Win 1 van de 3 boeken “Groeten uit Transitië”

Win 1 van de 3 boeken “Groeten uit Transitië”
Transitie? Wat is dat? Laat ons zeggen dat het de zoektocht is naar duurzamer leven. En die zoektocht kan plezant zijn, maar ook curieus, creatief, gezond, uitdagend en soms ook hilarisch.
Dat bewijzen Eva Peeters, Mme Zsazsa, Kristien Hens, Dorien Knockaert, Joke Rous, Elza D. en Marijn Dionys. Allen hebben ze geleerd door ervaring in het dagelijkse leven. Dus als zij het kunnen, wij toch ook, niet?
i love eco blog, madama zsa zsa, groetjes, uit transitië, moestuin, verandering, boek,
Groeten uit Transitië is een boek vol duurzame ideeën. Wil jij ook meer weten over vegetarisme, moestuinieren, autodelen, verbouwen, eetbare bloemen, composttoiletten, vrachtschipreizen, zelfgemaakte deo,… ? Aan de hand van plezante tekeningen, handleidingen en recepten leer je leuke, duurzame alternatieven kennen. Kleine dingen met een groots effect! Hier alvast een voorproefje.
i love eco blog, madama zsa zsa, groetjes, uit transitië, moestuin, verandering, boek,
Hebben die handel? Wij mogen alvast drie prachtexemplaren weggeven!
Post, voor het einde van de maand, jouw duurzame tip als reactie op deze blogpost en wie weet win jij één van onze drie boeken! De 3 leukste tips met het grootste effect krijgen een exemplaar toegestuurd.

Beelden uit het boek Groeten uit Transitie, fotograaf: Elza D.


Print Friendly, PDF & Email


15 thoughts on “Win 1 van de 3 boeken “Groeten uit Transitië””

 • Tof!
  Eet een paar keer per week volledig plantaardig. ’s Middags kan je een salade eten met lokale seizoensgroenten (zeker in de zomer is dat hélemaal geen probleem) . ’s Avonds maak je een lekkere pasta met verse tomatensaus en seizoensgroenten, om het wat op te krikken kan je wat seitan toevoegen (bv. van Maya uit Hasselt).
  Om het helemaal duurzaam te maken kan je ook altijd groenten uit je eigen tuin nemen (als dat mogelijk is), zo weet je meteen waar je groenten vandaan komen en kan je heerlijk ontspannen in de tuin.

 • Lid worden van een Voedselteam! Daardoor moet je minder naar de supermarkt gaan en je steunt er de korte keten mee (je schakelt de tussenpersonen tussen de boer en de consument uit). Bovendien zijn de producten vers, lekker, meestal bio of toch zeker op een duurzame manier gekweekt, en van eigen bodem. Gedaan met boontjes die in slechte arbeidsomstandigheden gekweekt werden aan het andere eind van de wereld!

 • Op mijn facebookpagina https://www.facebook.com/alexandra.aerts.5 , kan je de duurzame tip met foto van mijn eco-kat bekijken: een échte re-user avant-la-lettre: hij hergebruikt resten voedsel, zetels, kussens, stukjes en beetjes van allerlei,dekens,vensterbanken,beddengoed,planten,tafels, stoelen etc… maar zijn favoriet bij uitstek en pièce de résistance is een kartonnen-kattenmand alias bio-boite-box-de luxe…bedoeld voor oud papier maar aangeslagen door een duurzaam dier!

 • Omdat alle kleine beetjes helpen:
  – veggie eten en nieuwe recepten uitproberen (www.kikkererwt.be), altijd plezant.
  – voor de honden zelf speeltjes maken van kapotte kleding, restjes stof, …
  – zelf (proberen) groentjes te kweken in een bakje op de vensterbank, een bloempot,serre of tuin. Heerlijk om die dingen te zien groeien!
  – regenwater voor de plantjes
  – een jaartje ‘stoppen met shoppen’, een uitdaging die met de week makkelijker werd :-). Kleding ruilen/zelf maken/ herwerken,…
  – kadootjes zelf maken. Fijn, persoonlijk, minder verpakking.
  – een zandloper aan de douche om korter te douchen.

