Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Win 1 van de 3 boeken “Gebeten door groenten”

Win 1 van de 3 boeken “Gebeten door groenten”
Ben jij ook Gebeten door groenten? Dan kan je met dit kookboek je smaakpapillen zonder twijfel verwennen! Op en top Vlaams met originele recepten en originele groenten die we vaak vergeten maar die we zo uit onze Vlaamse moestuin kunnen plukken.
Het vegetarische kookboek is er voor de beginnende vleesminderaar, de bewuste vegetariër én de doorwinterde veganist. Iedereen is welkom om zich te laten inspireren en om meer te weten te komen over lekkere seizoensgroenten en vleesvervangers.
En als kers op de taart is er een volledig hoofdstuk gewijd aan Veggie Desserts, mmm. De foto’s alleen zijn al een lust voor het oog!
Wij mogen een heerlijk receptje met jullie delen:
Boek, Win, I love eco blog, Davidsfonds, Gebeten door groenten, veggie kookboek, Jorun Verheyden, Karl Bruninx, Flexitariërs, vleesminderaars

Ingrediënten voor 4 personen:
– 4 aardperen, afgeborsteld en goed gewassen
– 4 raapjes, gele en witte
– 2 venkelknolletjes
– 2 rode bieten
– gezouten water (of stoomoven)

Ingrediënten voor de zuringcoulis:

– 4 dl groentebouillon
– 1 pakje zuring of spinazie
– sap van 1 limoen
– peper en zout
– een scheutje room

Versiering:

– brickdeeg om af te werken
– zuringblaadjes
– lente-uitjes
– rode peperbolletjes
– noedels of eiermie om erbij te serveren

Hoe begin je eraan?

Was de aardperen zeer grondig en schrob ze indien nodig, laat de schil er grotendeels aan en kook of stoom ze gaar. Doe hetzelfde met de raapjes, bieten en venkelknolletjes en snijd ze flinterdun in schijfjes. Maak het sausje door de groentebouillon aan de kook te brengen en een beetje te laten inkoken. Voeg de zuring of spinazie toe en breng hem op smaak met peper, zout en limoensap. Als alles goed is ingekookt, kun je het sausje mixen en afwerken met een scheutje room. Rol het brickdeeg op in rolletjes en bak ze in ongeveer 5 minuten af in de oven. Houd ze apart tot je alles serveert. Rol een paar schijfjes gekookte knolletjes op en zet ze recht in een diep bord. Schik de andere knolschijfjes eromheen en overgiet ze met de zuringsaus. Leg de brickdeegrolletjes erbovenop en versier het bord met zuringblaadjes, lente-uitjes en rode peperbolletjes. Je kunt dit gerecht ook serveren met eiermie of noedels.

Begin je al te watertanden? Deel dan snel voor het einde van de maand september jouw favoriete veggie recept als reactie op deze blogpost! Want dan maak je kans op 1 van de 3 boeken!

Smakelijk!

 

Het boek is uitgegeven door en te koop bij het Davidsfonds.
Recepten: Jorun Verheyden van Vegabites
Fotografie: Karl Brunicx

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Froggy is op zoek naar 50+50 enthousiaste testers!

Froggy is op zoek naar 50+50 enthousiaste testers!

AFGELOPEN: ALLE 100 PAKKETJES ZIJN OP!  – Dank je wel voor jullie enthousiasme! Ben je nieuwsgierig naar ecologische huishoudproducten en wil je de eerste stap zetten naar een ecofris huis? Dan heb je geluk! Want Froggy zoekt 50 enthousiastelingen die hun producten gedurende een maand […]

PrintFriendly and PDF
Win 1 van de 3 boeken van “The Green Kitchen”!

Win 1 van de 3 boeken van “The Green Kitchen”!

Het begon als een blog: Green Kitchen Stories, met gezonde vegetarische recepten. Nu mogen David en Luise met trots hun eerste boek voorstellen: The Green Kitchen! Het boek deelt 100 recepten uit hun dagelijkse leven én geeft enkele simpele tips om je voorraadkast meer divers […]

PrintFriendly and PDF


25 thoughts on “Win 1 van de 3 boeken “Gebeten door groenten””

  • Ik heb dit receptje net ontdekt en het is zo gemakkelijk!
    Als moeder van 2 kinderen gaat er niets boven lekkere en snelle recepten vind ik. Deze bananenpannenkoeken gaan dus mee in de broodtrommel naar school als gezonde snack.

    nodig:
    1 banaan
    1 ei

    zo ga je te werk:
    Mix 1 banaan en 1 ei met een staafmixer tot een moesje en bak ca 5 minuten tot een bananenpannenkoek, Smullen maar!

