Lactose vrij koken met Provamel en Colruyt

Lactose vrij koken met Provamel en Colruyt

Bioplanet en Colruyt Group Academy organiseren workshops voor jong en oud. Hiermee willen ze oplossingen voor dagdagelijkse  thema’s en situaties aanreiken en vooral ook mensen inspireren om te koken met onder andere bioproducten.I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantie

I Love Eco ging eens piepen op een workshop rond lactose intolerantie en dit is het resultaat.

De workshop begon met een informatieve Powerpoint presentatie door de Provamel diëtiste Catherine. Zij vertelde over het fenomeen lactose intolerantie.I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantie

Lactose intolerantie, wat is dat juist?

Lactose is een melksuiker die je kan terugvinden in dierlijke melken en afgeleiden. Maar wat je niet zou verwachten, is dat lactose ook aanwezig is in vleeswaren, gepaneerde of bewerkte vis- en vleesproducten, gevulde pasta, kant-en-klare aardappelgerechten, brood, koffiekoeken, en nog veel meer. Wanneer je lactose intolerant bent, is het meestal voldoende om de grootste bronnen van lactose, zijnde de dierlijke melkproducten, weg te laten uit je voedingspatroon. Maar een kleine groep mensen, die een hogere graad van intolerantie hebben, kunnen ook problemen ondervinden met hele kleine hoeveelheden lactose en nemen best de ingrediëntenlijsten extra goed onder de loep. 

Wat is het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkeiwit-allergie?

Een koemelkeiwit-allergie komt vooral voor bij kinderen tot 2 à 3 jaar en gaat meestal vanzelf over. Lactose intolerantie daarentegen komt eerder bij volwassenen voor. Wanneer je allergisch bent, reageert je lichaam onmiddellijk na inname. Wanneer je intolerant bent, komt die reactie pas twee uur later, als de lactose in de darmen komt.

Hoe kan je koken zonder lactose-producten?

Provamel biedt een uitgebreid assortiment producten waarmee je lekker lactose vrij kan koken. Want alle producten van Provamel zijn van nature 100% lactose vrij. Benieuwd? Kijk onderaan dit blogbericht voor een heerlijk receptje van een lactose vrije quiche!

Na deze interessante toelichting werden we in groepjes verdeeld om te koken.I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieIedereen was enthousiast en leergierig. Klaar om tips uit te wisselen en samen lekker te smullen van onze bereidingen!I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieI love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieJo: “Ik ben zelf al jaren lactose intolerant. Op restaurant gaan, is niet meer aan de orde. En etentjes bij me thuis of bij vrienden worden al snel eentonig. Je grijpt gemakkelijk naar dezelfde recepten. Dankzij deze workshop leerde ik nieuwe recepten kennen en kon ik tips uitwisselen. Ik kwam bijvoorbeeld te weten dat Kwatta Puur geen lactose bevat. Een super tof initiatief!”I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieI love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieMieke en Koen: “Na een lange zoektocht stelden de dokters lactose intolerantie vast bij ons vierjarig zoontje. Met de recepten en de info die we vandaag kregen, kunnen we weer wat afwisseling in zijn voeding brengen. Tof!”I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieI love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieI love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantieSta je te popelen om de keuken in te vliegen? Laat je dan gaan met dit heerlijke recept voor een lactose vrije quiche met herfstgroenten.I love eco blog, Provamel, Bioplanet, Colruyt academy, lactosevrij, lactoseintolerantie, koken met lactoseintolerantie

Ingrediënten

– 1 vel lactose vrij bladerdeeg (bv. van het merk Biotime)
– ¼ bloemkool en ½ broccoli in roosjes, gestoomd
– ¼ hokaïdo pompoen
– 1 pastinaak
– ¼ knolselder (of ½ kleine), in blokjes gesneden en gestoomd
– 2 eieren
– 2 dl Provamel Soja Drink Natuur
– 2 dl Provamel Soja Cuisine
– 50 g Provamel Tofu Gerookt
– 1 el Provamel Bakken & Smeren
– 1 handvol platte peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°. Prak de tofu fijn en bak eventjes aan in Provamel Bakken & Smeren. Laat afkoelen. Stoom alle groenten bijtgaar en laat ze ook afkoelen. Bak het deeg blind in circa 10 tot 15 minuten. Klop 2 eieren los in een maatbeker, vul aan met Soja Drink Natuur tot 300 ml. Vul verder aan met Soja Cuisine tot 500 ml. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de fijngehakte peterselie toe en roer alles goed om. Schik de afgekoelde groenten in het deeg, strooi de tofu erover en giet dan het ei- sojamengsel er voorzichtig over. Zet de quiche 45 minuten in de oven op 180°C tot alles mooi goudbruin en gaar is.

Smakelijk!

Beelden: Steffi De Bie – I love eco blog

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Lactose vrij koken met Provamel en Colruyt”

  • Ik heb Provamel nog niet gevonden in Colruyt, enkel in Bioplanet. Ik ben vooral zot van de Provamel soja yoghurt en vind die veel lekkerder dan de Alpro soja yoghurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.