Win 1 van de 3 boeken “Gebeten door groenten”

Ingrediënten voor 4 personen:
– 4 aardperen, afgeborsteld en goed gewassen
– 4 raapjes, gele en witte
– 2 venkelknolletjes
– 2 rode bieten
– gezouten water (of stoomoven)
Ingrediënten voor de zuringcoulis:
– 4 dl groentebouillon
– 1 pakje zuring of spinazie
– sap van 1 limoen
– peper en zout
– een scheutje room
Versiering:
– brickdeeg om af te werken
– zuringblaadjes
– lente-uitjes
– rode peperbolletjes
– noedels of eiermie om erbij te serveren
Hoe begin je eraan?
Was de aardperen zeer grondig en schrob ze indien nodig, laat de schil er grotendeels aan en kook of stoom ze gaar. Doe hetzelfde met de raapjes, bieten en venkelknolletjes en snijd ze flinterdun in schijfjes. Maak het sausje door de groentebouillon aan de kook te brengen en een beetje te laten inkoken. Voeg de zuring of spinazie toe en breng hem op smaak met peper, zout en limoensap. Als alles goed is ingekookt, kun je het sausje mixen en afwerken met een scheutje room. Rol het brickdeeg op in rolletjes en bak ze in ongeveer 5 minuten af in de oven. Houd ze apart tot je alles serveert. Rol een paar schijfjes gekookte knolletjes op en zet ze recht in een diep bord. Schik de andere knolschijfjes eromheen en overgiet ze met de zuringsaus. Leg de brickdeegrolletjes erbovenop en versier het bord met zuringblaadjes, lente-uitjes en rode peperbolletjes. Je kunt dit gerecht ook serveren met eiermie of noedels.
Begin je al te watertanden? Deel dan snel voor het einde van de maand september jouw favoriete veggie recept als reactie op deze blogpost! Want dan maak je kans op 1 van de 3 boeken!
Smakelijk!
Het boek is uitgegeven door en te koop bij het Davidsfonds.
Recepten: Jorun Verheyden van Vegabites
Fotografie: Karl Brunicx
We hebben heel veel rode biet in de moestuin en zoeken dus verschillende manieren om deze klaar te maken. Ons favoriete gerecht met rode biet is een pizza met rode biet. Je vindt het recept hier–> http://www.alledagenhonger.be/honger/pizza-met-rode-biet. Het lekkerste met zelfgemaakt pizzadeeg!
Dank je wel Inge, klinkt heerlijk!
Ik heb dit receptje net ontdekt en het is zo gemakkelijk!
Als moeder van 2 kinderen gaat er niets boven lekkere en snelle recepten vind ik. Deze bananenpannenkoeken gaan dus mee in de broodtrommel naar school als gezonde snack.
nodig:
1 banaan
1 ei
zo ga je te werk:
Mix 1 banaan en 1 ei met een staafmixer tot een moesje en bak ca 5 minuten tot een bananenpannenkoek, Smullen maar!
Dank je wel Maike, ga ik eens proberen!
Mijn favoriete recept is pasta met spinazie en avocado.
Nodig (voor 2)
– Pasta (hoeveelheid zelf te kiezen)
– een zak verse spinanzie
– 2 avocado’s
– sap van een halve limoen
– Olijfolie
De pan opwarmen met de olijfolie en de spinazie laten slinken, terwijl de pasta laten koken. Eenmaal de pasta klaar is, de pasta toevoegen aan de spinazie samen met het limoensap. Ten slotte de avocado als laatste toevoegen, zo voorkom je dat het een papje avocadomoes wordt (stukjes zijn beter!). Warm opdienen (al is het koud ook eetbaar). Smakelijk!
Gevulde champignons met prei en gerookte tofu:
Ingrediënten voor 4 personen
– 4 portobellopaddenstoelen
– 200 g gerookte tofu
– 200 g preiwit
– 1 teentje knoflook
– zout & peper
– olijfolie (of hazelnootolie)
Bereidingswijze
1. Verwarm wat olie in een bakpan en bak daarin op een zacht vuurtje de portabella’s aan beide kanten.
2. Snijd intussen de gerookte tofu en de prei in zeer kleine stukjes. Pel de knoflook en plet die.
3. Verhit wat olie in een andere bakpan en bak daarin de prei en de knoflook.
4. Voeg de tofu toe en kruid met peper en zout.
5. Vul de portabella’s met het tofumengsel
Smakelijk!
benodigd;
rijst hoeveelheid naar wens
kant en klare kerriesaus (aldi)+ melk
blik ananas
Voor als je eens snel wilt zijn lekker en eenvoudig
dit receptje van Jeroen Meus vind ik fantastisch, lekker en makkelijk !
