Recept: snelle pizza met rucolapesto en gebakken radijzen

Recept: snelle pizza met rucolapesto en gebakken radijzen

Afgelopen lente was op alle vlakken speciaal. Ik had minder tijd dan ooit te besteden in mijn moestuin, maar snakte meer dan ooit naar goed eten als ik thuis kwam na lange dagen. En elke keer stond ik met verbazing te kijken naar wat mijn moestuin produceerde zonder er veel tijd in te steken: de uien die vorig jaar bleven staan, bloeiden heerlijk voor de bijen. Overal kwam er rucola uit, twee warmoesplanten van vorig jaar bleven maar blaadjes produceren, mizuna overal en intussen zijn ook de kruidentuin en de eetbare bloemen weer volop in productie.

 

Overvloed

Op dit moment geeft mijn moestuin me een overvoed aan rucola. En daar maakte ik pesto van. Heerlijk bij de barbecue, bij de pasta (zeker in dit recept als er nog asperges zijn!), bij de aperitief als dipsaus. En op pizza natuurlijk! 

Ik liet me inspireren door dit recept en borduurde daarop door, want ik had geen champignons in huis en de radijzen die ik als markeerzaad (*) zaaide tussen de wortelen, moest ik dringend verwerken. Van collega Leentje leerde ik dat je radijzen heerlijk kunt bakken in de pan en dat ze super smaken als je ze blust met wat balsamico-azijn. 

 

Heb je even tijd?

Ik maakte van dit recept de snelle variant, d.w.z. een pitabroodje doormidden gesneden als bodem gebruiken. De trage variant is met zelfgemaakte desemplatbroden. Heerlijk om in de zomer te maken en te bakken op open vuur. Maar daar kon ik in deze drukke maand jammer genoeg geen tijd voor vrijmaken. Belofte aan mezelf voor als het binnenkort vakantie is: platbroden maken en bakken op open vuur.

 

[lt_recipe name=”Minipizza’s met rucolapesto en gebakken radijzen” servings=”8″ prep_time=”20M” cook_time=”5M” total_time=”25M” summary=”Voor de snelle variant heb je maar 25 minuten nodig. Voor de lange variant tel je best meer dan 3 uur.” print=”yes” image=”http://blog.iloveeco.be/wp-content/uploads/IMG_4811-250×250.jpg” ingredients=”* 3 handen vol verse rucola (hou wat apart voor de garnering);* 100 gr pecorino-kaas (of 3 eetlepels edelgistvlokken als je vegan wil);* 150 ml van je beste olijfolie ;* 50 gr cashewnootjes;* peper (en zout) naar smaak;* een bussel radijzen;* 2 eetlepels balsamicoazijn;* als je wil: wat kaas om af te werken;* 50 gr moederdesem;* 100 gr water;* 1 eetlepel honing;* een flinke geut olijfolie;* 2 teentjes knoflook, geperst;* een handjevol platte peterselie, fijngesneden;* 250 gr Griekse yoghurt;* 500 gr lichtvolkoren meel;* 10 gr zout” ]Meng in een food processor alle ingrediënten voor de pesto en meng tot je quasi geen stukjes cashewnoot meer ziet. ;;Gebruik pitabroodjes als je geen tijd hebt. Heb je wel tijd, kneed dan het moederdeeg en het meel met honing, olijfolie, knoflook en de Griekse yoghurt tot een brooddeeg. Kneed er pas op het einde het zout door. Laat het minstens 2 uur rijzen op een warme plek. ;;Maak van het deeg acht bolletjes en kneed ze plat tot een pizzabodem. Verwarm de oven voor op 250°C of maak een vuurtje in de barbecue. ;;Verhit in een pan wat olijfolie en bak er de radijzen (in kwartjes gesneden) in. Als ze bijna gaar zijn, blus de radijzen dan met twee eetlepels balsamicoazijn en laat de azijn karameliseren in de pan.;;Beleg de pitabroodjes of de platbroden met een flinke eetlepel pesto en verdeel er de radijzen over. Werk af met kaas als je dat wil. ;;Bak de minipizza’s gedurende een kwartier in de oven (als je met platbroden werkt) of vijf minuten als je met pitabrood werkte.[/lt_recipe]

 

(*) Wortelen kiemen heel traag. In de moestuin betekent dat dat allerlei andere (on)kruiden sneller zichtbaar zijn dan de wortelen en het dus moeilijk is om te wieden. Daarom zaai ik tussen de wortelen altijd een handjevol radijzen. Die komen sneller uit dan de (on)kruiden, waardoor ik perfect zie waar ik moet wieden. En je hebt er nog eens opbrengst van ook. Win-win!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.