5 moestuin boeken die je wilt lezen
1. Meiden in de Moestuin | 2. Het nieuwe Stadstuinieren | 3. Basishandboek voor de Biologische Moestuin | 4. Jelle’s Makkelijke Moestuin | 5. Zelfgeoogst
Inspiratie opdoen
Ik heb nog geen moestuin. Maar ik wil er wel 1. Jij ook? Ik heb echt geen idee hoe je dat doet, een moestuin starten! Verder dan basilicum en waterkers ben ik nog nooit gekomen… In Groningen heb ik moestuin voorwerk gedaan. En nu lees ik moestuin boeken en sites over moestuinieren. Als jij goeie starterstips hebt, hoor ik het heel graag! Wat doe ik bijvoorbeeld tegen 8 uur brandende zon op mijn balkon? Komt dat wel goed met die plantjes? Ik zal jou ook op de hoogte houden van mijn vorderingen. Nu eerst 5 gave boeken die ik tegenkwam om mee te beginnen.
Musthave?
Een boek delen is beter voor het milieu dan er allemaal zelf eentje kopen. Maar welk boek is het fijnst? Dat is nog best lastig te bepalen als je met je handen vol in de boekhandel staat. Weet je hoe ik dat oplos? Ik reserveer mijn boeken eerst kosteloos bij de bieb. Meestal liggen ze dan binnen twee weken voor me klaar. Daarna kies ik welk boek ik echt graag wil hebben. Trouwens, met dank aan de Stichting Leenrecht krijgt de auteur gewoon geld als je een boek leent!
1. Meiden in de moestuin
Alleen de titel en voorkant van dit moestuin boek vind ik al te gek! De schrijfster Alex Mitchell heeft nog twee boeken geschreven. Op Alex’s website lees je er alles over. Alleen haar eerste boek Meiden in de Moestuin is vertaald in het Nederlands. De andere twee (Edible Balcony en The Rurbanite) volgen vast snel. Op Amazon.co.uk vind je een Engelstalig inkijkexemplaar. Handig aan dit boek is dat er duidelijk vermeld staat hoe makkelijk een plant is. Ik heb zelf makkelijke groenten gekozen om mee te beginnen. Als je net als ik beginner bent, is het natuurlijk wel leuk als je ook resultaat behaalt!
2. Het Nieuwe Stadstuinieren
Nog zo’n coole chick: Celia Brooks Brown. Celia houdt van koken en schrijft over van alles. Van vegetarisch eten, moestuinieren tot afvallen met een speciaal dieet. Celia is bekend van de BBC. Haar boek over het Nieuwe Stadstuinieren heeft veel lovende recensies gekregen. Dit boek is een soort dagboek van een jaar tuinieren in de tuin. Praktisch zijn de overzichten waarin je kunt zien welke groenten je wanneer kunt planten. En dan zie je meteen dat je zelfs in september nog zou kunnen starten met een moestuin. Dan kan je een poos later wintergroenten oogsten! Zelf startte ik pas in juni. Maar dat leverde evengoed verse rucola op!
3. Basishandboek voor de Biologische Moestuin
Een echte klassieker van een Duitse mevrouw: Marie Luise Kreuter. Met klassiekers is natuurlijk niets mis! Want natuur is natuur. En lieveheersbeestjes volgen geen trends (denk ik tenminste). Wat minder hip maar je hebt er wel veel aan! Er zijn meer klassiekers waar iedereen op internet wild van is. Bijvoorbeeld het Handboek Ecologisch Tuinieren van VELT. Dat schijnt een soort bijbel te zijn. Ik vermoed wel voor de wat meer gevorderde moestuinierder. Dus als je net als ik op zoek bent naar makkelijk moestuin boeken om inspiratie op te doen, begin dan maar niet bij deze twee bijbels.
4. Jelle’s Makkelijke Moestuin
Een jonge jongen die een moestuin promoot. Bijzonder vind je niet? Jelle heeft een goed concept waar je vast wel eens van hebt gehoord. Het heet de vierkante meter tuin. Het gaat om een houten vak verdeeld in vakken. Doordat je steeds maar met 1 vakje aan de slag gaat, is het werk te overzien. Daardoor heb je meer lol in je moestuintje. Ik denk dat Jelle een punt heeft. Als mijn balkon groter was, zou ik dit tuintje zeker overwegen!
5. Zelfgeoogst
Last but not least. Zelfgeoogst, geschreven door Marian Flint. Volgens Marian is een moestuin niet meer dan aarde, plantjes en wat water. Easy! In het boek vind je een handig ontwerp met moestuinkistjes. De illustraties en foto’s zijn mooi en de recepten heerlijk. Het boek is van uitgeverij SNOR. Ik ben van al hun boeken fan, natuurlijk vooral van ‘mijn eigen’ 9 Maanden Zwangerschapsplakboek. Op Bol.com vind je inkijkexemplaren.
Wat leuk!! Mijn moestuin op het dakterras gaat heel goed. ik laat graag een keer mijn moestuin aan je zien en heb inmiddels ook al wat tips en tricks voor je.
Thanks for the review of my book. You can get The Rurbanite in Dutch too! It’s called Landleven in de Stad and is published by Fontaine Uitgevers
http://www.bol.com/nl/p/landleven-in-de-stad/9200000011366538/