Broodbeleg met koolzaadolie

Broodbeleg met koolzaadolie

‘Barbara, kun je wat hapjes maken met koolzaadolie?’ Carolina stelt me de vraag na een dag waarop alles fout liep, zowel in mijn planning als die van haar. Snel doorzoek ik mijn grijze hersencellen op zoek naar recepten met koolzaadolie. Niets, nog nooit iets over geschreven. En de planning voor de komende weken is al even druk. Toch stem ik toe, want de koolzaadolie komt uit mijn eigen dorp en de toeristische dienst wil bezoekers van een evenement komende zondag overtuigen van de kracht en de smaak van koolzaadolie.

 

Autosnelweg

Op het evenement staat 50 jaar E314 centraal. Ben ik daar als ecologist wel voorstander van, van zo’n viering? vragen twee gelijkgestemde zielen me de dagen erna. Tja, een autosnelweg zorgt vaak voor meer verkeer en deze snelweg in kwestie doorkruist de groene long van onze provincie. Maar, vraag ik me af, hoe zou onze provincie eruit zien zonder autosnelweg? Ik heb nu al vaak het gevoel afgesloten te zijn van het binnenland omdat er zo weinig aanbod openbaar vervoer is. Tuurlijk had ik de miljoenen euro’s liever in meer trein- en tramsporen gezien. En ik erger me blauw aan het toenemende verkeer en de files, zelfs op de E314. En aan de toenemende luchtvervuiling en smogdagen, ook in de lente. Maar dat relaas gaat mijn hapjes zuur maken en daarvoor was ik niet gevraagd.

 

De koolzaadmobiel

Walter Langers is een dorpsgenoot die gefascineerd werd door het Jommeke-album ‘De koolzaadmobiel’ en er ook zelf eentje bouwde. Hij perst z’n eigen koolzaadolie: daarop rijdt z’n tractortje én een deel verkoopt hij rechtstreeks aan klanten en tijdens evenementen. Z’n koolzaadmobiel is onderdeel van een collectie oude tractoren die je kunt bezoeken in zijn museum.

 

Olie

Koolzaadolie, dus. Moet ik iets speciaals doen als ik mijn geliefde olijfolie vervang door koolzaadolie? Ik vraag het aan mijn beste collega Leentje en zij raadt me aan op het erop te wagen: vervangen en proeven, die olie!

[lt_recipe name=”Aioli” prep_time=”5M” summary=”Aioli is een looksaus die je maakt zoals mayonaise.” print=”yes” image=”http://blog.iloveeco.be/wp-content/uploads/aioli-1448217_1280-250×141.jpg” ingredients=”* 1 ei;* 1 koffielepel mosterd;* 1 koffielepel citroensap;* 250 ml koolzaadolie;* 2 teentjes knoflook, geperst” ]Doe het ei, de mosterd en het citroensap in een kom. Meng met een staafmixer en maak ook op- en neerwaartse bewegingen. Voeg in een fijn straaltje de olie toe. Voeg als laatste de geperste knoflook toe. [/lt_recipe]

 

[lt_recipe name=”Tapenade van zwarte olijven” prep_time=”5M” print=”yes” image=”http://blog.iloveeco.be/wp-content/uploads/lunch-791697_1280-250×167.jpg” ingredients=”* 200 gr zwarte olijven (ontpit);* 1 teentje knoflook;* 1 eetlepel kappertjes;* 6 eetlepels koolzaadolie” ]Snij de olijven in vier. Meng alle ingrediënten in een kom en zet er een paar keer kort de staafmixer in. Zo heb je een mooie structuur, waarin je toch nog wat stukjes olijven overhoudt. ;;Optie voor de niet-vegetariërs: voeg vijf ansjovisfilets toe aan de ingrediënten.[/lt_recipe]

 

[lt_recipe name=”Rode bieten – cashewdip” print=”yes” image=”http://blog.iloveeco.be/wp-content/uploads/photo-1549032404-01ded1c8821b-167×250.jpeg” ingredients=”* 1 grote of 2 kleine rode bietjes;* 2 eetlepels koolzaadolie;* 1 eetlepel honing;* 150 gr cashewnoten;* 1 teentje knoflook;* een kneepje citroensap;* peper & zout” ]Schil de rode biet en snij ze in grove stukken. Doe ze in een ovenschotel en besprenkel met koolzaadolie en honing en kruid met peper en zout. Bak in een oven op 180°C gedurende ongeveer 30 minuten. ;Doe de cashewnoten in een pannetje en zet ze onder water. Voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Laat de cashewnoten ongeveer vijf minuten koken. Giet ze af.;Mix de noten met de fijngehakte knoflook, de geroosterde biet, wat citroensap en peper en zout tot een smeerbare structuur.[/lt_recipe]

 

[lt_recipe name=”Kik-curry” prep_time=”15M” print=”yes” ingredients=”* 200 gr gekookte kikkererwten;* 1 eetlepel currypoeder;* 1/2 ui, fijngesnipperd;* 2 eetlepels zwarte balsamico-azijn;* 2 eetlepels witte balsamico-azijn;* 2 eetlepels agavesiroop;* 150 gr smeerkaas;* 2 eetlepels koolzaadolie” ]Verhit de koolzaadolie in een pan en doe er de kikkererwten en het currypoeder bij. Roerbak goed tot de kikkererwten goudbruin worden.;;Blus met de twee soorten balsamico-azijn en roer even goed om. Doe er ook de agave-siroop bij en roer nog even goed terwijl het vuur nog aan staat. ;;Haal van het vuur en meng in een kom met de fijngesnipperde ui. Zet er de staafmixer in en pureer zo fijn als jij het straks op je boterham wil hebben. Voor mij mogen er best nog wel wat identificeerbare kikkererwten in zitten, maar jij bent de baas.;;Meng met de smeerkaas en roer goed om. Proef even of je tevreden bent van de smaak en kruid eventueel nog af met peper en zout.[/lt_recipe]

 

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Broodbeleg met koolzaadolie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.