Lactose vrij koken met Provamel en Colruyt

Bioplanet en Colruyt Group Academy organiseren workshops voor jong en oud. Hiermee willen ze oplossingen voor dagdagelijkse thema’s en situaties aanreiken en vooral ook mensen inspireren om te koken met onder andere bioproducten.
I Love Eco ging eens piepen op een workshop rond lactose intolerantie en dit is het resultaat.
De workshop begon met een informatieve Powerpoint presentatie door de Provamel diëtiste Catherine. Zij vertelde over het fenomeen lactose intolerantie.
Lactose intolerantie, wat is dat juist?
Lactose is een melksuiker die je kan terugvinden in dierlijke melken en afgeleiden. Maar wat je niet zou verwachten, is dat lactose ook aanwezig is in vleeswaren, gepaneerde of bewerkte vis- en vleesproducten, gevulde pasta, kant-en-klare aardappelgerechten, brood, koffiekoeken, en nog veel meer. Wanneer je lactose intolerant bent, is het meestal voldoende om de grootste bronnen van lactose, zijnde de dierlijke melkproducten, weg te laten uit je voedingspatroon. Maar een kleine groep mensen, die een hogere graad van intolerantie hebben, kunnen ook problemen ondervinden met hele kleine hoeveelheden lactose en nemen best de ingrediëntenlijsten extra goed onder de loep.
Wat is het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkeiwit-allergie?
Een koemelkeiwit-allergie komt vooral voor bij kinderen tot 2 à 3 jaar en gaat meestal vanzelf over. Lactose intolerantie daarentegen komt eerder bij volwassenen voor. Wanneer je allergisch bent, reageert je lichaam onmiddellijk na inname. Wanneer je intolerant bent, komt die reactie pas twee uur later, als de lactose in de darmen komt.
Hoe kan je koken zonder lactose-producten?
Provamel biedt een uitgebreid assortiment producten waarmee je lekker lactose vrij kan koken. Want alle producten van Provamel zijn van nature 100% lactose vrij. Benieuwd? Kijk onderaan dit blogbericht voor een heerlijk receptje van een lactose vrije quiche!
Na deze interessante toelichting werden we in groepjes verdeeld om te koken.Iedereen was enthousiast en leergierig. Klaar om tips uit te wisselen en samen lekker te smullen van onze bereidingen!
Jo: “Ik ben zelf al jaren lactose intolerant. Op restaurant gaan, is niet meer aan de orde. En etentjes bij me thuis of bij vrienden worden al snel eentonig. Je grijpt gemakkelijk naar dezelfde recepten. Dankzij deze workshop leerde ik nieuwe recepten kennen en kon ik tips uitwisselen. Ik kwam bijvoorbeeld te weten dat Kwatta Puur geen lactose bevat. Een super tof initiatief!”
Mieke en Koen: “Na een lange zoektocht stelden de dokters lactose intolerantie vast bij ons vierjarig zoontje. Met de recepten en de info die we vandaag kregen, kunnen we weer wat afwisseling in zijn voeding brengen. Tof!”
Sta je te popelen om de keuken in te vliegen? Laat je dan gaan met dit heerlijke recept voor een lactose vrije quiche met herfstgroenten.
Ingrediënten
– 1 vel lactose vrij bladerdeeg (bv. van het merk Biotime)
– ¼ bloemkool en ½ broccoli in roosjes, gestoomd
– ¼ hokaïdo pompoen
– 1 pastinaak
– ¼ knolselder (of ½ kleine), in blokjes gesneden en gestoomd
– 2 eieren
– 2 dl Provamel Soja Drink Natuur
– 2 dl Provamel Soja Cuisine
– 50 g Provamel Tofu Gerookt
– 1 el Provamel Bakken & Smeren
– 1 handvol platte peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°. Prak de tofu fijn en bak eventjes aan in Provamel Bakken & Smeren. Laat afkoelen. Stoom alle groenten bijtgaar en laat ze ook afkoelen. Bak het deeg blind in circa 10 tot 15 minuten. Klop 2 eieren los in een maatbeker, vul aan met Soja Drink Natuur tot 300 ml. Vul verder aan met Soja Cuisine tot 500 ml. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de fijngehakte peterselie toe en roer alles goed om. Schik de afgekoelde groenten in het deeg, strooi de tofu erover en giet dan het ei- sojamengsel er voorzichtig over. Zet de quiche 45 minuten in de oven op 180°C tot alles mooi goudbruin en gaar is.
Smakelijk!
Beelden: Steffi De Bie – I love eco blog
Ik heb Provamel nog niet gevonden in Colruyt, enkel in Bioplanet. Ik ben vooral zot van de Provamel soja yoghurt en vind die veel lekkerder dan de Alpro soja yoghurt.
Klopt Marloes! Provamel producten kan je vinden bij Bioplanet of je biowinkel in de buurt. Smakelijk!