  • Mijn favoriete recept is pasta met spinazie en avocado.

    Nodig (voor 2)
    – Pasta (hoeveelheid zelf te kiezen)
    – een zak verse spinanzie
    – 2 avocado’s
    – sap van een halve limoen
    – Olijfolie

    De pan opwarmen met de olijfolie en de spinazie laten slinken, terwijl de pasta laten koken. Eenmaal de pasta klaar is, de pasta toevoegen aan de spinazie samen met het limoensap. Ten slotte de avocado als laatste toevoegen, zo voorkom je dat het een papje avocadomoes wordt (stukjes zijn beter!). Warm opdienen (al is het koud ook eetbaar). Smakelijk!

  • Gevulde champignons met prei en gerookte tofu:
    Ingrediënten voor 4 personen
    – 4 portobellopaddenstoelen
    – 200 g gerookte tofu
    – 200 g preiwit
    – 1 teentje knoflook
    – zout & peper
    – olijfolie (of hazelnootolie)
    Bereidingswijze
    1. Verwarm wat olie in een bakpan en bak daarin op een zacht vuurtje de portabella’s aan beide kanten.
    2. Snijd intussen de gerookte tofu en de prei in zeer kleine stukjes. Pel de knoflook en plet die.
    3. Verhit wat olie in een andere bakpan en bak daarin de prei en de knoflook.
    4. Voeg de tofu toe en kruid met peper en zout.
    5. Vul de portabella’s met het tofumengsel
    Smakelijk!

  • benodigd;
    rijst hoeveelheid naar wens
    kant en klare kerriesaus (aldi)+ melk
    blik ananas

    Voor als je eens snel wilt zijn lekker en eenvoudig

  • Mijn favoriet vegetarisch gerecht (niet veganistisch), recept ooit online gevonden maar wel wat aangepast:

    Oven voorverwarmen op 250°c
    2 vellen bladerdeeg
    1 potje smeerbare geitenkaas
    paar groene olijven
    paar kapperappeltjes
    rucola
    olijfolie
    gemalen kaas
    mozzarella
    balsamico
    scheutje room
    verse basilicum
    gedroogde oregano
    bokaal artisjokharten

    pizzaschotel en taartschotel insmeren met boter en bebloemen
    bladerdeeg inprikken en bakken op 250c° 7 minuten
    chavroux mengen met een scheutje room, peper en zout en een beetje gedroogde oregano
    kappertjes, olijven, mozzarella en artisjokharten in grove stukken scheuren
    chavroux smeren op het gebakken bladerdeeg (dun laagje)
    erbovenop de kappertjes, olijven, mozzarella, artisjokken
    bovenop gemalen kaas
    in oven op 220 °c voor ongeveer 5 – 7 minuten (te zien hoe koud de ingredienten zijn, in de gaten houden dat het bladerdeeg niet aanbrandt)
    uit de oven rucola en basilicum bovenop en besprenkelen met balsamico en olijfolie

  • Niet alleen lekker maar ook prachtig om zien in diepe witte borden!

    buffelmozzarella met sinaasappel
    1 bolletje buffelmozzarella voor 2 personen
    beetje rucola
    1 sinaasappel
    peper en zout
    geraspte citroenschil
    2 sneetjes prosciutto
    parmezaanse kaas
    balsamico
    munt

    snij het bolletje mozzarella in twee
    trek het wat uit elkaar, besprenkelen met wat peper en zout en geraspte citroenschil
    sinaasappel rondom schillen en tussen de vliesjes in partjes snijden
    rucola opeen sneetje prosciutto leggen en oprollen
    bord afwerken met wat muntblaadjes, balsamico en schilfers parmezaanse kaas

  • Mijn favoriet, zeker in de winter is rodelinzensoep (rode linzen koop ik bij Turkse winkels)

    Rode linzensoep

    3 koppen rode linzen
    2 ajuinen
    2 aardappelen
    1 soeplepel tomatenpuree
    1 bouillonblokje
    olie
    zout
    zwarte peper
    citroen
    muntblaadjes

    laat de linzen een half uur weken in lauw water
    snij intussen de aardappelen en ajuinen in blokjes
    laat de ajuinen even stoven in olie
    voeg dan de aardappelen en linzen erbij
    voeg tomatenpuree, bouillo en water toe en laat 30 minuten koken
    mix de soep en breng op smaak met zout en peper
    eventueel een beetje citroensap en muntblaadjes toevoegen

  • Mijn favoriete vegetarisch recept:

    ‘Gebakken kaas met notenkorst’

    – 2 platte stukken extra belegen kaas bv Gouda (korst verwijderen)
    – 80 gr gemalen/fijngehakte noten (walnoten, of hazelnoten, of gemengd, …)
    – 2 eetlepels paneermeel
    – 1 ei
    – 25 gr boter

    Het ei los kloppen met wat peper.
    De noten met het paneermeel mengen.
    De kaasplakken door het ei wentelen.
    Vervolgens goed bedekken met het notenmengsel.
    De boter verhitten in een pan en de kaasplakken 5 minuten langs elke zijde laten bakken.