 • Een lijstje met de dingen die ik doe:
  – Een eigen kruidentuin en moestuin
  – Kippetjes houden (gratis bio eitjes én recyclage van restaval)
  – Vegi zijn (en de niet vegi’s thuis vervangen hun stukje vlees soms door groentengerechten) of nog een stapje verder: vegan of raw proberen.
  – Verkoop spullen 2dehands of schenk ze weg aan de kringloop winkel, koop zelf ook bij kringloopwinkels, doe aan ruilen of hou een stoppen met shoppen project.
  – Zelf cosmetica maken of kiezen voor bio/proefdiervrije opties. Dat eerste is nog een leuke hobby ook!
  – Medicatie vervangen door kruidenkuren, supplementen en dergelijke. En de crea herboristen onder ons maken die dingen ook gewoon zelf! (op mijn blog staat er hoe je zelf supplementen kan maken)
  – Challenges aangaan. Denk aan 40 dagen zonder vlees, de vegan challenge, stoppen met shoppen, enzoverder.
  – EEN GROENE BLOGGER WORDEN! Dan let je automatisch ook meer op. 🙂
  – En ter ontspanning: groene boekjes en blogjes lezen om bij te leren waar je nog meer kunt op letten.

  Hmmm verder kan ik niets meer verzinnen dat hierboven nog niet gezegd is geweest. 🙂

  Lindsay

 • [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
  Plant een walnotenboom! Je hebt er heeeeerlijke noten van die je voorzien van de nodige natuurlijke vetstoffen (zeker als je geen vlees eet zijn noten heel voedzaam voor je) + je kan ze heel lang bijhouden … getuige: sinds september liggen onze noten lekker droog en fris in de kelder en nu ( 8 maanden later!) kan ik er nog altijd heerlijke walnotenkoekjes van maken die wij (de ecotrippers) op onze fietstocht gaan meenemen als krachtvoer! Binnenkort vind je het receptje ook op onze blog (eco-tripping.blogspot.be) Wat wil je nog meer

 • [Marked as spam by Antispam Bee | Spam reason: Server IP]
  Ik gooi mijn kleren nooit weg. Kleren die ik een beetje beu ben maar er toch nooit mooi uitzien, knip ik netjes naast de naden. Zo heb ik mooie stof om kleren te maken voor de dochter: rokjes, kleedjes, t-shirts, sjaaltjes enz. De dochter is dan blij omdat ze iets moois heeft en zowel het milieu als mijn portemonnee is er goed bij. Je hoeft dus zefs niet op zoek te gaan naar goedkope stoffen ( ook weeral tijd en benzine uitgespaard), gewoon even en je eigen kleerkast rondkijken. Je kan dit ook doen met miskopen, die je nooit draagt. Kapotknippen en er wel iets leuks mee maken.

 • Je kan heel wat geld besparen door wasbaar maandverband te gebruiken! Je vindt ze in alle kleuren, maten, stofjes, enz. Geen irritaties meer, nooit meer plakrandjes, niets dat nog verschuift én GEEN afval meer!! Je wast ze mee met je handdoeken en hangt ze buiten op in de zon (wat een krachtige vlekverwijderaar is!). Geen zon? –> gewoon ophangen aan de draad! Er is niet veel waspoeder nodig en ze worden (bij mij) altijd schoon, zelfs op 30-40°C!
  Daarboven bestaat er ook nog eens de ladycup (of mooncup, keeper, enz). Een herbruikbare tampon. Geen lekjes meer en geen afval meer!
  Ik gebruik dan ook nooit meer wegwerpbaar maandverband (of tampons)!

 • Koffiedik bijhouden! Je kan het door de wasbak spoelen om de leidingen proper te houden, of je kan er mee scrubben (vooral de billen). Scrubben onder de douche = 2 vliegen in één klap!

 • Alleen wanneer we echt iets nodig hebben (en geen alternatieve optie vinden met de spullen die we reeds hebben) gaan we ernaar op zoek: kunnen we het lenen? Zonee, is het vindbaar in het tweede handscircuit? Dan pas op zoek gaan naar iets nieuws. En wat we hebben hergebuiken op andere manieren in huis natuurlijk!

  Verder: de paardenbloemen in de tuin snij ik de kopjes af zodat ze zich niet verder verspreiden, maar de blaadjes verdwijnen in salades. Waar mogelijk recycleer ik zaden uit groenten en fruit om het jaar nadien verder mee te oogsten.
  Nooit gedacht dat een stadsmus als ik zo van haar tuin zo kunnen genieten!