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/veggie-groentecassoulet-met-lookbroodjes
probeer maar , smakelijk !
Ik ben helemaal weg van deze noten-wortelburgers met krulletjespasta. Kruidig en hartig, maar toch ook veggie en gezond! De link : http://j.mp/15BboT8
Deze gebruik en deel ik nu al jaren met uitermate veel succes:
http://www.evavzw.be/index.php?option=com_content&view=article&id=91:recept&catid=57:culinair&Itemid=396&ID=664
Je zou er honger van krijgen 😉
Mijn favoriet vegetarisch gerecht (niet veganistisch), recept ooit online gevonden maar wel wat aangepast:
Oven voorverwarmen op 250°c
2 vellen bladerdeeg
1 potje smeerbare geitenkaas
paar groene olijven
paar kapperappeltjes
rucola
olijfolie
gemalen kaas
mozzarella
balsamico
scheutje room
verse basilicum
gedroogde oregano
bokaal artisjokharten
pizzaschotel en taartschotel insmeren met boter en bebloemen
bladerdeeg inprikken en bakken op 250c° 7 minuten
chavroux mengen met een scheutje room, peper en zout en een beetje gedroogde oregano
kappertjes, olijven, mozzarella en artisjokharten in grove stukken scheuren
chavroux smeren op het gebakken bladerdeeg (dun laagje)
erbovenop de kappertjes, olijven, mozzarella, artisjokken
bovenop gemalen kaas
in oven op 220 °c voor ongeveer 5 – 7 minuten (te zien hoe koud de ingredienten zijn, in de gaten houden dat het bladerdeeg niet aanbrandt)
uit de oven rucola en basilicum bovenop en besprenkelen met balsamico en olijfolie
Niet alleen lekker maar ook prachtig om zien in diepe witte borden!
buffelmozzarella met sinaasappel
1 bolletje buffelmozzarella voor 2 personen
beetje rucola
1 sinaasappel
peper en zout
geraspte citroenschil
2 sneetjes prosciutto
parmezaanse kaas
balsamico
munt
snij het bolletje mozzarella in twee
trek het wat uit elkaar, besprenkelen met wat peper en zout en geraspte citroenschil
sinaasappel rondom schillen en tussen de vliesjes in partjes snijden
rucola opeen sneetje prosciutto leggen en oprollen
bord afwerken met wat muntblaadjes, balsamico en schilfers parmezaanse kaas
Mijn favoriet, zeker in de winter is rodelinzensoep (rode linzen koop ik bij Turkse winkels)
Rode linzensoep
3 koppen rode linzen
2 ajuinen
2 aardappelen
1 soeplepel tomatenpuree
1 bouillonblokje
olie
zout
zwarte peper
citroen
muntblaadjes
laat de linzen een half uur weken in lauw water
snij intussen de aardappelen en ajuinen in blokjes
laat de ajuinen even stoven in olie
voeg dan de aardappelen en linzen erbij
voeg tomatenpuree, bouillo en water toe en laat 30 minuten koken
mix de soep en breng op smaak met zout en peper
eventueel een beetje citroensap en muntblaadjes toevoegen
Mijn favoriete vegetarisch recept:
‘Gebakken kaas met notenkorst’
– 2 platte stukken extra belegen kaas bv Gouda (korst verwijderen)
– 80 gr gemalen/fijngehakte noten (walnoten, of hazelnoten, of gemengd, …)
– 2 eetlepels paneermeel
– 1 ei
– 25 gr boter
Het ei los kloppen met wat peper.
De noten met het paneermeel mengen.
De kaasplakken door het ei wentelen.
Vervolgens goed bedekken met het notenmengsel.
De boter verhitten in een pan en de kaasplakken 5 minuten langs elke zijde laten bakken.
