Twee recepten uit het boek “The Green Kitchen”

Twee recepten uit het boek “The Green Kitchen”

Het begon als een blog: Green Kitchen Stories, met gezonde vegetarische recepten. Nu mogen David en Luise met trots hun eerste boek voorstellen: The Green Kitchen!

Het boek deelt 100 recepten uit hun dagelijkse leven én geeft enkele simpele tips om je voorraadkast meer divers en groen te krijgen. Je moet vooral geen schrik hebben dat de recepten te ingewikkeld zouden zijn. Alles blijft simpel en basic want het zijn gerechten die ze zelf vaak thuis maken.

I love eco blog, The Green Kitchen, kookboek, vegetarisch koken

Wil je meer weten over David en Luise? Lees dan zeker eens Linguine della via di Grotta Pinta 45, over hoe ze elkaar bij een smakelijk Italiaans gerechtje in Rome hebben leren kennen. Of Elsa, over hun prachtige dochtertje. Frozen Pink Cheesecake gaat dan weer over hun beslissing om gedurende 6 maanden met hun drietjes de wereld rond te reizen. En om dat te vieren, maakten ze een cheesecake.

Jullie krijgen alvast twee gerechtjes uit hun boek cadeau!

Hamburgers van portobello & perzik

Hoewel we door de jaren verschillende versies van vegetarische bonenburgers, koekjes en beignets hebben gemaakt, gaat er eigenlijk niets boven een gegrilde portobello paddenstoelenburger. Het is de eenvoudigste, meest natuurlijke en lekkerste vulling die je tussen een hamburgerbroodje kunt stoppen. Ze zijn groot, een beetje taai en lijken eigenlijk best op een echte hamburger. Als je ze bakt komt het vocht vrij en worden ze helemaal smaakvol en sappig. We maken onze burgers graag af met geprakte avocado, verse tomaat, erwtenkiemen en een fruitige salsa. Hier hebben we de salsa vervangen door perziken die samen met de paddenstoelen worden gegrild. Dien op met onze Pittige groentesprietjes (zie blz. 178) en wat zelfgemaakte appelketchup (zie blz. 30).

Ingrediënten

– 6 portobello’s
– 6 perziken
– 6 volkoren hamburgerbroodjes
– 100 g verse erwtenkiemen
– 5 kleine tomaatjes, in plakken
– 5 kleine lente-uitjes, in ringen
– klein handje tijmblaadjes

Marinade

– 60 ml extra vergine olijfolie
– 2 takjes rozemarijn (snijd van het ene de naaldjes fijn en gebruik het andere als kwastje)
– 1 el tijmblaadjes, fijngesneden
– 2 tenen knoflook, fijngesneden
– sap van ½ citroen
– zeezout en versgemalen zwarte peper

Guacamole

– 4 rijpe avocado’s, gehalveerd, ontpit en geschild
– 3 kleine tomaten
– 1 handvol bladpeterselie
– 1 teen knoflook
– ½ citroen
– 2 el extra vergine olijfolie

Bereiding

Veeg de portobello’s schoon met keukenpapier of een theedoek; gebruik een beetje water als dat nodig is. Snijd de stammetjes af en gooi deze weg. Dep ze droog. Snijd de perziken doormidden en haal de pitten eruit. Maak de guacamole: snijd de avocado’s, tomaten en peterselie grof. Doe ze in een kommetje met de knoflook, knijp de citroen erboven uit en prak alles met een vork. Alles moet goed vermengd zijn maar er moeten nog wel wat stukjes in zitten. Zet weg. Maak nu de marinade: schenk de olijfolie in een schaaltje. Doe de fijngesneden rozemarijn, tijm, knoflook en het verse citroensap erbij en roer door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Kwast de paddenstoelen en perziken met behulp van het andere takje rozemarijn in met de marinade. Verhit de grillpan voor en gril de paddenstoelen en perziken ongeveer 3-4 minuten aan elke kant, op hoog vuur. Of leg ze op de barbecue. Gebruik het takje rozemarijn om er tijdens het grillen wat extra marinade overheen te kwasten. Snijd de broodjes doormidden en rooster ze lichtjes op de grill. Als ze klaar zijn, schep je een grote klodder guacamole op de onderste helft van het broodje, voeg je erwtenkiemen, tomaten, lente-ui, tijm, een paddenstoel en twee halve perziken toe. Leg de andere helft van het broodje erop en houd alles met een satéprikker op zijn plek.

