Begin dit jaar ging in New York het Internationaal Jaar van de Bossen van start. Met deze actie zet de Verenigde Naties het bos in de kijker. De Week van het Bos doet ook mee en met de slogan Bos zonder grenzen trekken ze dit jaar van 9 tot en met 16 oktober het bos in.

Sta even stil bij de betekenis van bossen en natuur in ons eigen leven. Een bos is zo veel meer waard dan je denkt. Enkele voorbeeldjes:

Een kwart van de geneesmiddelen in de apotheek bevat plantaardige stoffen en de helft van die stoffen is afkomstig uit de tropische regenwouden.

Slechts 31% van de aarde is met bos bedekt en toch leven ongeveer 66% van alle planten­ en diersoorten op aarde in bossen.

Heel wat dieren vinden voedsel in het bos, eekhoorntjes verzamelen beukennootjes, gaaien eikels, maar ook wij vinden lekkers in het bos. Inheemse regenwoudbewoners voeden zich vooral met bosvruchten, knollen, insecten, wild en dichter bij huis smullen we van morieljes, eekhoorntjesbrood, kastanjes of bramen.

Je dagelijkse kop koffie is oorspronkelijk afkomstig uit het bos. Koffiestruiken zijn ongeveer drie tot vier meter hoge, groenblijvende struiken die het best in het donkere en zeer vochtige milieu van het bergwoud gedijen.

Tot in de 19de eeuw was hout wereldwijd de belangrijkste energiebron, maar in grote delen van de wereld zijn mensen nog steeds afhankelijk van hout om te koken en zich te verwar­men.

Een huis zonder hout is bijna ondenkbaar. Sommige mensen leven zelfs in en met het bos, zoals de Pygmeeën in Centraal­-Afrika, de Amazone Indianen in Zuid­-Amerika of de Penan in Sarawak (Borneo).

Je ziet het, een bos betekent meer dan een stukje hout. Om dit te vieren en onder de aandacht te brengen, kan je tijdens de Week van het Bos meedoen aan tal van leuke activiteiten in Vlaanderen. Check snel de activiteitenkalender, er staan al meer dan 250 activiteiten gepland, keuze genoeg dus!

 

via vbv.be/weekvanhetbos

 

 

Print Friendly