Het resultaat kan samen met enkele blaadjes sla en stukjes tomaat tussen een volkoren baguette worden gelegd, maar het past ook wonderwel bij gebakken/gekookte aardappelen en een fris slaatje.
Smakelijk!
Ideaal voor een veggie die samen leeft met een vleeseter: stoemp van zoete aardappel en groene kool, gepureerd met een schijfje kruidenboter tussen! mmm, gemakkelijk om te serveren met veggieburger en een stuk vlees voor mijn partner
Amandel-pruimentaart vind ik superlekker
1 rolkant-en-klaarbladerdeeg
4 groterode pruimen
100 mlhaver- of sojaroom (of een andere plantaardige room
50 gamandelpoeder
3 el + 2 elrietsuiker
1/4 tlkaneel
1 mespuntjevanillepoeder
1 elmaizena
Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het bladerdeeg open op een bakplaat en vouw de randjes om zodat je een verhoogd randje krijgt.
Meng de haverroom, het amandelpoeder, de suiker, de maizena, kaneel en vanille in een kom. Giet dit mengsel over het bladerdeeg en strijk het netjes open.
Snijd de pruimen in reepjes en verdeel ze gelijkmatig over het deeg.
Bestrooi de taart met de rest van de suiker en bak ze af in ongeveer 30 minuten. De taartrand moet goed doorbakken zijn en het fruit zacht.
En dan maar smullen mmmmmmmm
Net ontdekt, en al super fan: courgette gevuld met veggie-lekkers!
Nodig voor vier personen:
– 4 courgettes
– drie pakjes (harde) geitenkaas op een rolletje
– twee paprika’s
– een bakje (250gr) champigonnen
– elke andere groentesoort die je graag lust: het gaat eigenlijk met alle groentjes!
– zonnebloempitjes
– oregano
Hol de courgettes uit. Plet de geitenkaas met een vork, en draai er de groentjes door. Als je champignonnen gebruikt, bak je deze best lichtjes voor, zodat ze niet uidrogen. Bak de zonnebloempitjes voor tot ze goud-bruin zien (hier is geen olie voor nodig) en draai deze ook door de geitenkaas-groentemengeling. Voeg oregano toe. Vul de courgettes met deze mengeling en zet ze in de oven (op 200 graden). Kijk af en toe in de oven (dit zal ongeveer dertig minuutjes zijn) en klaar is kees!
Tip: gebruik het vruchtvlees van de courgette om soep te maken, vries het bv. in en haal het later weer uit de diepvries.
Smakelijk !! 🙂
Een studentikoos, vegetarisch kostje:
Ingrediënten:
– wraps
– gerookte zalm
– philadelphia (fijne kruiden)
– veldsla
– tomaatjes in schijfjes gesneden
– fijngesneden ui
Smeer een dikke laag philadelphia op de wraps. Vul de wrap met alle ingrediënten en leg ‘m eventjes in de koelkast voor een fris hapje.
Bon appétit!
Vandaag maakte ik romige pasta met broccoli en kaas voor het eerst en het is een blijvertje. Het volledige recept vind je op: bit.ly/18SukgL
OEI een veggie receptje met groentjes uitkiezen is een moeilijke opgave!
Sonds enkele maanden heb ik een vegan blog (groenten&fruit) waar ik dagelijks een vegan recept ideetje op post. Het is dus moeilijk om te kiezen 🙂
Maar aangezien het herfst is en dus pompoenseizoen hou ik het simpel met pompoen uit de oven:
Pompoen wassen en met schil in stukken snijden (de schil van een jonge pompoen is lekker eetbaar. Gemakkelijk!)
