Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Gastblog Kook Eet Leef: Eco in je brooddoos! (2)

Gastblog Kook Eet Leef: Eco in je brooddoos! (2)

Leentje Speybroeck is Gebeten Door Beter Eten. Je kan haar volgen via haar blog Kook Eet Leef. Twee weken geleden gaf ze al tips & tricks voor een gezonde, biologische, ecologische brooddoos die ook nog eens lekker smaakt!

Vandaag krijg je tien extra tips én twee receptjes. Eén van de tips is namelijk dat je zelf beleg kan maken van groenten en peulvruchten. Laten we dat snel proberen!

Wil je Leentje in levende lijve aan het werk zien, leren koken met overschotjes en achteraf smullen van al dat lekkers? Stuur Leentje dan een mail (leentje.speybroeck@velt.be), want samen met Velt en Volkskeukens gaat ze op zoek naar biologische overschotten die nog perfect eetbaar zijn maar niet meer verkocht mogen worden. Lekker koken tegen verspilling!

I love eco blog, Gezonde brooddoos, Brooddoos tips, Leentje speybroeck

Bonenspread

Nodig

– 1 blik witte bonen
– 2 tenen look
– olijfolie
– peper en zout
– citroensap
– tijm of rozemarijn

Bereiding

Laat de bonen uitlekken. Verwarm, op een matig vuur, een pan met een goeie scheut olijfolie. Fruit de look zachtjes. Voeg de bonen toe en roerbak gedurende 8 minuutjes, voeg nog wat olie toe indien de bonen beginnen te kleven. Voeg zout, peper en kruiden toe. Plet alles met een vork en breng op smaak met een paar druppels citroensap.

Heerlijk op warme toast! Met gegrilde paprika! Supergoedkoop! Eiwitrijk! Gemakkelijk! Gezond!

I love eco blog, Gezonde brooddoos, Brooddoos tips, Leentje speybroeck

Pittaslaatje

Nodig

– 100 gr sojabrokken
– 100 gr prei (wit en groen)
– twee soeplepels ketchup
– twee soeplepels biomayonaise (of soyanaise)
– peper en zout
– 1/2 koffielepel paprikapoeder
– 1/2 bio groentenbouillonblokje (of een soeplepel indien poeder of pasta)
– olijfolie

Bereiding

Week de sojabrokken 15 minuten in een kop heet water met het bouillonblokje. Snijd de prei in ultrafijne halve ringen. Laat de sojabrokken uitlekken en bak ze vervolgens in hete olijfolie tot ze goudbruin worden. Meng de preireepjes en sojabrokken met de mayo, ketchup en kruiden. Zet er indien gewenst even de soepmixer in voor een iets fijner resultaat.

 

Tot slot geef ik je nog tien easy tips mee om een 10 op 10 te halen met je eco brooddoos. Veel succes en laat het je vooral smaken!

Tien tips voor een eco brooddoos

1. Investeer in een basispakketje ‘droogvoer’: gedroogd fruit, noten, pitten, zaden, granen,…
2. Vervang de artificiële producten door een natuurlijke variant: boter i.p.v. margarine, fruit i.p.v. fruitsla, natuuryoghurt i.p.v. yoghurt met een smaakje.
3. Vul je eigen potjes met producten uit een grote verpakking om afval te voorkomen en vermijd dus eenpersoonsporties.
4. Van alle groenten en peulvruchten kan je zelf beleg maken. Op ecosmos, bij EVA en op tal van blogs (zoals de mijne) vind je heerlijke receptjes.
5. Koop een ecologische brooddoos en drinkbus (GreenJump en Kudzu).
6. Varieer. Neem ook eens soep, een slaatje, een rijstsalade of tabouleh mee naar school of werk.
7. Organiseer je week en je menu, koop en kook in het weekend. Zelfgemaakt broodbeleg blijft gerust een week goed.
8. Ken jezelf. Maak een portie die je op kan zonder binnenstampen maar ook zonder overschotjes.
9. Neem een groentenabonnement, sluit je aan bij een voedselteam of word lid van een zelfoogstveld om elke week je kersverse seizoensgroenten in huis te hebben.
10. Wees creatief. Combineer. Durf. Geniet!!

Leentje

Beelden via Leentje Speybroeck

 

 

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *