die we kochten was zo’n joekel, dat ik ‘m niet helemaal kon verwerken in de puree. En omdat ik nog geen vleesvervanger had, besloot ik knolseldersteaks te maken. Die waren te lekker om het geïmproviseerde receptje niet te delen.

Nodig voor 4 steaks (en de ‘kontjes’ van het kwart knolselder)

  • een kwart knolselder, geschild
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 koffielepel gewoon paprikapoeder
  • een snuf cayennepeper
  • 1/2 koffielepel komijn
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook, geperst

Zo maak je het:

  1. Maak een marinade met alle bovenstaande ingrediënten.
  2. Snij de knolselder in kwarten en daarna in schijfjes. Snij een paar inkepingen in de knolselderschijfjes, zodat de marinade beter in de groente trekt. Bestrijk rijkelijk met de marinade.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Leg de knolseldesteaks op een ovenschotel bekleed met bakpapier en bak gedurende 10 minuten aan elke kant. Bestrijk na het omdraaien nog met de resterende marinade.

Dit combineerde ik met véél groenten (romanesco, spruitjes, wortelen en venkel) en natuurlijk knolselderpuree tot een heerlijk feestmaal dat smaakte naar meer.

Nog niet overtuigd van knolselder? Probeer dan deze knolselderkroketjes van Leentje eens!

Meer tips om zo’n bordje vol te combineren, vind je in mijn boeken ‘Lekker Duurzaam‘ en ‘Het Duurzame Endo-dieet

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.