Dun laagje pindakaas op de stukken pompoen smeren
Wat extra stukken pinda’s erbij
25 minuten in een oven aan 180°C
lekker met agavesiroop en wat fleur de sel (of ander zout)
http://groentenenfruit.tumblr.com/post/61396066002/pompoen-uit-de-oven-pompoen-wassen-en-met-schil
en nog eentje van rode bieten burgers:
Rodebietenburgers
200gr gekookte rode rijst, 200gr gekookte bruine linzen, 150 gr geraspte rode biet, 1 gesnipperd ajuintje, broodkruim, tijm, 1 eetlepel (el) graanmosterd, zout, zwarte peper, look, 1 grote el tahini of notenboter,
blend de rode rijst, de linzen en de rode biet, tahini en een teentje look tot een ruw geheel (er mogen best nog hier en daar hele stukjes rijst of linzen te zien zijn, maar het meeste moet wel gemalen zijn)
kruid het geheel met zout, peper, mosterd en kneed er het ajuintje onder
voeg broodkruim toe tot het geheel stevig en droog genoeg is om er burgers van te vormen
rol balletjes van het deeg en duw deze plat tot burgers
(leg tussen de burgers een stukje bakpapier als je ze wil stapelen)
bak de burgers in wat olie in de pan of bak ze 15 minuten af in de oven aan 180°C
ze kunnen net zoals de pompoenburgers zo meteen worden gegeten ofwel kan je ze enkele dagen in de ijskast of enkele weken in diepvries bewaren. Voor gebruik gewoon even opwarmen in de oven of pan.
http://groentenenfruit.tumblr.com/post/53507661139/rodebietenburgers-200gr-gekookte-rode-rijst
Doe zo verder met jullie super leuke blog!
X Elise
dank je wel Elise!
Als je bezoek krijgt en je wil ze eens trakteren op een lekker veganistisch staaltje koken, moet je deze 2 eens proberen (niet moeilijk!):
* de zoete aardappel en aubergine in groene curry:
http://groenachterjeoren.wordpress.com/2013/04/03/zoete-aardappel-en-aubergine-in-groene-curry/
* de Oosterse bloemkoolschotel met kokos en cashewnoten:
http://groenachterjeoren.wordpress.com/2013/04/03/oosterse-bloemkoolschotel-met-kokos-en-cashewnoten/
Volgend recept heb ik eens gezien in een australisch kookprogramma, en sindsdien is het een blijvertje geworden! 🙂 mm
Roergebakken aubergine met huisgemaakte chilisaus
2 middelgrote aubergines
5 eetlepels arachideolie
1/2 bosje koriander – bladeren, stengels en wortels fijngesneden
3 lente-uitjes, fijngesneden
1 theelepel Sichuan peper en zout
Zelfgemaakte chilisaus:
1/2 kopje arachideolie
6 lange rode chilipepers, grof gehakt
10 teentjes knoflook, grof gehakt
7cm stukje gember, grof gehakt
1 eetlepel tamari sojasaus
Sichuan peper en zout:
1 eetlepel Sichuan peperkorrels
3 eetlepels zeezout
1. Snij aubergine in 5cm onregelmatige en even grote stukken, bestrooi goed met zeezout en verspreid op een dienblad. Laat het ten minste 30 minuten rusten. Dan goed spoelen, laat ze uitlekken en met keukenpapier droogdeppen.
2. Om de chilisaus maken, verhit de olie in een wok tot het lichtjes lijkt te flikkeren. Voeg pepers, knoflook en gember toe en roer voortdurend op matig vuur gedurende 5 minuten. Zet het vuur laag en kook al roerend, nog eens 5 minuten. Haal van het vuur en roer door de tamari.
3. Doe de Sichcuan peperkorrels en zout in kleine koekenpan tot de peperkorrels geurig zijn en beginnen te ‘knallen’. Haal van het vuur. Laat afkoelen, vervolgens vermalen tot een poeder in een vijzel of kruidenmolen.
4. Verhit de arachideolie in een wok tot het lichtjes lijkt te flikkeren. Voeg aubergine en roerbak op hoog vuur gedurende 3 minuten, af en toe roeren. Zet het vuur middelhoog en roerbak nog eens 5-7 minuten of tot de aubergine gaar is.
5. Voeg de chilisaus bij de aubergine en roerbak 1 minuut. Voeg de koriander en lente-uitjes toe.
6. Presenteer het gerecht op een groot bord, en breng op smaak met Sichuan-peper-en zout. Dien onmiddellijk op. Serveer met brood of rijst.
(Het originele engelstalig recept vind je hier: http://tvnz.co.nz/masterchef-australia/ep-47-stir-fried-eggplant-homemade-chilli-sauce-3823440)
Super bedankt om jullie favoriete veggie receptjes met ons te delen. We kregen er het water van in onze mond 😉
De winnaars van de drie boeken zijn: wendyvds, Elke & Wim Tas. Jullie mailtje komt eraan! Groetjes, Steffi