 

Wraps met bietjes, appel & geitenkaas

Wraps zijn het beste picknicketen dat bestaat. Ze blijven lang goed, je hebt geen bestek nodig en je kunt eindeloos variëren met de vulling. Wij combineren vaak een paar verschillende vullingen bij onze wraps om ze wat interessanter te maken. Rauwe bietjes is een favoriet van ons. De smaak is veel frisser dan gekookte bietjes, vooral als je ze combineert met appel en geitenkaas. Rozijnen zijn toegevoegd voor iets zoets en de walnoten voor iets knapperigs. Linzen zouden hier ook prima bij passen.

Ingrediënten voor de paarse bietjesvulling

– 375 g rauwe bietjes (ongeveer 4-5 middelgrote)
– 300 g zachte geitenkaas
– zeezout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de sinaasappel-quinoavulling

– 200 g witte quinoa, afgespoeld
– 1 tl venkelzaad
– snufje zeezout
– fijngeraspte schil en sap van ½ sinaasappel
– 75 g rozijnen
– 100 g walnoten, geroosterd, gehakt
– 8 volkoren of maïstortilla’s of grote koolbladeren
– 4 grote spinaziebladeren, doormidden gescheurd
– 2 avocado’s, ontpit, geschild en in plakken
– 3 kleine handappels, geraspt

Maak de bietjesvulling

Schil de bietjes, snijd ze in vieren, doe ze in een blender of foodprocessor en zet aan tot ze fijngesneden zijn. Doe de geitenkaas en zout en peper erbij en zet 30 seconden aan tot het mengsel eruitziet als een spread met grove korrel. Proef en voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. Als je geen blender of foodprocessor hebt, rasp de bietjes dan fijn en vermeng met je handen met de verkruimelde geitenkaas.

Maak de quinoavulling

Breng in een klein pannetje 500 ml water aan de kook. Voeg de quinoa, venkelzaadjes en het zout toe en laat zachtjes 15-20 minuten koken tot de quinoa gaar is en de vloeistof is opgenomen. Zet weg om af te laten koelen. Is de quinoa afgekoeld, voeg dan de sinaasappelschil en het sap toe, de rozijnen en walnoten en roer alles goed door elkaar.

Samenstellen van de wraps

Schep 2-3 eetlepels van de bietjesvulling in het midden van elke tortilla (niet helemaal tot de rand) en leg er een half spinazieblad op. Schep hier een paar lepels van de quinoavulling op en maak af met een paar plakjes avocado en geraspte appel. Vouw de boven- en onderkant naar binnen en rol de hele tortilla van links naar rechts op met de vulling in het midden. Verpak in bakpapier en zet dat vast met een touwtje zodat de wrap niet uit elkaar valt onderweg naar het park. Klaar! Snijd de wraps voor je ze gaat eten doormidden.

 

Print Friendly, PDF & Email


23 thoughts on “Twee recepten uit het boek “The Green Kitchen””

  • wat een heerlijke recepten, ik ga ze snel uitproberen. bendol op bietjes en portobellas!
    het boek wil ik heel graag winnen!

  • super prijs 🙂 ik doe alvast mee…..
    Tofu gemarineerd in Ketjap marinade en roergebakken met sperzieboontjes in een geurige, romige kokos curry curry, geserveerd met rijst.

  • Oh dat lijkt me echt een super leuk boek met lekkere gerechtjes die ik vanzelfsprekend ook wil uitproberen.

  • Oh, wat een heerlijk boek! Mijn favo veggie gerecht (en dat van de kinderen) is volkorenpasta met een pesto van doperwtjes, courgette, pijnboompitjes, oude kaas en basilicum. Gegrilde portobello’s erbij en een klein beetje goede olijfolie eroverheen. Evt. nog een krokantje van wat oude kaas met wat broodkruim uit de oven.

  • Reminder: wij belonen de 3 leukste veggie recepten die jullie op reis hebben leren kennen. Dus zeg ons hoe je het moet maken en in welk land je het recept hebt leren kennen. Veel succes!