    Het resultaat kan samen met enkele blaadjes sla en stukjes tomaat tussen een volkoren baguette worden gelegd, maar het past ook wonderwel bij gebakken/gekookte aardappelen en een fris slaatje.

    Smakelijk!

  • Ideaal voor een veggie die samen leeft met een vleeseter: stoemp van zoete aardappel en groene kool, gepureerd met een schijfje kruidenboter tussen! mmm, gemakkelijk om te serveren met veggieburger en een stuk vlees voor mijn partner

  • Amandel-pruimentaart vind ik superlekker

    1 rolkant-en-klaarbladerdeeg
    4 groterode pruimen
    100 mlhaver- of sojaroom (of een andere plantaardige room
    50 gamandelpoeder
    3 el + 2 elrietsuiker
    1/4 tlkaneel
    1 mespuntjevanillepoeder
    1 elmaizena

    Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het bladerdeeg open op een bakplaat en vouw de randjes om zodat je een verhoogd randje krijgt.
    Meng de haverroom, het amandelpoeder, de suiker, de maizena, kaneel en vanille in een kom. Giet dit mengsel over het bladerdeeg en strijk het netjes open.
    Snijd de pruimen in reepjes en verdeel ze gelijkmatig over het deeg.
    Bestrooi de taart met de rest van de suiker en bak ze af in ongeveer 30 minuten. De taartrand moet goed doorbakken zijn en het fruit zacht.

    En dan maar smullen mmmmmmmm

  • Net ontdekt, en al super fan: courgette gevuld met veggie-lekkers!
    Nodig voor vier personen:
    – 4 courgettes
    – drie pakjes (harde) geitenkaas op een rolletje
    – twee paprika’s
    – een bakje (250gr) champigonnen
    – elke andere groentesoort die je graag lust: het gaat eigenlijk met alle groentjes!
    – zonnebloempitjes
    – oregano

    Hol de courgettes uit. Plet de geitenkaas met een vork, en draai er de groentjes door. Als je champignonnen gebruikt, bak je deze best lichtjes voor, zodat ze niet uidrogen. Bak de zonnebloempitjes voor tot ze goud-bruin zien (hier is geen olie voor nodig) en draai deze ook door de geitenkaas-groentemengeling. Voeg oregano toe. Vul de courgettes met deze mengeling en zet ze in de oven (op 200 graden). Kijk af en toe in de oven (dit zal ongeveer dertig minuutjes zijn) en klaar is kees!

    Tip: gebruik het vruchtvlees van de courgette om soep te maken, vries het bv. in en haal het later weer uit de diepvries.

    Smakelijk !! 🙂

  • Een studentikoos, vegetarisch kostje:

    Ingrediënten:
    – wraps
    – gerookte zalm
    – philadelphia (fijne kruiden)
    – veldsla
    – tomaatjes in schijfjes gesneden
    – fijngesneden ui

    Smeer een dikke laag philadelphia op de wraps. Vul de wrap met alle ingrediënten en leg ‘m eventjes in de koelkast voor een fris hapje.

    Bon appétit!

  • OEI een veggie receptje met groentjes uitkiezen is een moeilijke opgave!
    Sonds enkele maanden heb ik een vegan blog (groenten&fruit) waar ik dagelijks een vegan recept ideetje op post. Het is dus moeilijk om te kiezen 🙂

    Maar aangezien het herfst is en dus pompoenseizoen hou ik het simpel met pompoen uit de oven:
    Pompoen wassen en met schil in stukken snijden (de schil van een jonge pompoen is lekker eetbaar. Gemakkelijk!)
    Dun laagje pindakaas op de stukken pompoen smeren
    Wat extra stukken pinda’s erbij
    25 minuten in een oven aan 180°C
    lekker met agavesiroop en wat fleur de sel (of ander zout)
    http://groentenenfruit.tumblr.com/post/61396066002/pompoen-uit-de-oven-pompoen-wassen-en-met-schil