 • Kijk eens vaker om je heen wat je van gratis dingen kan maken. Van oude fietsbanden, bijvoorbeeld, kun je mooie armbanden en kettingen maken. Oude blikjes vormen de basis voor leuke kaarsenhouders of asbakken en van oude melk- of sappakken knutsel je portomonnees! Ik kan helaas geen foto’s toevoegen 🙂

 • Ik heb een jaar ‘stoppen met shoppen’ aangekondigd. Klinkt makkelijker dan het is. Gekomen door het besef dat ik altijd nieuwste spulletjes aandeed en oude in de kast liet hangen. En ook door zwanger te zijn en maar een beperkte ‘kleerkast’ te hebben, ontdekte ik dat je veel kunt met weinig (creatief combineren). Daarnaast heeft ook de reportage “Sweat, blood and t-shirts” (te bekijken op Youtube – concept: vijf Britse fashionista’s werken mee in de kledingindustrie in India) mij erg doen nadenken. Het belachelijke loon waarvoor die mensen zich uit de naad werken in vreselijke werkomstandighen om ons goedkope kleding te kunnen aanbieden: dat klopt gewoon niet!

  Het is fijn om onder het juk van het shoppen vandaan te komen. Dat je een winkel kunt passeren met geweldige schone kleedjes en denkt. “Tja, dat is mooi. Maar in mijn kast hangen er ook veel mooie. Zoniet, mooiere.” Dat je beseft dat je geluk niet afhangt van het aantal kleren in je kast. Vooral dat laatste. Beter leven met minder. Niet meer gaan shoppen met vriendinnen, maar naar vegetarisch gaan eten. Of naar een tentoonstelling gaan. Of naar Repair café.

  Gentse groetjes!

  ps: Heb het boek al gedeeltelijk gelezen (uitgeleend als sprinter in de bib), maar zou er graag nog wat meer in rondneuzen. Gezien ik tegen het kopen van boeken ben, zou het wel fijn zijn om er eentje te winnen 🙂

 • De tip is misschien iets waar weinigen mensen aan denken maar opteer eens voor een professioneel kleuradvies. Je komt zo nl. te weten welke kleuren je doen stralen en welke je beter vermijdt. Dankzij dit advies, waar je trouwens levenslang plezier van hebt, want je verandert niet van type, bespaar je niet alleen massa’s miskopen, maar heb je ook minder make-up nodig, gezien je met de juiste kleuren er op je mooist uitziet. Door kleuren uit jouw seizoenspalet te dragen zal je jouw garderobe ook beter op mekaar kunnen afstemmen en heb je ook minder kleding nodig. Win win dus voor het milieu en je portemonnee. Zeker als je weet dat een advies al mogelijk is voor slechts € 40 p.p. haal je er in no time je investering uit! 🙂

 • water water en nog es water-tips
  gebruik t water van uw warme kruik in de winter (geen verwarming nodig in de slaapkamer zo!) om de planten te gieten s morgens
  zet een teiltje onder de keukenkraam. kan je dat water gebruiken voor de borders in de zomer, of zelfs voor t toilet door te spoelen
  en spoel die kleine plasjes gewoon niet door
  kook elke ochtend een thermos water, kan je heel de dag koffies en thees drinken zonder opnieuw het vuur aan te steken of de waterkoker, en dan ben je ook minder geneigd om het restje vol kalk in de moor of waterkoker weg te gooien
  vul een bekertje om je mond te spoelen na t poetsen: veel minder water
  boor gaten in je dakgootafvoer en plant er een leuke bodembedekker onder zoals maagdepalm, dan verdwijnt het nie in de riool en daalt het oppervlaktewater niet, of vang het water op in een ton om mee te kuisen en co

  da zijn er toch al enkele! in de hoop de oorlogen om water onnodig te maken 😉

  hopelijk vind ik er nog in dit heerlijk transitieboek dat gauw in mijn brievenbus valt 😉

 • Proficiat An, Fenne & Lindsay, jullie zijn de winnaars van het boek: Groetjes uit Transitië. Mailtje volgt.
  Aan alle andere ecolovers: super bedankt voor jullie enthousiaste reacties. Blijf ons volgen en wie weet komt er binnenkort nog eens een boek aan bod 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.