  • Ik ben verliefd en verzot op Italië.
    Daar at ik veel lekkere dingen, waaronder bijvoorbeeld een ovenschotel met aubergine en mozzarella overnschoten (hm!)
    Maar het gerecht dat ik hier plaats vond ik toch nog iets unieker.
    Het is een Italiaanse vegetarische maaltijdsoep. Er zijn verschillende varianten op te vinden, maar hier alvast mijn favoriet:

    Benodigdheden

    Pasta – 500gr (best kleine pasta)
    Wortel – 1 st (in brunoise)
    Bleekselder – 1 stengel (in brunoise)
    Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
    Ui – 1 st (fijngesnipperd)
    Olijfolie – 3 el
    Oregano – 2 tl gedroogde of 2 el verse (fijngesnipperd)
    Peterselie – 1 tl gedroogde of 1 el verse (fijngesnipperd)
    Basilicum – 1 tl gedroogde of 1 el verse (fijngesnipperd)
    Water of bouillon – 1 L (zie tip 2)
    Gepelde tomaten – 500 gr (in blokjes – zie tip 3)
    Bonen – 800 gr (uit blik en uitgelekt – zie tip 4)
    Zwarte peper – ½ tl (versgemalen)
    Zeezout – 1 tl
    Peterselie – 2 el (verse en fijngesnipperd)
    Parmezaanse kaas – 50 gr (versgeraspt)

    Bereiding: 30m

    Bereiding

    Breng ruim water met 1 tl zout in een grote kookpan aan de kook.
    Doe, als het water kookt, de pasta in de pan en kook de pasta gaar (kooktijd zie instructies op verpakking).
    Giet de gare pasta door een vergiet, dan laten afkoelen onder koud stromend water tot pasta volledig koud is: op die manier gaat de pasta niet plakken. Pasta goed laten uitlekken.
    Verwarm de olie in een grote kookpan en doe er de ui in en fruit ze transparant.
    Voeg er de wortel, bleekselder en knoflook bij en stoof ze 5 minuten.
    De tomaten, kruiden (zie tip 5) en bouillon of water toevoegen en alles dooreenroeren.
    Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het, met een deksel op de pan, ongeveer 15 minuten zachtjes koken of tot de worteltjes en bleekselderij gaar zijn.
    Als de worteltjes en bleekselderij gaar zij, de soep met een staafmixer pureren.
    Vervolgens de bonen en de pasta bij de soep in de pan doen.
    De ‘pasta fagioli’ omroeren en het geheel nog eens goed doorwarmen
    Proeven en op smaak brengen met peper en zout.

    Smakelijk!

  • Het lekkerste dat ik in het buitenland heb gegeten was pasta met champignonsaus. Ik heb het gegeten in Engeland in een Italiaans restaurant. Het precieze recept ken ik niet, maar het is eigenlijk gewoon een pasta met roomsaus en ja stukjes paddestoelen haha. Maar ik denk dat dit (geimproviseerd) recept toch heel aardig in de buurt komt:

    -Pasta voor 4 personen (zelf te bepalen)
    – 400 gram champignons
    – 500 ml room (sojaroom voor vegans)
    – peper en zout
    – peterselie
    – italiaanse kruiden
    – optioneel: parmezaanse kaas (of edelgist voor vegans)

    De pasta koken en in een pan de champignons bakken. Nadien de room toevoegen, peper en zout, italiaanse kruiden (naar smaak). Daarna de pasta afgieten, op een bord leggen, sausje erover en garneren met parmezaanse kaas (voor niet-vegans de edelgist) en peterselie. Smakelijk!

  • Als tiener had ik het geluk dat ik naar een gestgezin mocht in Canada, daar leerde ik Marie’s aardappelsalade maken. Een topper die elk jaar bij bbq’s of picknicks of gewoon omdat we er goesting in hadden opnieuw gemaakt wordt…
    Ingredienten: aardappelen voor puree, 1 groene en 1 rode appel, 2 rode ajuinen, 5 hardgekookte eieren, mayonaise/light slasaus/veganaise naar keuze (ca 1/2pot), paprikapoeder, peper en zout en een paar sprieten bieslook
    Bereiding: aardappelen koken, pureren en laten afkoelen
    ajuin en appel in kleine stukjes snijden en mengen met een beetje mayo
    4 eieren prakken
    alles mengen + mayo tot smeuig mengsel, kruiden met peper en zout naar smaak
    mooi platstrijken met vork in een mooie slakom, volledig oppervlak bestrooien met paprikapoeder, decoreren met partjes ei en bieslook
    idealiter laat je het een nachtje of een dagje trekken in de koelkast alvorens het koel te serveren (alhoewel het lauw ook wel al heel lekker is)
    Smakelijk!

