Recensie: Lekker gesmeerd – van groente tot spread

Recensie: Lekker gesmeerd – van groente tot spread

Ik vind het elke ochtend een dilemma: wat neem ik mee om op de trein te ontbijten? Brood met beleg of yoghurt met granola? Of toch maar een dagdosis vers fruit, al dan niet snel in de blender tot een smoothie gemixt? Brood met beleg is de snelste optie, maar niet altijd de gezondste of de meest klimaatvriendelijke. Behalve als je portie groentebeleg in de koelkast hebt staan, natuurlijk. En met het nieuwe Velt-boek ‘Lekker gesmeerd’ heb je eigenlijk geen excuus meer om elke week in elk seizoen zo’n overheerlijke portie groentebeleg klaar te maken.

 

Ecosmos

Vroeger was er een klein boekje met de welluidende naam ‘Ecosmos’. Het is het boekje dat ik het meest versleten heb van alle kleine Velt-boekjes, denk ik. Want het lag altijd wel ergens in mijn keuken, waar pagina 18 al eens helemaal besmeurd was met ketchup en over pagina 37 een kop koffie ging. Om maar aan te tonen dat het een topboekje was. Ik vond het dus ook een geweldige keuze van Leentje en co bij Velt om voor een grotere en uitgebreidere versie van dit boek te gaan. Want de smeersel-inspiratie van Leentje is eindeloos: elke groente tovert zij wel om tot een smeersel. Ideaal voor op de boterham, maar ook als dip bij een aperitief of als aanvulling op een slaatje. 

 

ecosmos
Een infographic toont je hoe je ‘from scratch’ zelf een groentebeleg maakt.

 

Inhoud

46 recepten voor smeersels vind je in dit boek, bijna allemaal vergezeld van een foto waar je honger van krijgt. Maar het boek is meer dan dat. In een stevige inleiding neemt Leentje mee mee door de voordelen van seizoensgroenten, de achtergrond van kaas, bewaartips, tips voor kinderen, vleesvervangers en het belang van een gezonde lunch. Helemaal geweldig vind ik de ideeën om de broodbelegjes ruimer te gebruiken in volwaardige menu’s. En de infographic over hoe je zelf from scratch een broodbeleg samenstelt. Ik zet het, die Leentje kan toveren met groenten. Soms vraag je je af hoe ze het allemaal blijft uitvinden. 

Ook interessant zijn de reportages tussen de recepten door, waarin groentechefs hun ideale broodlunch beschrijven. Die zijn van een ander niveau dan de gewone recepten, waardoor ze voor mij ook iets minder toegankelijk worden. Maar als inspiratie kunnen ze zeker dienen.

 

ecosmos
Van de foto’s krijg je honger en goesting om meteen aan de slag te gaan.

Look & Feel

Lekker gesmeerd werd een degelijk boek, met een dikke kaft, maar nog wel klein genoeg om op je aanrecht tussen je groenten te leggen. De lay-out is soberder dan Leentjes vorig Velt-boek ‘Kook het Seizoen’. Op de kwaliteit van de foto’s (van de hand van Wout Hendrickx en gestyled door Debby De Mangelaere) werd niet ingeboet: die zijn van topkwaliteit. Kleine symbooltjes tonen je in welk seizoen je het smeersel best maakt en of het geselecteerd werd door de kinderjury. De ingrediënten zijn toegankelijk als je al eens af en toe in een natuurvoedinswinkel komt. Ook een pluim voor woordkunstenaar Reine De Pelseneer die er zoals altijd voor zorgde dat de teksten piekfijn in orde zijn.

 

ecosmos
In reportages tussen de recepten door verklappen groentechefs hoe zij hun ideale broodje beleggen.

 

Conclusie

Of je nu al ervaring hebt met zelf broodbeleg maken of je nog een volledig groentje bent: dit boek zal je kijk op ontbijt of lunch op basis van brood volledig veranderen.  Geen kaas, ham of salami meer voor wie de kunst van de groentesmeersels onder de knie heeft. Hoedje af voor Leentje, Emelie en Nadia. Ik mis jullie!

 

Lekker gesmeerd, van groente tot spread kost 20 euro voor Velt-leden en 25 euro voor niet-leden. Je kunt het hier of bij je plaatselijke Velt-boekenverantwoordelijke bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.