Recept: pasta met pompoensaus en gekarameliseerd witlof

Recept: pasta met pompoensaus en gekarameliseerd witlof

Half november is de tijd van het jaar waarin onze moestuin helemaal stilvalt. Om niet helemaal te moeten afkicken, kweken we sinds een paar jaar tijdens de winter witlof in onze kelder. De witlofwortelen bestellen we in groep via onze Velt-afdeling. We zetten ze in wat tuinaarde in bakken en dekken af met juten zakken. Veel verzorging hebben ze niet nodig: gewoon af en toe checken of ze niet te droog staan en indien nodig wat water geven. 

Vijftig stronkjes witlof

Dit jaar groeien de wortelen allemaal even hard, waardoor we deze week dus met vijftig stronkjes witlof zitten. En dus word ik uitgedaagd om lekkere receptjes te maken. Voor dit recept baseerde ik me op eentje van VeganBox. Pompoenen hebben we ook nog bij de vleet en in het begin van de herfst heb ik dat ook nog super graag. Dus aten we al twee keer pasta met pompoensaus en gekarameliseerd witlof. Super lekker!

Nodig voor vier personen:

Voor de pasta met pompoensaus

  • 300 gr pompoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 koffielepel groentebouillonpoeder
  • Peper
  • Naar smaak: een stukje rode chilipeper
  • 500 gr pasta

Voor het gekarameliseerd witlof:

  • 6 stronkjes witlof
  • Het sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 sjalotje 
  • 2 koffielepels kokosbloesemsuiker
  • Olijfolie

Zo maak je het:

  1. Snij de pompoen in stukken en haal er de pitten uit. Pompoenen uit mijn moestuin schil ik nooit omdat ik weet dat er geen chemische stoffen mee in aanraking kwamen. Snij in blokjes en besprenkel met wat goede olijfolie. Voeg hier het stukje peper toe als je van wat pit houdt. Bak ze gedurende 15 à 20 minuten in de oven op 175° gaar. Pureer ze daarna met een staafmixer of in een keukenrobot tot een gladde massa.
  2. Meng in een kookpotje de pompoenpuree met de kokosmelk en het lepeltje bouillonpoeder. Roer goed door en breng op een laag vuurtje aan de kook. 
  3. Snipper het sjalotje en stoof gedurende minstens vijf minuten aan in wat olijfolie. Maak intussen het witlof schoon en snij de stronkjes doormidden.
  4. Doe het witlof bij het sjalotje in de pan en blus met het versgeperst sinaasappelsap en de sojasaus. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer tien minuten rustig sudderen, zodat het witlof gaart. 
  5. Zet intussen het water voor de pasta op het vuur en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Karameliseer het witlof door er twee koffielepeltjes kokosbloesemsuiker aan toe te voegen en op een rustig vuurtje te laten inkoken. Roer af en toe, zodat het zeker niet aanbrandt. 
  7. Roer de gekookte pasta door de pompoensaus. 
  8. Serveer met het gekarameliseerd witlof. 

Optie: hou je van wat meer beet bij de pasta? Strooi er dan nog wat amandelschilfers over. 

Nog meer pompoenrecepten nodig? Die vind je in dit bericht.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.