  • Wauw! Dit zou echt een droom zijn die uitkomt. Superharde fan van deze healthy bloggers. Al enkele van hun recepten geprobeerd. Altijd lekker en redelijk eenvoudig.

    Op Erasmus in Finland heb ik van een Spanjaard echte Spaanse tortilla leren maken. Niet echt interessant voor de cholesterol misschien, maar desalniettemin lekker en gemakkelijk (en goedkoop) en je kan er echt al je groentenrestjes in kwijt.
    Ik heb ook niet echt hoeveelheden opgeschreven, die Spanjaard deed daar ook niet aan mee weetjewel :p; die stond lekker chaotisch 3 tortilla’s tegelijk te maken in zijn appartementskeukentje, heerlijk om te zien.

    Eerst schil je aardappelen en snijd ze in gelijke stukjes. Groenten naar keuze eventueel ook schillen en in hapklare stukjes snijden (ik ben een grote fan van erwtjes in dit recept!).
    Deze bak je in een goeie cm olie in de pan tot je er met een vork in kan prikken.
    Dan giet je de olie af (kan je later nog hergebruiken!).
    Doe een aantal eieren erbij, een stuk of 6 ofzo, en meng goed.
    Dit mengsel bak je dan op de pan.
    Als de onderkant gebakken is, draai je hem om en bak je de andere kant. Trucje is om gewoon een bord over je pan te leggen en voorzichtig maar snel de pan om te draaien. Zorg dus dat de tortilla goed doorbakken is of dat omdraaien wordt een soepje :p.
    En zo heb je een heerlijke Spaanse tortilla gemaakt. Wees trots op jezelf. Lekker met een verse salade erbij en/of wat brood en smullen maar!

    Elien.

  • Voor het eerst gegeten in Frankrijk, en nu regelmatig thuis omdat het gewoon snel, eenvoudig en heerlijk lekker is: vegetarische quiche met kerstomaten.
    1 pak bladerdeeg
    200g verse geitenkaas
    300 g kerstomaatjes
    3 eieren
    3 el zure room
    100g gemalen Parmezaanse kaas
    naar smaak: wat teentjes knoflook, marjolein, basilicum, zout, peper

    Verwarm de oven voor op 200° C

    Snij de geitenkaas in plakjes, spoel de kerstomaten en wrijf ze droog. Klop de eieren los met de room en de helft van de Parmezaanse kaas en kruid met peper en zout. Snij de knoflook fijn (of pers hem met een lookpers) en voeg toe aan het mengsel.

    Leg het bladerdeeg op bakpapier in een quichevorm en druk de randen goed aan. Verwijder het deeg dat over de randen steekt.

    Beleg de bodem met de plakjes geitenkaas en leg er de kerstomaatjes op. Giet er het eiermengsel bij en bestrooi dit met de rest van de Parmezaanse kaas. Kruid af met marjolein en basilicum. Bak de quiche 30 minuten in de oven.

    Maak hier een vers slaatje bij van seizoensgroenten, en dan kan je van de quiche genieten.

  • Neem een restje risotto, doe er nog extra Parmazaanse kaas doorheen. Kneed en draai balletjes van de risotto. Ongeveer bitterbalformaat. Wrijf 2×2(volkoren)beschuiten tegen elkaar boven een kom. Doe de Parmazaanse kaas erdoor. Klop in een andere kom een ei goed los. Balletje eerst door het ei, dan door het beschuit met parmazaansekaasrasp. Maak aracide-olie heet en bak daarin de balletjes bruin. Schep ze op een bord waar keukenpapier opligt.
    Neem flink wat blaadjes munt zonder steeltjes. En een knoflookteentje. Doe die samen met wat zout in een keukenmachine. Hakken maar, zo fijn mogelijk. Doe er dan 5 grote lepels mayonaise bij en zet de machine nog even aan. Schep dit mengsel in een schaaltje. Balletjes op een schaaltje erbij en een stuk mooi brood.

  • Een recept uit Nepal:

    Benodigdheden 4 personen:
    2 middelgrote uien
    1 teentje knoflook
    1 kleine chilipeper (7 cm lang)
    6 tomaten
    1 aubergine (of 3 kleintjes )
    ongeveer 150 gram erwten
    een bosje verse koreander, 75 g
    1,5 theelepels zout

    Snij de ui en de knoflook fijn en stoof ze. Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe wanneer de ui lichtjes bruin is gekleurd. Snij de chilipeper fijn (incl zaadjes) en voeg deze ook toe. Kook ondertussen de erwten voor +/-5min. Schil de aubergine en snij deze in kleine blokjes en voeg deze toe aan de ui en tomaat. Laat hierna alles zo’n 10 min sudderen. Wanneer alles gegaard is mogen ook de erwten aan de andere groenten toegevoegd worden. Ten slotte leg je de gesneden koreander bovenop de groenten, zonder te mengen, en plaats je een deksel op de pot terwijl je ondertussen de chapati bereidt.

    Chapati (plat brood):
    2 koppen bloem (je kan zelf kiezen: witte of volkorenbloem of een mengeling)
    1 kop water
    Doe de 2 kopjes bloem in een mengkom en voeg water toe (niet meteen alles) tot dat je een mengsel krijgt dat je goed kan kneden. Kneed het deeg enkele minuten tot het niet meer aan je handen plakt (blijft het plakken voeg dan een beetje meer bloem toe). Verdeel het deeg in 10 à 12 balletjes. En rol deze uit tot een dunne “pannenkoek”. Doe deze in een pan op een middelmatig tot laag vuur met weinig olie (een stukje keukenrol bedrenkt met olie insmeren of in Nepal met een stuk chapatideeg) en bak de chapati tot dat het lichtbruin wordt en draai dan om. Terwijl de ene chapati aan het bakken is kan je de volgende uitrollen.

    Breek een klein stukje chapiti af en maak er een soort van schepje van waarmee je de de groenten kunt opscheppen. Dus geen bestek nodig, dat is weer minder afwas!

  • Een overheerlijk gerecht dat ik in Griekenland heb leren kennen. Puur natuur!
    Een foto kan ik altijd mailen 😉

    Ingrediënten (2 personen):

    2 aubergines
    3 tomaten, in stukken
    2 grote uien, fijngesneden
    gedroogde tijm
    olijfolie
    feta
    peper en zout
    1 el suiker

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 170°C;
    Snij de aubergines overlangs, hol ze uit met een lepel en leg ze daarna in een ovenschaal. Kruid met wat zout en giet er wat olijfolie over;
    Verkruimel de feta in stukken en vul hiermee de aubergines. Kruid af met wat gedroogde tijm (overdrijf hier niet mee: tijm smaakt sterk door!);
    Hak het vruchtvlees van de aubergines in stukken;
    Verwarm in een anti-kleefpan wat olijfolie en stoof hierin de uien goudgeel aan. Voeg de tomaten en het vruchtvlees van de aubergines toe. Kruid af met peper, zout en 1 el suiker;
    Vul de aubergines op met het tomaten-ui-vruchtvleesmengsel;
    Plaats de schotel in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1.5 à 2 uur (afhankelijk van de grootte van de aubergines). De aubergines moeten volledig zacht zijn (hoe zachter ze zijn, des te beter de smaak).

  • Een Colombiaans gerecht dat ik van een Colombiaanse vriendin heb leren kennen in Spanje.

    Ingredienten voor 8 arepas
    2,5 kop fijn maismeel (het bekenste merk is harina PAN)
    2,5 kop water
    2 theelepels zout
    150 gram feta kaas

    Doe het water, mailmeel en het zout in een mengkom en kneed goed tot je een bol deeg hebt. Net zoals bij brood bakken, blijven kneden dat het deeg niet meer aan je handen plakt. Bedek de kom met een vochtige doek en laat het zo’n 15 minuten staan.
    Veel hierna het deeg in 8 hamburgerachtige delen.
    Verhit een pan met een beetje (olijf)olie en bak de arepas zo’n 5 minuten aan elk kant. De arepas zouden aan de buitenkant een krokant moeten zijn en aan de binnenkant nog een beetje smuig.
    Daarna kan de arepas beleggen (er boven op) naar hartelust. Ik heb ze leren eten met een roerei met tomaat en als laatste stukjes rauwe advocado er bovenop. Ik vond het zeer lekker, en totaal iets anders dan ik gewoon was.

  • Waw! Superbedankt om jullie gerecht te delen! Het water komt ons al in de mond. De winnaars van het boek zijn: Cindy, Elien en Eva Govaert. Mailtje is onderweg. Happy cooking!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.