    en nog eentje van rode bieten burgers:
    Rodebietenburgers

    200gr gekookte rode rijst, 200gr gekookte bruine linzen, 150 gr geraspte rode biet, 1 gesnipperd ajuintje, broodkruim, tijm, 1 eetlepel (el) graanmosterd, zout, zwarte peper, look, 1 grote el tahini of notenboter,

    blend de rode rijst, de linzen en de rode biet, tahini en een teentje look tot een ruw geheel (er mogen best nog hier en daar hele stukjes rijst of linzen te zien zijn, maar het meeste moet wel gemalen zijn)
    kruid het geheel met zout, peper, mosterd en kneed er het ajuintje onder
    voeg broodkruim toe tot het geheel stevig en droog genoeg is om er burgers van te vormen
    rol balletjes van het deeg en duw deze plat tot burgers
    (leg tussen de burgers een stukje bakpapier als je ze wil stapelen)
    bak de burgers in wat olie in de pan of bak ze 15 minuten af in de oven aan 180°C
    ze kunnen net zoals de pompoenburgers zo meteen worden gegeten ofwel kan je ze enkele dagen in de ijskast of enkele weken in diepvries bewaren. Voor gebruik gewoon even opwarmen in de oven of pan.
    http://groentenenfruit.tumblr.com/post/53507661139/rodebietenburgers-200gr-gekookte-rode-rijst

    Doe zo verder met jullie super leuke blog!
    X Elise

  • Als je bezoek krijgt en je wil ze eens trakteren op een lekker veganistisch staaltje koken, moet je deze 2 eens proberen (niet moeilijk!):

    * de zoete aardappel en aubergine in groene curry:
    http://groenachterjeoren.wordpress.com/2013/04/03/zoete-aardappel-en-aubergine-in-groene-curry/

    * de Oosterse bloemkoolschotel met kokos en cashewnoten:
    http://groenachterjeoren.wordpress.com/2013/04/03/oosterse-bloemkoolschotel-met-kokos-en-cashewnoten/

  • Volgend recept heb ik eens gezien in een australisch kookprogramma, en sindsdien is het een blijvertje geworden! 🙂 mm

    Roergebakken aubergine met huisgemaakte chilisaus

    2 middelgrote aubergines
    5 eetlepels arachideolie
    1/2 bosje koriander – bladeren, stengels en wortels fijngesneden
    3 lente-uitjes, fijngesneden
    1 theelepel Sichuan peper en zout

    Zelfgemaakte chilisaus:
    1/2 kopje arachideolie
    6 lange rode chilipepers, grof gehakt
    10 teentjes knoflook, grof gehakt
    7cm stukje gember, grof gehakt
    1 eetlepel tamari sojasaus

    Sichuan peper en zout:
    1 eetlepel Sichuan peperkorrels
    3 eetlepels zeezout

    1. Snij aubergine in 5cm onregelmatige en even grote stukken, bestrooi goed met zeezout en verspreid op een dienblad. Laat het ten minste 30 minuten rusten. Dan goed spoelen, laat ze uitlekken en met keukenpapier droogdeppen.

    2. Om de chilisaus maken, verhit de olie in een wok tot het lichtjes lijkt te flikkeren. Voeg pepers, knoflook en gember toe en roer voortdurend op matig vuur gedurende 5 minuten. Zet het vuur laag en kook al roerend, nog eens 5 minuten. Haal van het vuur en roer door de tamari.

    3. Doe de Sichcuan peperkorrels en zout in kleine koekenpan tot de peperkorrels geurig zijn en beginnen te ‘knallen’. Haal van het vuur. Laat afkoelen, vervolgens vermalen tot een poeder in een vijzel of kruidenmolen.

    4. Verhit de arachideolie in een wok tot het lichtjes lijkt te flikkeren. Voeg aubergine en roerbak op hoog vuur gedurende 3 minuten, af en toe roeren. Zet het vuur middelhoog en roerbak nog eens 5-7 minuten of tot de aubergine gaar is.

    5. Voeg de chilisaus bij de aubergine en roerbak 1 minuut. Voeg de koriander en lente-uitjes toe.

    6. Presenteer het gerecht op een groot bord, en breng op smaak met Sichuan-peper-en zout. Dien onmiddellijk op. Serveer met brood of rijst.

    (Het originele engelstalig recept vind je hier: http://tvnz.co.nz/masterchef-australia/ep-47-stir-fried-eggplant-homemade-chilli-sauce-3823440)

  • Super bedankt om jullie favoriete veggie receptjes met ons te delen. We kregen er het water van in onze mond 😉
    De winnaars van de drie boeken zijn: wendyvds, Elke & Wim Tas. Jullie mailtje komt eraan! Groetjes, Steffi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *